Kerninflatie blijft hoog, wat betekent dat er meer renteverhogingen komen

Door:
op Dec 19, 2022
Listen
  • De inflatie blijft wereldwijd hoog ondanks de positieve cijfers van de afgelopen maanden
  • De kerninflatie daalt niet, in tegenstelling tot de totale inflatie, waar centrale banken al snel op leunen
  • De ECB en de Federal Reserve laten weten dat er voorlopig geen einde komt aan de renteverhogingen

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google News om notificaties te ontvangen >

Hoewel vorige week inflatiegegevens binnenkwamen die zwakkere cijfers lieten zien dan de voorgaande maand in de eurozone , de VS en het VK, is de strijd nog lang niet gestreden.

De inflatie blijft wereldwijd extreem hoog. Ik heb de onderstaande tabel samengesteld met de laatste inflatiecijfers in een selectie van landen. Vergeet niet dat 2% het typische inflatiedoel is dat centrale banken stellen, en waarvan de meesten onvermurwbaar zullen blijven om naar terug te keren. Ik zal je de onderstaande tabel laten bekijken, maar het volstaat om te zeggen dat deze cijfers iets boven de 2% liggen.

Aan de renteverhogingen zal niet snel een einde komen

Copy link to section

Met deze cijfers in het achterhoofd, zullen de renteverhogingen niet snel eindigen. Hoewel de laatste renteverhogingen van 50 basispunten in Europa en de VS door sommige beleggers misschien als hoopvol werden beschouwd, gezien het feit dat deze 25 basispunten lager was dan de voorgaande twee maanden, die verhogingen van 75 basispunten met zich meebrachten, rekent de markt meer renteverhogingen sterk in .

Het optimisme in de onmiddellijke nasleep van de positieve inflatiecijfers in de VS bijvoorbeeld, werd snel getemperd, met aandelen die zich terugtrokken na agressieve opmerkingen van de Federal Reserve. De onderstaande grafiek laat zien dat december er nu net zo slecht uitziet als de meeste andere maanden in 2022.

  • Save

ECB-president Christine Lagarde zei dat monetaire verkrapping “nog een lange weg te gaan heeft” en dat ze in de toekomst rentestijgingen van 50 basispunten verwacht. Ze erkende ook dat de onderliggende inflatoire druk “nog enige tijd zou aanhouden.” De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, herhaalde deze opmerkingen kort daarna.

Totale inflatie daalt, maar kerninflatie houdt aan

Copy link to section

Hoewel de totale inflatie de afgelopen maanden in de meeste grote economieën is gedaald, is de kerninflatie dat niet – en daar ligt nu echt het probleem.

Kerninflatie wordt over het algemeen beschouwd als de betere maatstaf voor inflatie op lange termijn, omdat het de effecten van voedsel en energie wegneemt. Deze twee metingen zijn veel volatieler, vooral dit jaar, nu de wereld door de Russische oorlog in Oekraïne in een energiecrisis is gestort.

Vorige week hebben beleidsmakers in de VS hun raming voor de kerninflatie voor volgend jaar bijgesteld tot 3,5%, vergeleken met de prognose van 3,1% in september. Dit is dezelfde week waarin de totale inflatie daalde en daardoor de (zij het tijdelijke) stijging van de aandelenmarkt.

Wat gebeurt er nu?

Copy link to section

Dit verschil tussen de kerninflatie en de totale inflatie benadrukt het probleem dat aan de orde is. De totale inflatie zou wel eens over haar hoogtepunt heen kunnen zijn. Maar de kerninflatie – waar het in monetair opzicht echt om draait – blijft koppig hoog, ook al stijgt ze langzamer.

Dit is de reden waarom de markt de afgelopen maand is afgebladderd, maar het is ook wat beleggers reden zou moeten geven om te pauzeren wanneer ze overwegen om op dit moment de markt te betreden. Hoewel het voorspellen van inflatie en acties van de centrale bank de afgelopen tijd zeer uitdagend is geweest, zijn renteverhogingen onvermijdelijk en zullen aandelenwaarderingen onderdrukt blijven zolang de kerninflatie hoog blijft.

Aangezien er nog geen tastbare zwakte op de arbeidsmarkt te zien is, is het misschien geen verrassing dat de kerninflatie hoog blijft. En helaas is de enige uitweg hieruit via meer renteverhogingen.

Het ergste van boom-bust-cycli is dat dit helaas betekent dat je nu weer een bust moet doorstaan.

  • Save
  • Save