Ad

Ethereum Merge – wanneer, waarom en wat?

Door:
op Mar 29, 2022
Listen
  • Wat zijn de updates precies?
  • Waarom zijn de veranderingen nodig?
  • De Google term 'Ethereum merge' bereikt een recordhoogte, maar wanneer gaat het echt gebeuren?

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google News om notificaties te ontvangen >

Wat als we de drie bovenstaande vragen beantwoorden? Enkele van de meest gevraagde in crypto – laten we ernaartoe gaan.

Are you looking for signals & alerts from pro-traders? Sign-up to Invezz Signals™ for FREE. Takes 2 mins.

De problemen van Ethereum

De problemen van Ethereum zijn goed bekend gemaakt. Ik vind het soms leuk om te jammeren dat het een blockchain van de elites is geworden, zoals de onbetaalbare gasprijzen. Wilt u een CryptoPunk NFT kopen voor $ 500.000? Dan kan men zeker de gasprijs van $ 100 op zich nemen – een toeslag van 0,02%. Met creditcardkosten die over het algemeen tussen de 1% en 3% liggen, is dat prima.

Maar niet iedereen heeft een half miljoen dollar te besteden aan een gepixelde avatar. Als ik mijn eigen NFT wil minten, bijvoorbeeld op OpenSea (die op Ethereum draait), wordt hetzelfde vaste bedrag in rekening gebracht. Dus als ik probeer de onderstaande NFT te maken en deze op te lijsten voor 0,01 ETH ($ 29), vertegenwoordigt de gasprijs van $ 93 een vergoeding van 315%.

Ik heb wat extra tijd…

Het is duidelijk dat het totaal onhaalbaar is, tenzij de transacties erg groot zijn. Ik wacht nu al zes maanden op het minten van mijn NFT; Ik snak naar de dag dat ik het op Ethereum kan zetten en het als mijn geverifieerde profielfoto op Twitter kan instellen – je weet wel, die mooie zeshoekige profielfoto die een geverifieerde NFT symboliseert. Waarom? Omdat ik vreemd ben.

De dag dat ik deze NFT mint zal de dag zijn dat Merge live gaat. Ik zal mezelf trakteren – een soort viering.

De veranderingen

Op dit moment heeft de ETH Merge bijna een mythische kwaliteit gekregen. Net als het monster van Loch Ness in Schotland, betwijfelen sommigen of ze het ooit zullen zien, terwijl anderen fanatieke gelovigen zijn. Maar het komt eraan – maak je geen zorgen.

Er zullen twee belangrijke updates zijn, voor wat voorheen werd beschreven als ETH 2.0 (hoewel de term enigszins achterhaald is). De eerste is de verandering van de blockchain verificatiemethode, van Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS) – en dit is wat gewoonlijk de fusie wordt genoemd. De zet, volgens de Ethereum Foundation, zal naar verwachting de energie-output van de cryptocurrency met maximaal 99% verminderen.

De tweede grote verandering is de implementatie van sharding. Dit betekent dat je de blockchain in stukjes moet splitsen. Op zo’n manier gaan knooppunten om met kleinere hoeveelheden gegevens, in plaats van de hele blockchain aan te pakken zoals normaal. Er kunnen dan meer transacties tegelijk worden verwerkt, terwijl er geen grote concessies worden gedaan aan veiligheid of decentralisatie. Sharding helpt de transactiesnelheid te verhogen, wat een belangrijke stap is om de capaciteit op te schalen. Swappen naar Proof-of-Stake zal de energie-output van Ethereum enorm verminderen.

Met Ethereum momenteel beperkt tot ongeveer 30 transacties per seconde (TPS), is het netwerk vaak overbelast. Doggy-tokens, tweets van Elon Musk en talloze andere evenementen verstoppen vaak het netwerk en verhogen de gasprijzen tot verbijsterende niveaus. Met sharding, naast de andere technische updates, is de hoop dat de TPS kan stijgen tot 100.000 per seconde.

Dat is een samenvatting op hoog niveau van de enorme technische revisie die de fusie is, maar de doelstellingen zijn veel eenvoudiger te verwoorden: die vervelende gastarieven verlagen, de capaciteit van het netwerk opschalen en de duurzaamheid vergroten.

Deze zijn duidelijk hard nodig. De onderstaande grafiek laat zien dat mijn torenhoge prijsopgave van $ 90 voor gaskosten van bovenaf eigenlijk komt op een moment dat gas relatief “goedkoop” is. Vier weken geleden zou het $ 300 zijn geweest.

Ethereum gas kosten, geprijsd in gwei (een denominatie van ETH) – gegevens via IntoTheBlock

Blockchain trilemma

Het cryptocurrency trilemma is de naam die we geven aan een van de grootste technische uitdagingen van cryptocurrency – hoe moeilijk het is om tegelijkertijd drie van de belangrijkste aspecten van een blockchain op te lossen zonder concessies te doen aan een ervan: schaalbaarheid, decentralisatie en veiligheid. De fijnere technische details van het trilemma vallen buiten het bestek van dit artikel, maar een nette, diepgaande beschrijving hiervan kan hier worden gelezen.

