China arresteert 1.100 verdachten voor het witwassen van illegale fondsen via crypto

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia is een cryptocurrency- en blockchain-enthousiasteling gevestigd in Zweden. Ze houdt van alles wat positief is, reizen en vreugde en geluk… read more.
on jun 11, 2021
  • De Chinese politie heeft meer dan 170 criminele groepen opgepakt.
  • Volgens het Ministerie van Openbare Veiligheid rekenden de witwassers commissies tot 5%.
  • China's Payment and Clearing Association beweert dat criminele activiteiten met crypto toenemen.

Chinese politieagenten hebben meer dan 1.100 mensen gearresteerd die verdacht worden van het gebruik van cryptocurrencies om geld wit te wassen dat is verkregen via telefoon- en internetzwendel. De illegale activiteiten van de verdachten werden ontdekt na een recent optreden. Naar verluidt kwamen deze arrestaties nadat politieagenten meer dan 170 criminele groepen hadden opgepakt die crypto gebruiken om illegale fondsen wit te wassen.

Volgens een rapport, dat het Chinese Ministerie van Openbare Veiligheid citeerde, rekenden de witwassers hun criminele klanten een vergoeding van 1,5% tot 5% aan om hun geld om te zetten in digitale valuta via cryptobeurzen. Om hoeveel geld het gaat, maakte het ministerie echter niet bekend.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Volgens de Chinese Payment and Clearing Association neemt het aantal criminele activiteiten waarbij cryptocurrencies worden gebruikt gestaag toe. De vereniging schreef deze groei vervolgens toe aan de anonimiteit en het wereldwijde gebruik van crypto, en zei dat deze functies van digitale valuta een belangrijk kanaal hebben gemaakt voor grensoverschrijdend witwassen.

Afgezien van het witwassen van geld, wees de vereniging erop dat cryptocurrencies ook illegaal gokken ondersteunen. Naar verluidt heeft ongeveer 13% van de goksites crypto als betaalmiddel geïntegreerd.

China blijft cryptovaluta aan banden leggen

China gaat door met het aanscherpen van de restricties op crypto. Terwijl China cryptohandel in 2019 verbood, richt het zich steeds meer op andere crypto-gerelateerde ruimtes. De noordelijke regio van Binnen-Mongolië heeft bijvoorbeeld alle cryptomijnen gesloten, omdat ze niet aan de jaarlijkse energiebehoefte konden voldoen. Deze stap heeft de hashrate van BTC aanzienlijk geschaad, aangezien de regio voorheen 8% van de rekenkracht was die het netwerk van BTC nodig had.

Gisteren nam de noordwestelijke provincie Qinghai soortgelijke maatregelen door alle cryptomijnen te laten sluiten. De afdeling Industrie en Informatietechnologie van Qinghai heeft een document uitgegeven waarin staat dat het organisaties zou onderzoeken en straffen die in naam van big data opereren, maar zich bezighouden met virtuele valutamining. Bovendien zei de afdeling dat het voortdurend zou controleren of een entiteit de regels in het document overtreedt.

Hoewel het algemene sentiment van China over crypto negatief is, handhaaft het land deze verboden als onderdeel van een breder doel, namelijk het bereiken van koolstofneutraliteit in vier decennia. Tijdens zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zei president Xi Jinping dat China ernaar streeft de CO2-uitstoot vóór 2030 te bereiken en tegen 2060 CO2-neutraal te worden.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld