CPI is onvoldoende voor inflatie – Interview met Truflation

Door:
op aug 1, 2022
  • Officiële CPI-cijfer van 9,1% inflatie ligt ver onder wat de meeste mensen dagelijks ervaren
  • Rapportage over inflatie vormt belangenconflict, aangezien de overheid gemotiveerd is om deze laag te houden
  • Truflation: alternatieve methode voor onafhankelijkere, transparantere, frequentere en nauwkeurigere metingen

Er is aantoonbaar geen groter probleem dan de ongebreidelde, wereldwijde inflatie waar de de huidige economie mee wordt geconfronteerd .

Volgens de meest recente CPI-waarde bereikte de Amerikaanse inflatie het hoogste punt in 40 jaar van 9,1%. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, in het VK, is de situatie vergelijkbaar met 9,4% de lezing voor juni. In heel Europa zien we vergelijkbare cijfers.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Maar met het Amerikaanse nummer dat vaak de krantenkoppen haalt, is de CPI echt een betrouwbare maatstaf om mee te rekenen? Als je de gemiddelde burger op straat vraagt welk inflatiepercentage hij momenteel denkt te ervaren, zal zijn antwoord waarschijnlijk ruim boven het ‘officiële’ CPI-percentage van 9,1% liggen.

Dit is, zo menen velen, het bijproduct van het feit dat de overheidsrapportage over inflatie de definitie is van belangenverstrengeling. De goedkeuringsclassificaties van politici hangen af van het behouden van de publieke inhoud, en inflatie wordt universeel veracht. Heeft de regering dan niet alle reden om deze laag te houden?

Zo komen we uit bij Truflation, een bedrijf dat tot doel heeft onafhankelijke, censuurbestendige financiële en economische gegevens on-chain te leveren. Dat is een zeer “2022” -beschrijving voor een bedrijf, maar in wezen dient het om de kracht van de blockchain te benutten om absoluut transparante (en hopelijk nauwkeuriger en onafhankelijker) metingen van verschillende statistieken te bieden. Een van die statistieken, en waar we ons hier op concentreren, is de inflatie.

Ik geloof absoluut dat er hier ruimte is voor innovatie, en het frustreert me dat zovelen niet begrijpen hoe de CPI wordt gemeten. Ik was dan ook heel enthousiast om Stefan Rust, CEO van Truflation, te interviewen over de tekortkomingen van de CPI en hoe de aanpak van Truflation kan helpen. Lees het volledige interview hieronder en denk na over welke statistiek superieur is. Persoonlijk geloof ik niet dat er hier enige twijfel mogelijk is…

Invezz (IZ): Kunt u samenvatten wat volgens u de problemen zijn met de CPI-metriek?

  • Methodologie: De statistische methoden die worden gebruikt om de inflatie te berekenen, zijn verouderd en zijn gebaseerd op vaak vertekende enquêtes, waarbij gebruik wordt gemaakt van statistische afvlakkingstechnieken en andere aanpassingen.
  • Frequentie: rapporten over CPI/CPIH worden maandelijks vrijgegeven zonder duidelijke indicatie van wanneer de momentopname in de gegevens is gemaakt (veel datasets hebben last van vertragingen die inherent zijn aan de cycli van het verzamelen van enquêtes).
  • Transparantie: Het is vaak niet transparant hoe landen de inflatie innen, berekenen en aanpassen. De onderliggende gegevens zijn niet controleerbaar of verifieerbaar.
  • De brede waaier aan gegevens: afhankelijk van het land gebruiken CPI’s ~ 80K (VS) -180K (VK) prijzen, waardoor ze hun geanalyseerde mandje met goederen en diensten zorgvuldig moeten kiezen. Onze gegevens zijn veel robuuster, VK-index: +10 gegevensbronnen over 8 miljoen items, Amerikaanse index: +30 bronnen, 10 miljoen items.

IZ: Gelooft u dat de regering om politieke redenen opzettelijk de werkelijke inflatie onderschat via de CPI, of denkt u dat het slechts een verouderd systeem is dat ze niet willen veranderen, omdat ze geloven dat het wel een nauwkeurige meting van de inflatie geeft?

De CPI is in een decennialang proces geëvolueerd tot waar het nu is, een instrument dat de regeringen en hun beleid informeert en dient. Het is niet ontworpen om het publiek, investeerders of bedrijven nauwkeurig te informeren.

Overheden over de hele wereld worden gestimuleerd om de gerapporteerde inflatie laag te houden. Enkele van de prikkels in de VS zijn bijvoorbeeld: het behouden van het vertrouwen in de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt, grotere onderhandelingsmacht met andere landen, het voorkomen van volatiliteit op de aandelenmarkten, lagere sociale programma’s en pensioenuitkeringen, het voorkomen van paniek en het voorkomen van inflatie.

Het doel van Truflation is om individuen, investeerders, bedrijven en instellingen te helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen door toegang te hebben tot onafhankelijke en onbevooroordeelde economische informatie.

IZ: CPI wordt ook vaak bekritiseerd omdat het een index van de kosten van levensonderhoud is en niet zozeer het prijsverschil meet. Op zo’n manier kan het de werkelijke inflatie onderrapporteren als klanten van product veranderen als gevolg van stijgende prijzen – houdt Truflation rekening met deze tekortkoming?

De CPI Cost-of-Living (COLI)-methodologie, samen met de beperkte meetcapaciteit, resulteert in de noodzaak om items te selecteren die ze in hun mandje met goederen en diensten tellen. Het kan leiden tot vervangingen, vooral wanneer consumententrends veranderen.

