Professor Eswar Prasad: de 3 tekortkomingen van Bitcoin

By: Daniela Kirova
on jun 18, 2021
  • Professor Eswar Prasad belicht verschillende Bitcoin fouten.
  • Privacyproblemen kunnen het profiel van Monero en Zcash een boost geven.
  • De ene dag is Bitcoin een kopje koffie waard, de volgende een 'grote maaltijd'.

Afgezien van het schadelijke effect op het milieu, is Bitcoin (BTC/USD) niet zo anoniem als algemeen wordt aangenomen, en het is niet effectief als betaalmiddel, vertelde Cornell professor en auteur van het komende boek The Future of Money: How the Digital Revolution is Transforming Currencies and Finance, Eswar Prasad, CNBC in een interview.

Anonimiteitsproblemen

Begin juni heeft de FBI $ 2,3 miljoen aan Bitcoin teruggevonden die als losgeld waren betaald aan een criminele cybergroep als onderdeel van de Colonial Pipeline hack. Agenten identificeerden een e-wallet met virtuele valuta, die door de criminelen werd gebruikt om het gevraagde geld te verzamelen. Andere munten spannen zich in om de anonimiteit te helpen garanderen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

“Het belangrijkste idee van Bitcoin … was om pseudonimiteit te bieden. Maar het blijkt dat als je veel Bitcoin gebruikt, en vooral als je Bitcoin gebruikt om echte goederen en diensten te krijgen, het uiteindelijk mogelijk wordt om je adres of je fysieke identiteit te koppelen aan je digitale identiteit”, zei professor Prasad.

Twee cryptocurrencies die werken aan het verbeteren van de anonimiteit, zijn volgens Prasad Zcash (ZEC/USD) en Monero (XMR/USD). Deze twee munten kunnen opvallen als individuen op zoek zijn naar een anoniemer alternatief voor Bitcoin.

Mijnbouw vereist meer energie dan een heel land

Om nieuwe munten te produceren, is veel energie nodig – en verspild. Daarnaast is ook het proces van beveiliging en verificatie van het betaalnetwerk energie-intensief. Om een munttransactie met succes uit te voeren, moeten miners gecompliceerde vergelijkingen oplossen met behulp van speciale computers. Volgens de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index kan de energie die nodig is om zelfs maar één Bitcoin te maken, meer zijn dan een klein land in hetzelfde tijdsbestek verbruikt.

Professor Prasad merkte op dat Ethereum werkte aan een nieuwe, minder energie-intensieve mijnbouwmethode. Hij heeft het over het mechanisme “proof of stake”, dat netwerkvalidators activeert die een stake (Ether) hebben. Volgens de Ethereum Foundation zal dit mechanisme de behoefte aan enorme hoeveelheden rekenkracht elimineren, tot wel 99,95% minder energie dan voorheen.

Ineffectief als valuta

Bitcoin is omslachtig en traag gebleken als betaalmiddel, ver verwijderd van de beloofde efficiëntie en effectiviteit als uitwisselingsmedium. Gezien de volatiliteit van de markt, is dit een groot nadeel, aangezien een Bitcoin de ene dag kan worden ingewisseld voor een kopje koffie, terwijl hij de volgende dag een “grote maaltijd” kan kopen.

Als zodanig is de real-life use case van Bitcoin mogelijk geëvolueerd van een betalingswijze naar een speculatief actief voor iedereen die hoopt een rendement op zijn investering te genereren.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld