Hoe olie de sleutel is om te bepalen of de aandelenmarkt een dieptepunt heeft bereikt

By: Dan Ashmore, CFA
Dan Ashmore, CFA
Dan is data-analist bij Invezz en combineert kwantitatieve vaardigheden en een macro-achtergrond om analyses te maken over een reeks… lees meer.
on jun 9, 2022
Updated: jun 10, 2022
  • Olie werkt als een belasting en correleert historisch goed met recessies
  • Gina Sanchez beweerde dat de aandelenmarkt Fed-verhogingen grotendeels heeft ingeprijsd
  • Ik ben het er meestal mee eens, maar twijfel doordat Saudi de sleutel tot de olieprijs in handen heeft

Ze zeggen dat Helena of Troy het gezicht is dat duizend schepen te water liet. Welnu, de vraag “hebben we de bodem al bereikt?” heeft duizend artikelen gelanceerd. Of zo voelt het tenminste.

Soms hebben mensen de gewoonte om dingen te ingewikkeld te maken, dus laten we proberen dit hier tot de basis terug te brengen. We hebben een paar factoren in het spel, die de huidige economische situatie relatief uniek maken (ik heb het gebruik van de uitdrukking “ongekende tijden” opgegeven, nadat elk nieuwsanker op ieder station dit tijdens de pandemie dagelijks gebruikte).

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

  • Geopolitieke situatie (Russische oorlog, oliesancties enz.)
  • Fed wandeltarieven
  • Inflatie
  • De gedachte dat we een correctie “moeten” krijgen, na een historische bull-run van meer dan een decennium

Geopolitiek

Laten we het kort houden. Rusland valt Oekraïne binnen, is nog steeds iets waar ik moeite mee heb – een oorlog in Europa in 2022? Het is hartverscheurend en triest en zou niet mogen gebeuren, maar het maakt het ook onmogelijk om te voorspellen wat er daarna op de markten zal gebeuren.

Het domino effect in termen van economische sancties, mogelijke verdere Russische agressie en externe effecten op de grondstoffen- en oliemarkten hebben de markten naar beneden getrokken. Maar hoe moet een kind op een laptop voorspellen wat Poetin nu gaat doen?

De realiteit is dat niemand het weet. Is er een kans dat hij zich eerder terugtrekt dan verwacht en dat alle bovengenoemde factoren op magische wijze te “repareren” zijn? Onwaarschijnlijk, maar ik denk dat het mogelijk is. Maar nogmaals, we zijn nu meer dan 100 dagen in deze tragedie zonder enig teken van uitstel, en het zou even makkelijk de andere kant op kunnen gaan. Markten zijn dan ook volatiel en zenuwachtig, en voorlopig ga ik ervan uit dat hier niets verandert.

Fed verhoogt de rente en inflatie

Het is de wereld van Jerome Powell, en we leven er allemaal in. Of in ieder geval, zo voel het. De veelbesproken Fed voorzitter kan markten met één woord bewegen, en op dit moment is de omvang van de verwachte stijgingen lelijk, met een recessie onvermijdelijk lijkt.

Maar dat betekent niet dat we niet per se de bodem hebben bereikt. De aandelen zijn sneller gekelderd dan mijn respect voor Kylian Mbappé (serieus, je eigen club vasthouden voor losgeld? Kom op). We bevinden ons nu op een punt waar de S&P 500 YTD met 14% is gedaald en de Nasdaq met 23%.

Ik dacht dat Gina Sanchez, CEO van Chantico Global en CMO van Lido Advisors, hier interessante gedachten over had, toen ze vanmorgen op CNBC kwam.

De Fed is grotendeels ingeprijsd, als je kijkt naar waar de S&P is gebleven. Het probleem met alle stimuleringsmaatregelen van de Fed van de afgelopen twee decennia is, dat ze pas recentelijk hun weg terug vonden naar de inflatie; naar de inflatie van de activaprijzen

Gina Sanchez

Ze zei ook dat de gemiddelde P/E ratio’s zijn gedaald van 20 naar 18. Het voelt dus alsof we dit ingebakken is, vooral als we historisch kijken naar hoe waarderingen zijn verschoven in eerdere recessieperiodes. Op dit moment weten we dat de Fed gaat verhogen, en het nieuws van vanmorgen dat de ECB tijdens de vergadering van volgende maand een verhoging van 25 basispunten heeft bevestigd, bevestigt dat alleen maar meer. Ik neig hier naar de mening van Sanchez, in die zin dat we potentiële stijgingen nu kunnen afvinken als een bearish factor – de markt heeft al dienovereenkomstig gereageerd.

Olie

Aan de andere kant is olie niet zo zeker – het brengt ons terug bij het voorspellen van de acties van Poetin hierboven. En terwijl Rusland zijn oorlog tegen Oekraïne blijft voeren, gaan de ogen in de oliewereld dan naar de Saoedi’s, die plotseling de sleutel in handen hebben, te midden van voortdurende sancties tegen Rusland.

Joe Biden is zelfs van plan om deze zomer Saoedi-Arabië te bezoeken om lieve woordjes in de oren van de Saoedische prinsen te fluisteren, om het moeras waarin we ons bevinden te benadrukken. Het effect van olie kan niet worden onderschat – de torenhoge prijs heeft in wezen de vorm aangenomen van een belasting, waardoor geld uit de economie wordt gehaald en het consumentenvertrouwen wordt gedrukt. Kijk eens naar de onderstaande grafiek, als je een van die visuele mensen bent en me niet wilt horen doorratelen.

Als de Saoedi’s en de OPEC+ nu het aanbod beheersen, is de vraagzijde overal geweest vanwege China. Het zero-COVID lockdownbeleid en de grote afhankelijkheid van externe leveranciers hebben ertoe geleid dat de vraagzijde van de markt zich het hele jaar door beweegt als een jojo, aangezien ze, nou ja, veel mensen hebben die veel energie nodig hebben. De heropening van China terwijl de olieprijzen al boven de $ 100 per vat liggen, was niet bepaald goed nieuws voor iedereen die graag autorijdt, zijn huis verwarmt of van elektriciteit houdt – en de laatste keer dat ik dat controleerde betrof dat een aanzienlijk deel van de wereld.

Er zijn hier dus een aantal variabelen die het voorspellen van de oliemarkt nogal moeilijk maken.

De vooruitzichten (voor de olieprijzen) zien er verschrikkelijk uit… de olieprijzen waren hoog voordat China begon te heropenen. Toen begonnen ze opnieuw te open te gaan en dat begon nog meer druk op de olie te zetten. We doen dit in een tijd waarin de toeleveringsketens al beperkt waren vanwege pandemiegerelateerde arbeidstekorten … dit was een echte uitdaging en het online brengen van het aanbod zal tijd vergen.

Gina Sanchez

Conclusie

Sanchez gaat verder door te beweren dat hoewel de aandelenmarkt al veel negatief nieuws heeft ingeprijsd en dat ze niet ziet dat de K/W waarderingen terugkeren naar het 16X niveau dat we vóór de GFC zagen (momenteel 18), er mogelijk nog meer volatiliteit op de korte termijn zal zijn naar beneden.

Ik ben geneigd het hiermee eens te zijn. Dat brengt me bij de laatste factor hierboven, waarvan je misschien hebt opgemerkt dat ik die weggelaten heb – dit concept dat we een correctie “moeten” hebben. Dat is nu gebeurd – we zien geen shitcoin-screenshots van 1000X meer op Twitter circuleren, en NFT’s gaan ook niet meer dagelijks weg voor miljoenen dollars. Het schuim is eraf geblazen en het sentiment is nu extreme angst, dat de neiging heeft te gebeuren wanneer de aandelenmarkt met 20% keldert.

Mijn gevoel is dat de meeste waanzin voorbij is, of dat is zeker wat ik mezelf vertel terwijl ik mezelf elke nacht in slaap huil door de staat van mijn wallet in vergelijking met zes maanden geleden. Natuurlijk, ik ben het met Sanchez eens, in die zin dat we verdere dalingen kunnen zien als de markt de “reële” waarde overschrijdt, maar proberen die te voorspellen brengt me terug naar wat ik eerder beweerde – tenzij je een directe lijn hebt naar Poetin, de Saoedische kantoren of de Chinese overheid, dan is en blijft het een dwaas spel.

Het grootste deel van de schade is misschien aangericht, maar voorlopig zit ik nog steeds in stablecoins en activa met een laag risico, nog een tijdje langer in ieder geval totdat we wat meer duidelijkheid krijgen van de geopolitieke generaals.

De markt maakt je nederig. Dat is nog nooit zo waar geweest. Hou je vast.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, Capital.com
9.3/10