Europese economie groeit, maar dat zou een slechte zaak kunnen zijn…

Door:
op Jan 24, 2023
Listen to this article
  • De activiteit in de eurozone is voor het eerst sinds juni 2022 gegroeid
  • Dit leidt tot de vrees dat er geen groeivertraging komt en dat er mogelijk nog meer renteverhogingen komen
  • Centrale banken twijfelen over economische gegevens en het toekomstige pad van de rentetarieven

Het is een merkwaardige tijd waarin goed nieuws niet gevierd kan worden; goed nieuws is vaak slecht nieuws.

Dat is het ongebruikelijke scenario waarmee de markt de afgelopen maanden te maken heeft gehad. Nu de inflatie is gestegen, houden centrale banken hun ogen gericht op het economische nieuws, om tekenen van een vertraging te diagnosticeren. Om de ongebreidelde stijging van de kosten van levensonderhoud het hoofd te bieden, moet er op zijn minst enige vertraging in de vraag zijn, zo luidt de theorie.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Dit is de reden waarom aandelen de afgelopen maanden met een grappige relatie zijn verhandeld versus economische gegevens. Goede werkgelegenheidscijfers kunnen te goed zijn, wat betekent dat hogere tarieven niet het gewenste effect op de markt hebben. Dit kan op zijn beurt de kans vergroten op meer renteverhogingen in de toekomst, wat, zoals we inmiddels allemaal weten, een doodvonnis is voor aandelen.

Daarom hebben we allemaal dit spel gespeeld van wachten op belangrijke gegevensreleases – CPI-cijfers, werkgelegenheidscijfers, industriële cijfers en wat er nog meer op het bureau komt. En dan komt de allerbelangrijkste oefening om te raden hoe centrale bankiers zullen reageren.

Markten zijn gestegen in 2023

Tot nu toe was de markt dit jaar optimistischer.

Interessant is dat in dit grote pokerspel dat we in 2023 de aandelenmarkt noemen, dit een geval was van investeerders die de bluf van de centrale banken uitlokten.

Beleidsmakers zijn ervan overtuigd dat de rente zal blijven stijgen, maar beleggers hebben ervoor gekozen om te geloven dat de positievere inflatiecijfers en de grotere dreiging van een dreigende recessie hen zullen dwingen van gedachten te veranderen.

Inflatieverwachtingen moedigen immers meer inflatie aan, door een soort self-fulfilling prophecy. Dit is onderdeel van de reden waarom de markt denkt dat Jerome Powell en co. aan het bluffen zijn. Powell spotte met de positieve marktbewegingen en maakte geen geheim van zijn ongenoegen.

De historische gegevens waarschuwen sterk tegen voortijdig versoepelen van het beleid. We blijven op koers, totdat de klus geklaard is.

Jerome Powell in December

De activiteit in de eurozone groeit

Maar terug naar ‘goed nieuws is slecht nieuws’. Vandaag bleek uit een enquête dat de eurozone voor het eerst sinds juni vorig jaar weer een positieve groei vertoont. De sterkere cijfers dan verwacht kwamen van de inkoopmanagersindex, die de bedrijvigheid in de industrie en de dienstensector meet. Dit was geheel onverwacht, en nu vrezen beleggers dat dit de ECB zou kunnen aanmoedigen om de rente sneller te verhogen, die het snelst is gestegen sinds de oprichting van het blok van de eurozone.

De president van de ECB, Christine Lagarde, volgde voor Kerstmis een zeer agressieve lijn:

We draaien niet, we wankelen niet, we tonen vastberadenheid.

Christine Lagarde

De ECB is beduidend trager geweest dan de VS wat betreft het verhogen van de rente. Dit is gedeeltelijk te wijten aan de ondergang van een enkele monetaire unie en in plaats daarvan meerdere verschillende fiscale benaderingen tussen landen.

Met schulden beladen landen zoals Italië worden harder getroffen door stijgende rentes, omdat de rentebetalingen op hun schulden zwaarder worden. Dat is geen goede zaak wanneer het continent al op de rand van een recessie staat. Anderzijds willen meer fiscaal gedisciplineerde landen zoals Duitsland hogere tarieven, om de inflatie in toom te houden.

Het artikel van mijn collega Shivam Kaushik is een mooie verdieping van de dynamiek. De divergentie tussen de obligatierendementen van Duitsland en Italië is een goede manier om dit te meten, en ook de gezondheid van de hele eurozone. Hoewel de onderstaande grafiek laat zien dat de spread is afgenomen sinds de tijden van maximale zorg afgelopen zomer, blijft deze op 1,8% staan, na in 2021 bijna nul te zijn geweest.

Wat komt er nu?

Voorlopig gaat de markt mee met een voorzichtig optimisme dat er licht aan het einde van de tunnel zou kunnen zijn als de inflatie afzwakt. De andere vraag is dan of dit licht alleen haalbaar is na het ploeteren door een recessie, en zo ja, hoe erg zal het zijn?

Er wordt nog steeds gesproken over een zachte landing, hoewel de bezorgdheid blijft bestaan dat er pieken in de werkloosheid kunnen zijn, grote vraaguitval en dat de monetaire verkrappingscyclus te ver is gegaan, met een pijnlijke recessie die nu onvermijdelijk is.

De volgende sleuteldatum is 1 februari, wanneer de Fed haar nieuwste rentebeleid bekendmaakt. En opnieuw zullen de markten hun kat-en-muisspel spelen. Is dat geen amusement?