KPI-inflasjon på 8,6 % – hva det betyr fremover

By: Dan Ashmore, CFA
Dan Ashmore, CFA
Dan er en dataanalytiker hos Invezz, og kombinerer kvantitative ferdigheter og en makrobakgrunn for å kompilere analyser om en… Les mer.
on jun 10, 2022
  • KPI-glipper (stopp meg hvis du har hørt dette før), med inflasjon på 8,6 % mot anslått 8,3 %
  • Biden er nå den minst populære presidenten på dette stadiet av sin periode siden Ford i 1974
  • Markedet faller igjen, men hoveddelen av smerten bør nå prises inn

Jeg er nostalgisk for dagene da markedene pleide å være avhengige av hvert av Jerome Powells ord. For å være ærlig er jeg nostalgisk i forhold til grønne markedsdager. Kanskje vil jeg sitte på sofaen om førti år og spinne historier til barnebarna mine om dager da aksjekursene pleide å gå opp.

Så igjen, denne nye månedlige spin-the-wheel-konkurransen som er CPI-avlesningen har blitt mye moro, selv om den tilsynelatende blir kulere og mer forutsigbar med hver iterasjon, som en dårlig skrekkfilmserie (jeg så Paranormal Activity 3 på kino, og husker tydelig at folk lo da det var meningen at de skulle skrike av redsel i stedet – nå er det en måte å fortelle en dårlig film på).

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Mai KPI

Mai-KPI kom i dag i morges, og nådde 8,6 % mot anslåtte 8,3 %. Hvis tallet brytes ned, er det en økning på 1 % fra april.

Selv når man fjerner mat- og drivstoffprisene, som er notorisk volatile, steg kjerneinflasjonstallet fortsatt med 0,6 %. Dette kjerneinflasjonstallet er vanligvis det politikerne fokuserer på, men uansett hvilken måte du ser det, er dette nok et bekymringsfullt tall for myndigheter som hadde håpet at inflasjonen skulle begynne å avta.

Markedsreaksjon

Den store overskriften – den største siden 1981 – fikk markedet til å falle, med en nydelig helrød farge som møtte meg da jeg sjekket porteføljen min i morges. Gull holdt i hvert fall stand? Dette viser nok en gang (hvis det fortsatt var en tøddel tvil) at Bitcoin har en vei å gå før den kan komme i nærheten av å kreve tittelen som en verdibutikk.

Politikk

November kommer nærmere, noe som betyr at midtveisvalg er rett i horisonten, og Biden-administrasjonen vil ikke være fornøyd med den fortsatte nedgangen i forbrukernes sentiment som disse inflasjonstallene indikerer.

For å måle forbrukernes sentiment, kan du undersøke en million mennesker, eller grave dypt inn i kjøpsmønstre de siste månedene – du kan til og med starte en samtale med tusen forskjellige taxisjåfører om tilstanden til økonomien og registrere svarene dine. Siden det er fredag, bestemte jeg meg for å ikke gjøre noen av disse tingene; i stedet slo jeg «resesjon» inn i Google Trends-databasen, og se, den skyter opp som prisen på mitt daglige kjøp av gresk yoghurt (på hvilket tidspunkt bytter jeg fra blåbær til banan for å spare penger?).

Så ja, Bidens administrasjon kan ikke være fornøyd. Det er mye partiskhet og splittelse i amerikansk politikk akkurat nå, men én ting som alle velgere vil bry seg om er lommeboken deres, og nesten alle føler at deres blir lettere. Bidens godkjenningsvurdering har sunket sør med 40%, via dataene nedenfor fra Politico. For de som ikke er klar over hva det betyr, er det … dårlig.

Hvor ille? Vel, jeg trålet gjennom politisk historie for å finne hvor ille det var. Husker du Donald Trump – den forrige presidenten i USA med notorisk svake godkjenningsvurderinger? Biden er nå mindre populær sammenlignet med Trump på dette stadiet av presidentskapet (507 dager), som den grønne linjen på grafen nedenfor fra FiveThirtyEight viser. I mellomtiden er det ikke en gang en rettferdig kamp å sammenligne med Obama på samme stadium av presidentskapet. Faktisk er Biden den minst populære presidenten på dette stadiet av sin periode (507 dager) enn noen siden Gerald Ford tilbake i 1974. Jøss.

Hva det betyr

Jeg skrev i går om min tro på at vi stort sett var over Fed-fortellingen om økninger/inflasjon, og hevdet at hoveddelen av de dårlige nyhetene allerede var priset inn. Mens tankeprosessen min gjenstår fra den artikkelen, dvs. at jeg fortsatt tror at olje er nøkkeltallet å se etter på makrobasis, har det økte presset Fed og Det hvite hus vil være under etter dagens CPI-miss har ikke overraskende trukket markedet ytterligere ned.

Men jeg tror ikke at så mye har endret seg. KPI-beregningen underkoker uansett inflasjonen, det reelle tallet er betydelig høyere 8,6 %. Uansett er det nok et slag for Feds mislykkede forsøk på å få grep om inflasjonen, Det hvite hus sin popularitet og Wall Streets profittall. Og de er tre av de mest innflytelsesrike partene i USA.

Hei, jeg antar at vi alle bare kan gå og kjøpe obligasjoner i stedet, men hvor mye moro vil det være?

Invester i krypto, aksjer, ETFer og mer på få minutter med vår foretrukne megler, Capital.com
9.3/10
75.26% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you can afford to take the high risk of losing your money.