De Japanse FSA wil uitgevers van stablecoins dwingen zich als banken te registreren

Door:
op dec 8, 2021
Listen to this article
  • De FSA probeert de uitgifte van stablecoins te beperken.
  • Het bureau beweert dat deze beperkingen de consumentenbescherming zullen helpen verbeteren.
  • FSA streeft er ook naar om tussenpersonen onder haar regelgevende reikwijdte te brengen.

De Financial Services Agency (FSA), de financiële toezichthouder van Japan, wil de uitgifte van stablecoins aan banken en overboekingsbedrijven beperken. Een rapport onthulde dit nieuws op 6 december en merkte op dat de FSA van plan is deze wetgeving het komende jaar voor te stellen. Deze beperkingen zijn bedoeld om de consumentenbescherming te verbeteren.

Volgens de FSA zijn banken en bankoverschrijvingsbedrijven wettelijk verplicht om consumentenactiva te beschermen. Mocht de voorgestelde wetgeving van de FSA van kracht worden, dan zullen uitgevers van stabiele munten zoals Tether en Circle geen in yen gekoppelde munten aan Japanse gebruikers kunnen aanbieden, tenzij ze geregistreerd zijn als banken of bankoverschrijvingsfirma’s.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het voorstel van de FSA bevat ook een bepaling die het voor uitgevers van stablecoins verplicht maakt om hun munten volledig te dekken met reserves. Hiermee hoopt het bureau te voorkomen dat er runs plaatsvinden op stablecoin markten. Daarnaast is het agentschap van plan de anti-witwasregelgeving aan te scherpen en tussenpersonen in stablecoins transacties onder de regelgevende reikwijdte te brengen.

Deze tussenpersonen, waaronder aanbieders van portemonnees, zullen ook moeten voldoen aan de verplichtingen op grond van de Japanse wet op het voorkomen van de overdracht van criminele opbrengsten. Dergelijke taken omvatten het verifiëren van gebruikersidentiteiten en het melden van verdachte transacties.

Overheden over de hele wereld blijven vasthouden aan stablecoins

Het besluit van FSA om crypto’s te reguleren komt nadat Amerikaanse regelgevers en wetgevers soortgelijke zorgen uitten over stablecoins.

In een rapport van september kwamen de President’s Working Group on Financial Markets, de Federal Deposit Insurance Corporation en het Office of the Comptroller of the Currency, overeen dat,

Om de risico’s voor gebruikers van stablecoin aan te pakken en te beschermen tegen stablecoin runs, moet de wetgeving vereisen dat uitgevers van stablecoin verzekerd zijn van bewaarinstellingen, die onderworpen zijn aan passend toezicht en regulering, op het niveau van de bewaarinstelling en de holdingmaatschappij.

Vóór de VS ging China over om stablecoins te verbieden, omdat ze een aanzienlijke bedreiging vormden voor het internationale monetaire systeem en het betalings- en afwikkelingssysteem.

Dit nieuws komt nadat Tether een kortlopende schuld heeft ontkend die is uitgegeven door de in moeilijkheden verkerende Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande, die zijn beloften niet nakwam nadat hij een schuld van $ 300,00 miljard had opgebouwd. Het is echter vermeldenswaard dat zijn stablecoin, USDT, gedeeltelijk wordt ondersteund door commercial paper.

Mocht er een Evergrande-achtige crisis gebeuren met een van de bedrijven waarin Tether een kortlopende schuld heeft, dan zou USDT niet volledig gedekt zijn. Een dergelijke gebeurtenis zou betekenen dat beleggers hun investeringen niet intact krijgen in het geval van een run.

Ondertussen breidt de stablecoin industrie zich snel uit, met de Tether (USDT/USD) en USD Coin (USDC/USD), de twee toonaangevende stablecoins met marktkapitalisaties van respectievelijk $76.271.356.622.00 en $41.014.612.076.00.

Investeer binnen enkele minuten in crypto, aandelen, ETF’s & meer bij onze best beoordeelde broker, eToro

10/10
67% van CFD accounts verliezen geld