Dit is wat Evergrande deed om faillissement te voorkomen

By: Ruchi Gupta
on okt 22, 2021
  • Evergrande maakte $83miljoen aan rentebetalingen voor obligaties.
  • De ontwikkelaar heeft geen rente betaald op $2,03 miljard aan obligaties.
  • Evergrande moet tegen 29 oktober nog eens $45 miljoen aan rente betalen.

Chinese staatsmedia, Securities Times, meldde vrijdag dat China Evergrande Group (HKG: 3333) een achterstallige rentebetaling aan buitenlandse obligatiehouders heeft vereffend. Door deze onverwachte stap kon de projectontwikkelaar wanbetaling voorkomen.

Volgens de Securities Times heeft de Chinese vastgoedontwikkelaar donderdag $ 83,5 miljoen overgemaakt aan de trustee voor de door dollars gedekte obligaties, en zal de financiële instelling de obligatiehouders betalen. Nadat Evergrande op 23 september 2021 de rente op ongeveer $ 2,03 miljard dollar aan obligaties niet had betaald, naderde het einde van een aflossingsvrije periode van een maand voordat obligatiehouders een ingebrekestelling konden indienen bij het bedrijf.

De uitstaande schuld van Evergrande bedraagt $20 miljard

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Veel buitenlandse investeerders voorspelden dat Evergrande in gebreke zou blijven met de door de dollar gedekte obligatiebetalingen voordat de aflossingsvrije periode was verstreken. In de afgelopen weken heeft het bedrijf ook andere couponbetalingen gemist en heeft het een uitstaande dollarschuld die wordt geschat op bijna $ 20 miljard.

Paul Lukaszewski, hoofd van de bedrijfsschulden van Abrdn voor de regio Azië-Pacific, zei dat de betaling van de obligatie een onverwachte positieve verrassing was. Lukaszewski zei:

Het belangrijkste voordeel van Evergrande die de offshore rentebetaling doet, is dat het bedrijf zijn onshore en offshore obligatiecrediteuren voorlopig hetzelfde behandelt.

Desondanks moet Evergrande tegen 29 oktober 2021 45 miljoen dollar extra betalen, wanneer de verlenging van een andere ontbrekende rentebetaling afloopt, aldus kredietanalist Iris Chen van Nomura. Chen zei:

Dit geeft ze wel extra tijd, maar het kost ze maar een paar dagen, tenzij ze al geld hebben voor de volgende coupon, die aanstaande vrijdag moet worden betaald. Ze zijn zeker niet uit het bos.

Evergrande verkoopt activa om geld in te zamelen

Adviseurs van internationale obligatiehouders geven aan dat ze minimaal hebben gemaakt; vooruitgang in het betrekken van de ontwikkelaar. De in Shenzhen gevestigde groep zei woensdag, door middel van een regelgevende indiening dat het “zijn uiterste best zal doen om te onderhandelen over de verlenging of verlenging van zijn leningen of andere alternatieve regelingen met zijn schuldeisers.”

Evergrande heeft geld opgehaald door middel van de verkoop van activa, waaronder dochterondernemingen en een onroerend goed in Hong Kong. Het bedrijf stemde ermee in om vorige maand het grootste deel van zijn belang in een Chinese commerciële bank te verkopen voor $ 1,55 miljard aan een staatsbedrijf voor $ 1,55 miljard. Bovendien was Evergrande van plan om een meerderheidsbelang in zijn vastgoedbeheerdivisie te verkopen aan een kleinere concurrent voor ongeveer $ 2,6 miljard, maar die overeenkomst werd vorige week geschrapt.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld