Hoe deed Twitter het als investering in de 9 jaar dat het openbaar werd verhandeld?

Door:
op nov 1, 2022
Listen to this article
  • Elon Musk heeft zijn overname van Twitter voltooid voor $44 miljard
  • Twitter eindigde zijn 9 jaar op openbare markten met 19% stijging, vergeleken met 115% voor de aandelenmarkt
  • Twitter worstelt enorm met het genereren van inkomsten en andere problemen, schrijft Ashmore

Na een saga die meer uitgesponnen is dan de Fast and Furious-filmfranchise, is Elon Musk de eigenaar van Twitter Inc (NYSE: TWTR).

Zestien jaar na de allereerste tweet, door voormalig CEO Jack Dorsey, is Twitter in handen van de raadselachtige miljardair. Dus, nu het allemaal gezegd en gedaan is, hoe verging het Twitter-investeerders?

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Twitter versus de aandelenmarkt

Twitter IPO’d bijna 9 jaar geleden aan de dag. Achteraf gezien was dit een geweldige tijd om dit te doen – het werd gelanceerd te midden van een van de langste bullruns in de geschiedenis, een omgeving overspoeld met onbeperkt geld, rentetarieven op kelderniveau en een bloeiende technologiesector.

Tegen Kerstmis was het al 62% gestegen ten opzichte van de IPO. Maar eerlijk gezegd, het piekte daar.

Ik heb de aandelenkoers over de hele tijd dat het openbaar was – dat wil zeggen de negen jaar tussen november 2013 en vandaag – uitgezet tegen de S&P 500. Terwijl de laatste investeerders in deze periode 115% heeft gesaldeerd, heeft Twitter een schamele 19% teruggegeven – en dat is pas nadat Musk het voor een premie heeft gekocht, waarbij het de afgelopen twee maanden met 40% is gestegen.

Het presteerde niet alleen slechter dan SPX, maar werd ook ingehaald door concurrenten. Zelfs het omstreden Meta – in een vorig leven bekend als Facebook – heeft Twitter gedomineerd (zelfs na zijn rampenklas over winst vorige week).

Waarom doet Twitter het zo slecht?

Twitter heeft al een tijdje moeite met zijn langetermijnvisie. Het heeft pas onlangs de Twitter Blue-functie uitgerold, een abonnementsservice die functies biedt zoals een bewerkknop. Zelfs dan is de service alleen beschikbaar in een select aantal landen – iets wat Musk al heeft aangegeven dat hij zal veranderen.

Verschillende leidinggevenden zijn ook overboord gegooid, omdat de Tesla-chef de zaken drastisch wil opschudden. Een andere inkomstenbron die Musk wil nastreven, is het verificatieproces, waarbij geruchten de ronde doen dat hij tot $20 per maand in rekening zal brengen voor de felbegeerde blauwe teek.

Dit is logisch, voor mij althans. Twitter bleef te lang achter bij rivalen, niet echt wetend wat zijn identiteit was en wat zijn langetermijndoel was. Deze kosten helpen niet alleen bij het genereren van inkomsten, maar ze helpen ook bij bots.

Wie regeert de wereld? Bots

Bot-accounts waren de grootste bron van controverse tijdens deze Twitter-deal en de reden dat het zo lang duurde om door te gaan. Twitter heeft er de hele tijd op aangedrongen dat bots minder dan 6% van zijn dagelijks actieve gebruikers uitmaken, iets wat het team van Musk betwistte.

Het lijdt geen twijfel dat het een enorm probleem is. Ik zal dit artikel tweeten zodra het live is, en zonder twijfel zullen er onmiddellijk een paar bot-antwoorden eronder staan die pleiten voor een aankoop van GoingToTheMoonDogeCoin, of me vertellen over een professionele handelaar die “veel kan helpen door $100 te draaien tot $10.000 in één week”.

Maar de bots en het genereren van inkomsten van Twitter zijn niet de enige dingen die Musk wil opschudden. De andere is vrijheid van meningsuiting en censuur.

Trump reageerde op zijn eigen sociale mediaplatform, Truth Social, dat hij “heel blij is dat Twitter nu in gezonde handen is”. Inderdaad, de controverse rond Twitter’s omgang met de polariserende retoriek van de voormalige president hielp de zaken helemaal niet, en is een van de redenen die Musk noemde als een motief om het bedrijf over te nemen.

Dit is waar we op een hachelijk terrein komen – is het gezond voor een bedrijf met zoveel invloed om een beursgenoteerde onderneming te zijn? Wie weet, maar er zijn maar weinig personages die zoveel gepassioneerde meningen – positieve en negatieve – trekken als de heer Musk. Ik denk dat we gewoon moeten hopen dat degenen die het goede in hem zien, gelijk hebben.

Investeerders

Maar voor investeerders sluit de deal van Musk een hoofdstuk van hun investeringscarrière af waar ze waarschijnlijk graag een einde aan zullen maken. Niet alleen is de overname geratificeerd in een tijd van verpletterende technologieaandelen, maar Twitter was in de eerste plaats nooit een goede investering – zoals de bovenstaande grafieken lieten zien.

Musk heeft hun verliezen verminderd, of misschien zelfs een olijftak gegooid, afhankelijk van hoe bearish je was op Twitter’s vooruitzichten.

En nog een ding – het is nog een andere herinnering aan hoe moeilijk het is om de markt te verslaan, iets wat ik de hele tijd betreur.