Truflatie lost het tot op zekere hoogte op door het brede scala aan gegevens te nemen (meer dan 10 miljoen artikelen, met meerdere prijspunten per artikel). Door alle beschikbare gegevens in alle categorieën te nemen, hoeven we niet het winkelmandje te kiezen en te kiezen. De consumententrends zullen echter enig effect hebben als mensen overstappen op kleinere of goedkopere artikelen of bedrijven stoppen met sommige voorraadhoudende eenheden (SKU’s).

IZ: Denkt u dat de CPI ook moeite heeft om zich aan te passen aan veranderingen in de kwaliteit van goederen, en zal Truflation hiermee rekening houden?

Truflation corrigeert natuurlijk voor consumententrends door de enorme hoeveelheid gegevens. Daarom noemen we het een ontwikkelaarsbenadering, waarbij alle gegevens op het daadwerkelijke verkooppunt worden verwijderd. Truflation corrigeert niet voor kwaliteit, zowel beter als slechter, aangezien dit al in onze gegevens is verwerkt.

IZ: Op dit moment heeft elk land zijn eigen techniek om inflatie te meten. Truflation zegt dat de indices gemakkelijker over regio’s kunnen worden geschaald, wat een betere vergelijkbaarheid mogelijk maakt. Kunt u dit nader toelichten?

Truflation heeft toegang tot wereldwijde, hoogwaardige gegevens over de gezinsuitgaven. Onze categorieën en hun relatieve gewichten zijn gebaseerd op die gegevens en vergelijkbaar in meerdere landen.

Elk van onze CPI-indexen heeft hetzelfde raamwerk en berekeningsmethoden van 12 categorieën.

De berekeningen die we maken zijn heel eenvoudig en herhalen zich voor alle belangrijke CPI’s, behalve dat we geen aanpassingen of statistische afvlakking opnemen. Een gewogen gemiddelde van prijsindexen.

De gewichten worden vastgesteld door meerdere gegevensbronnen te gebruiken, waaronder volkstellings- en mini-tellingsgegevens, BLS/ONS-enquêtes en meerdere andere datasets om een database met consumentenuitgaven te creëren die vervolgens wordt gevalideerd met bronnen van derden, bijv. voedseluitgaven met retailtapes, gegevens over hypotheekuitgaven enz.

IZ: Gelooft u dat inflatie beter gemeten kan worden per persoon in plaats van per dollar? Ik bedoel, mensen met een hoog inkomen geven meer uit, wat betekent dat ze een groter gewicht op de index hebben. Met andere woorden, elke dollar brengt een stem uit, in plaats van elke persoon, en daarom is het inflatiepercentage vaak ver van wat armere (of zelfs middenklasse) gezinnen zien.

Iedereen weet het beste wat hun werkelijke inflatie is. Ze ervaren het dagelijks, en als ze hun budget in de gaten houden, kunnen ze het doorrekenen. Niet iedereen doet dat natuurlijk, dus werken we aan aangepaste inflatie-opties waarbij mensen de impact van inflatie op hun persoonlijke uitgaven kunnen zien.

Wat de verdeling per inkomensgroep betreft, wezen veel onderzoekers erop dat het interessant zou zijn om te analyseren, en met onze consumentenuitgaventrends zouden we dat in de toekomst kunnen doen. Daarmee bedoel ik dat we voor elke inkomensgroep verschillende gewichten zouden kunnen tellen. Zo zagen we dat de verschillen veel meer samenhangen met inkomensgroepen dan met geografische locaties.

De gewichten zullen per inkomensgroep verschillen, maar zouden geen dramatisch effect moeten hebben op de uiteindelijke inflatie. De meeste mensen hebben vergelijkbare items nodig om te leven. Als de rijken duurdere wijn kopen, worden hun aankopen toch gemiddeld met het hele land en bijvoorbeeld koopjesjagers. Bovendien koopt de rijkste veel dingen die niet in de CPI zijn berekend, zoals huizen, aandelen en luxe artikelen.

IZ: Als al deze gegevens objectief en onafhankelijk zijn, zou een bedrijf (zoals dat van uzelf) het dan niet gewoon maandelijks kunnen publiceren in plaats van het op de blockchain te zetten? Ik begrijp dat de gegevens op de blockchain niet kunnen worden gewijzigd, maar als de lezing op een openbaar forum wordt gepubliceerd, zou dit dan niet hetzelfde effect hebben?

Onze gegevens worden al dagelijks gepubliceerd en zijn beschikbaar voor het publiek op app.truflation.com.

Onze gegevens zijn on-chain beschikbaar via een toonaangevend gedecentraliseerd Oracle-netwerk, Chainlink, omdat het gemakkelijker te gebruiken is door blockchain-ontwikkelaars. Chainlink vertaalt real-world gegevens zoals Truflation’s indices naar de programmeertalen van verschillende blockchains, zodat gegevens kunnen worden gebruikt bij het creëren van nieuwe economische producten en programmeerbare geld/contracten, dat wil zeggen, zelfaanpassende digitale salarissen, inflatie-obligaties, TIPS, enz.

Bovendien bouwt Truflation, op basis van Chainlink-concepten van cryptografische waarheid, een infrastructuur die cryptografisch verifieerbare gegevens zou garanderen door informatie van meerdere onafhankelijke providers te betrekken en deze in een keten te plaatsen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% van CFD accounts verliezen geld