De hoop is dat de updates voor Ethereum het dichter bij het dwarsbomen van deze uitdaging brengen. In visuele termen staat mijn absoluut mooie tekening van het trilemma hieronder – je kunt gemakkelijk één kant van de driehoek kiezen, maar alle drie pakken is de echte uitdaging.

Bitcoin heeft bijvoorbeeld beveiliging en decentralisatie onder de knie, maar de schaalbaarheid is een probleem (aangezien het PoW is, op dit moment verwant aan Ethereum). Terwijl BNB, het door Binance gelanceerde netwerk, ongelooflijk plezierige lage kosten heeft – schaalbaarheid en beveiliging goed oplossen, maar met een volledige minachting voor decentralisatie.

Ja, ik kan tekenen

Timing

Dus wanneer? De vraag is een van de meest besproken vragen in cryptocurrency geworden. Op de tweede plaats na Bitcoin, is Ethereum de thuisbasis van DeFi; de speeltuin voor virtuele bouwers; de trendsetter. De invloed op de ruimte is enorm en cryptocurrency wacht met spanning op de upgrades.

Het frustrerende is dat er geen tastbaar antwoord is op “wanneer”. De verwachting was dat het al enige tijd geleden live zou gaan, maar er zijn een aantal pushbacks geweest. Dit is onbekend terrein – niet alleen is deze volledig nieuwe technologie, maar er is nog nooit een upgrade van deze omvang naar een andere cryptocurrency geweest. ETH heeft een marktkapitalisatie van $ 409 miljard en heeft duizenden ontwikkelaars erop voortgebouwd. Het heeft echt gevolgen als een belangrijke troef, met miljarden dollars die dagelijks over de blockchain verschuiven, zoals blijkt uit de onderstaande grafiek, die het totale dagelijkse handelsvolume sinds het begin van het jaar weergeeft.

Gegevens via IntoTheBlock

Zomer 2022

Staking werd gelanceerd in december 2020, maar sindsdien zijn veel beleggers ongeduldig geworden met wat zij beschouwen als een gebrek aan vooruitgang. Men moet echter de enorme omvang van wat hier wordt geprobeerd niet onderschatten. Alleen al het onderzoek naar hoe je – veilig en zeker – kunt overstappen van een PoW mechanisme naar een PoS is een grote onderneming.

Enkele van de slimste geesten ter wereld werken aan Ethereum en de vooruitgang gaat achter de schermen door. Ethereum Foundation (EF) onderzoeker Danny Ryan verklaarde vorige maand op ETHdenver dat, tenzij “iets waanzinnig catastrofaals” gebeurt, de fusie binnen de komende zes maanden zal plaatsvinden.

Testnets lijken vooruit te komen, met positieve geruchten die uit de ontwikkelaars en andere insiders komen. Tussen de regels door lezend, lijkt alles op schema voor een zomerlancering. Eenmaal live, krijgen Ethereum mijnwerkers de koude schouder en wordt Ethereum een volledig PoS netwerk – een mogelijkheid die nog steeds gek lijkt om uit te typen, maar erg opwindend.

Zoektrends

Kijkend naar Google Trends, is de interesse in de samenvoeging de afgelopen weken enorm toegenomen, waarbij zoekopdrachten naar “Ethereum samenvoeging” ongekende hoogten bereikten. Dit is hoogstwaarschijnlijk te danken aan de succesvolle fusie op het Kiln testnet, waarbij beleggers positiever beginnen te voelen dat de grote upgrade op handen is.

“Ethereum merge” zoekopdrachten bereiken all-time highs, via Google Trends

Uitsterven van de mijnwerkers

Ethereum zal dan “groen” worden, zonder een oceaan-kokend verhaal om mee te strijden. GPU kaarten worden overbodig gemaakt, ASICS niet meer. Grote mijnbouwbedrijven zullen plaats maken voor persoonlijke laptops en mijnwerkers zullen moeten migreren naar andere munten of een nieuwe hobby moeten vinden.

Een andere belangrijke verandering is de inflatie van ETH, die jaarlijks met circa 300 basispunten tot 1% zal dalen, aangezien er duidelijk geen nieuw aanbod meer zal zijn dat momenteel aan mijnwerkers wordt gedistribueerd. Misschien wordt ETH zelfs deflatoir, aangezien de transacties een verbranding van ETH vereisen.

Mijn gevoel zegt dat we onze updates tegen de zomer krijgen. Als we de fusie dan nog niet hebben, ga ik mijn speelgoed uit de kinderwagen gooien, maar ik heb er vertrouwen in dat het niet zover zal komen.

We zijn er bijna. Ik ben opgewonden.

Ad

Op zoek naar eenvoudig te volgen handelssignalen voor crypto, forex en aandelen? Maak handelen eenvoudig door ons team van pro-traders te kopiëren. Consistente resultaten. Meld je vandaag nog aan bij Invezz Signals.

Learn more
Ethereum Crypto