Steeds pessimistischer over de economie, maar ik heb zojuist mijn grootste aandelenaankoop van het jaar gedaan

Door:
op sep 5, 2022
Bijgewerkt: sep 26, 2022
  • Mijn zorgen over de energiecrisis, inflatie en de algemene macro-omgeving blijven groot
  • Daling van de S&P 500 tot nu toe interessant in vergelijking met de geschiedenis
  • Dit is een lange termijn beleggingshorizon, plan tot DCA en geen kortlopende verplichtingen

Iedereen die mijn werk volgt, weet waarschijnlijk dat ik al een tijdje pessimistisch ben over de economie.

Ik geloof dat ongecontroleerde inflatie een van de ergste fenomenen is die zowel een economie als een samenleving in de greep kunnen houden. Het is regressief – wat betekent dat het de mensen aan de onderkant meer pijn doet. Omdat het drukken van geld de activa de afgelopen tien jaar tot nauwelijks geloofwaardige niveaus heeft gepompt, zijn degenen zonder activa niet in staat geweest zichzelf te beschermen. Diezelfde mensen betalen meer voor goederen en diensten naarmate de prijzen stijgen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Toen de CPI-lezing van maart werd gepubliceerd, schreef ik een diepe duikwaarschuwing dat de Fed-verhogingen hard en snel zouden komen. Dit zou de economie niet aan kunnen. De Amerikaanse regering beweerde dat dit gewoon “een prijsstijging van Poetin” was, en hield vol dat alles in orde was.

De Fed heeft geen opties meer. De inflatie is nu officieel eng. En terwijl de Amerikaanse regering blijft doen alsof alles gewoon deining is, dicteren eenvoudige wiskunde en logica dat er geen gemakkelijke uitweg is

De feiten daarentegen liegen er niet om. Mijn positie is altijd hetzelfde geweest – het is niet ingewikkeld. Als je meer geld drukt dan op enig ander moment in de geschiedenis, zal de waarde van bestaand geld dalen. Dat is inflatie. Het is simpele wiskunde.

Het feit dat machthebbers zo lang volhielden dat de inflatie “van voorbijgaande aard”, voordat ze Poetin ervan beschuldigden, in de context van de onderstaande grafiek, is naar mijn mening onvergeeflijk.

Nutsvoorzieningen

Snel vooruit naar vandaag, september, en de Fed heeft inderdaad verhoogd. De economie heeft zich teruggetrokken – volgens de technische definitie zelfs al in een recessie. Gesprekken over een “zachte landing” door de Fed hebben geleid tot een “groeirecessie”.

De wandelingen waren hard nodig en ik ben dankbaar dat ze zijn gekomen. Maar ik ben nog niet klaar om de champagne te laten knallen over de inflatie die nog niet zijn hoogtepunt heeft bereikt. En zelfs als dat zo is, zijn pieken en dalen verschillende dingen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat ik dit schrijf met een kop koffie op mijn bureau waar ik $4,80 voor moest betalen. Hier word ik niet bepaald vrolijk van.

En om Jon Snow te citeren: “de winter komt eraan”. Dat betekent radiatoren, elektrische dekens en cv-installaties. Dit is een probleem omdat energie zo essentieel is voor de economie, en we zitten in een energiecrisis.

Ik denk dat deze winter dan ook heel zwaar zal worden. Mensen gaan worstelen. Bedrijven zullen onder druk komen te staan. Mijn vader, die een pub runt in Wells, VK (waar de uitstekende Hot Fuzz-film is opgenomen!), stuurde me vorige week een sms.

Ik betaalde 3 cent per KWh voor gas. Mijn nieuwe goedkoopste contract is voor 17 cent. Gek. Een kleine pub zoals de City Arms die 6 keer zoveel moet betalen voor gas?

Terwijl de t-shirts en zonnebrandcrème worden vervangen door jassen en warmwaterkruiken, is het zorgwekkend om over na te denken.

Er komt nog meer pijn

We kregen vandaag nieuws dat de loonlijsten in augustus met 315.000 zijn gestegen. Dit is vertraagd ten opzichte van het vorige gloeiend hete tempo, maar het is over het algemeen nog steeds vrij positief.

Ik begrijp niet hoe we hier geen terugval krijgen, met hogere rentetarieven en energiekosten ingebakken. Zie het citaat van mijn vader hierboven en leg me uit hoe we de winst en de werkgelegenheid niet zien vertragen. Ik weet dat dit het VK is, en slechts een anekdote, maar realistisch zou zijn om meer pijn te zien.

