$500 miljard naar Amerikaanse ETF’s ondanks terugval op de markt

Door:
op nov 2, 2022
Listen to this article
  • Er is tot nu toe in 2022 $500 miljard aan nieuw geld in ETF's gestroomd
  • $925 miljard is het record van 2021, maar het op één na hoogste was $501 miljard in 2020
  • ETF's blijven stijgen in vergelijking met beleggingsfondsen en bieden veel voordelen, zelfs in deze tijd

Amerikaanse ETF’s hebben dit jaar nu bijna $500 miljard aan nieuwe klanten binnengehaald.

Dit met op de achtergrond een wankelende aandelenmarkt, met een daling van de S&P 500 tot nu toe met 19% in 2022 en op koers voor het slechtste jaar sinds de Grote Financiële Crisis in 2008.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Recordniveau aan fondsen naar ETF’s

De grootte van het nummer is duizelingwekkend. Het zal het record van $935 miljard dat in 2021 binnenstroomde niet halen, maar zal het vorige record van $501 miljard dat in 2020 werd bereikt, overtreffen. Zowel 2020 als 2021 waren natuurlijk pandemische jaren, waarbij goedkoop geld zijn weg vond naar de activaprijzen rond de wereld als nooit tevoren.

Het helpt wel om een uitgebreider beeld te krijgen van wat er precies op de markten gebeurt. Ik heb vanmorgen een stuk gepubliceerd dat laat zien hoe de verliezen op de aandelenmarkt zijn gemaskeerd door de sterke dollar voor buitenlandse investeerders. Dus hoewel deze ETF’s in dollars zijn gedaald, zal het rendement voor buitenlandse beleggers niet zo slecht zijn geweest.

ETF’s hebben veel voordelen

Er zijn voordelen aan ETF’s die de stijging verklaren en ze aantrekkelijk blijven maken, zelfs tijdens dergelijke neergang op de markt. Belastingvoordelen zijn gebruikelijk, terwijl de liquiditeit over het algemeen sterk is en slippende en andere kosten laag.

De ETF begint het aandeel van beleggingsfondsen op te eten, die doorgaans hogere kosten in rekening brengen. Er worden ook steeds actiever verhandelde ETF’s, wat de relatieve aantrekkelijkheid van het beleggingsfonds nog verder ondermijnt; voorheen waren ETF’s alleen passief en daarom hebben actieve beheerders ze over het hoofd gezien.

Beleggingsfondsen worden slechts één dag na sluiting van de markt verhandeld, terwijl ETF’s de hele dag in lijn met de markt fluctueren.

Kijkend naar fondsen wereldwijd, zijn ETF’s de afgelopen 20 jaar enorm gestegen, tot bijna 50x in 2021 vanaf 2003.

Nieuwe omgeving

Uit de gegevens blijkt dat er nog steeds veel geld ronddrijft dat klaar is om te worden ingezet, ondanks de neergang op de markten. We zijn nu overgestapt op een nieuw paradigma – de dagen van nulrentetarieven, massale kwantitatieve versoepeling en een up-only-omgeving waar schijnbaar elk financieel actief positieve rendementen opleverde, zijn voorbij.

De markten hebben zich teruggetrokken omdat de Fed gedwongen is met hand en tand te vechten tegen de inflatie. Terwijl we de winter ingaan, worden we geconfronteerd met een angstaanjagende energiecrisis, terwijl de tragische oorlog in Oekraïne voortduurt en allerlei macrovariabelen in de mix gooit die de onzekerheid alleen maar vergroten.

ETF’s blijven echter steeds meer contanten ontvangen.