Ik denk ook dat de resultaten nog niet volledig in de bedrijfswinsten zijn verwerkt – het komende winstseizoen zal zeker interessant zijn om te volgen. Mijn gevoel is dat het bloediger zal zijn dan de prognoses die we momenteel hebben.

Tijd om te kopen

Dus ja, ik koop hier aandelen. Haha.

Of om precies te zijn, ik heb het gewoon. Ondanks mijn pessimistische gedachten over de economie, kreeg ik vanmorgen een limietorder op de S&P 500 voor $3.950. Veel van mijn scriptie heeft te maken met wat ik hier heb geschreven. Zoals elke investering zou moeten zijn, is het nadat ik rekening heb gehouden met mijn tijdshorizon, risicotolerantie en langetermijndoelen – en het is zeker niet voor iedereen een verstandige zet.

Dit is geen investering voor de volgende maand of het volgende jaar. Dit is een langdurige toevoeging aan mijn portfolio. Ik heb het hele jaar door Latijns-Amerika gereisd en vanuit cafés op mijn laptop allerlei geruchten over de economie opgeschreven. De grootste aankoop die ik op korte termijn verwacht te doen, is extra guacamole op mijn burrito. In die context ben ik blij met de volatiliteit op korte termijn.

Wiskunde is sowieso nooit verkeerd. Dat was de stelling achter de bovenstaande geldhoeveelheidgrafiek die onvermijdelijk inflatie veroorzaakte. Hier hebben we – terwijl ik dit schrijf – een terugval van 20% op de aandelenmarkt gezien. Laten we een korte pauze nemen om naar de onderstaande grafiek te kijken.

Dus ja, er kan meer pijn zijn die eraan komt. Zoals ik hierboven al zei, ik denk dat deze wel zal komen. Maar laten we duidelijk zijn: wie ben ik? Als ik echt voorspellend vermogen had, zou ik hier niet zitten tieren over geld printen en te dure koffie. Ik zou op een jacht in de Caraïben zitten. Of in een privéjet om morgen naar de wedstrijd van Newcastle te kijken. Of misschien op een strand in Cuba. Je snapt mijn punt.

Wat ik probeer te zeggen is dat ik gewoon een gokker ben die over de economie praat. We hebben al een grote terugval gezien. Hoewel ik verwacht dat het klimaat slechter zal worden en een nog groter been naar beneden, heb ik er ook het volste vertrouwen in dat de markt over een lange tijdshorizon boven het huidige niveau zal stijgen (nogmaals, wiskunde – zie bovenstaande aandelengrafiek markt historisch).

Geldprinter kan terugkeren

Als ik kijk naar mijn beleggingshorizon en financiële doelen, dan is dat voor mij krachtiger dan mijn korte termijn bearish gedachten, als ik bedenk dat ik het misschien mis heb. Hoewel ik mijn angst voor de economie blijf herhalen, is een deel van die angst het voorgevoel dat Powell de geldprinter terug zal draaien als de markten te slecht worden – vooral nu het recente verhaal over inflatie zijn hoogtepunt heeft bereikt en het nadeel hiervan lijkt te verminderen (een denkproces waar ik het niet meer mee oneens kon zijn).

Dat is uiteindelijk het punt dat de schaal hier doet doorslaan en me tot mijn uiteindelijke conclusie laat komen dat ik geen rechtvaardiging heb om mijn aandelenaankopen voor het gemiddelde van de dollarkoers voor mijn langetermijnportefeuille te negeren. Dat is alles wat hier werkelijk aan de hand.

Een laatste punt. Ik heb het hier over aandelen – een mandje van de S&P 500 om aan mijn portefeuille toe te voegen. Super normaal. Niets bijzonders. Ik hou van Bitcoin met heel mijn ziel, maar ik ben nog niet klaar om me zo ver op het risicospectrum te wagen, en het risicoprofiel van mijn huidige portefeuille past momenteel niet bij een aankoop. Maar die tijd zal komen – uiteindelijk.

Hoe dan ook, ik zal een meer kwantitatief rapport maken over mijn aankoop en ingaan op mijn bijgewerkte portefeuilleverdeling, met een aanstaande diepe duik. Maar voor nu is dat een korte anekdote van mijn kooporder.

Ik ben net aangekomen voor een korte vakantie in Noorwegen, omdat ik het hele jaar niet in Europa ben geweest. Als iemand tips heeft, laat het me maar weten. Laten we hopen dat de S&P 500 niet nul is tegen de tijd dat ik volgende week weer op mijn laptop zit – of de cryptomarkten, wanneer alle systemen gaan voor de Ethereum Merge.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar eToro

10/10
67% van CFD accounts verliezen geld