Ekko fra 2008 i kryptomarkedene; Voyager Digital står overfor insolvens

Av:
jun 29, 2022
  • Voyager Digital det siste firmaet som har blitt fanget av smitte, med aksjekurs nå -97% i år
  • Ekkoer fra Wall Street-banker i 2008 om smitten som bølger gjennom sentraliserte kryptoselskaper
  • Overleverage, grådighet, dårlig fremsyn med regulering og svak risikostyring satte til slutt undergang for Voyager

2008 ekko

Kryptosmitte fortsetter å spre seg.

Det vi er vitne til i kryptovalutamarkedene ligner på det Wall Street-bankene gjennomgikk i 2008. Det vil si at bedrifter med overlevelse stirrer insolvens i ansiktet etter hensynsløse utlån og grenseløs grådighet under et historisk okseløp.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Det siste firmaet i ilden er Voyager Digital, den børsnoterte megleren av digitale eiendeler. De har blitt insolvent med kryptohedgefondet Three Arrows Capital (3AC), og avslørte at fondet ikke klarte å tilbakebetale et lån på 350 millioner dollar i den amerikanske dollar-festede stablecoinen, USDC , samt 15 250 bitcoin -er, verdt rundt 315 dollar. millioner til dagens priser for totalt cirka 665 millioner dollar.

Dette fikk aksjekursene til å falle, selv om en rask titt på utviklingen i år viser at det er dypere problemer. Voyager åpnet handelen i 2022 til $13 per aksje. I skrivende stund handles den til 37 cent, ned 97% så langt i år

Er Voyager insolvent?

En misligholdsmelding har blitt utstedt til 3AC, men dette totale lånet på 665 millioner dollar er et svimlende beløp når man graver i Voyagers økonomi. Sist fredag avslørte firmaet at det hadde omtrent 137 millioner dollar i USD og eide kryptoaktiva, og la til at det også hadde tilgang til 200 millioner dollar i kontanter og en USDC-revolver. Endelig er en 15 000 bitcoin-revolver på plass fra Alameda (ca. 500 millioner dollar).

Alameda, grunnlagt av FTX-sjef Sam Bankman-Fried, gjorde et ekstra trekk, og ga et lån verdt rundt 500 millioner dollar totalt til Voyager (Almeda har tidligere investert i firmaet). Som skissert ovenfor er dette imidlertid over 150 millioner dollar i forhold til eksponeringen mot 3AC, og det er uklart om dette vil være nok til å redde selskapet fra insolvens.

Vi jobber iherdig og raskt for å styrke balansen vår og forfølger alternativer slik at vi kan fortsette å møte kundenes behov for likviditet

Voyager-sjef Stephen Ehrlich

Oddsen ser ut til å være liten for at firmaet kan overleve denne krisen og gjenvinne fotfestet, spesielt når man tar i betraktning det intenst bearish sentiment både i aksjemarkedet og krypto.

Terra Contagion

Du kjenner kanskje igjen noen av disse navnene, og det tjener til å fremheve hvor sammenkoblet og systemisk risikoen har vært med disse sentraliserte plattformene. 3ACs spiral ble utløst av Terras kollaps, med grunnlegger Zhu Su som til og med hadde Luna-symbolet i Twitter-navnet sitt inntil nylig, og gjentatte ganger promoterte mynten på Twitter.

Dette er også den andre redningspakken til Sam Bankman-Fried, med FTX som også forlenger et lån på 250 millioner dollar til BlockFi, en annen kryptolångiver med en lignende forretningsmodell som Celsius – som selv også var involvert i Terra, akkurat som 3AC (i tillegg til å bli fanget i en likviditetsskvis på grunn av stETH-rabatten og store belånte ETH-posisjoner).

Det ryktes begge at Alameda og Celsius var involvert i en potensiell 11.-timers redningsaksjon for Terra, og det å ikke inngå en avtale ble til syvende og sist en dødsdom for Celsius. Men igjen, disse insolvensene og redningspakkene viser hvor sammenkoblet og skjør en stor del av disse hensynsløse långivere og hedgefondene var.

Helt til null

Det markerer den siste mørke utviklingen for Voyager Digital, som tok et blad ut av Icarus sin bok og fløy for nær solen.

Redaktøren min, Jayson Derrick, var en Voyage-investor og antok hypen som mange troende kjøpte i fjor på en forfriskende ærlig (og underholdende!) måte:

«Voyager Digital rangerer som min nest verste investering noensinne ettersom aksjen nærmer seg null. Jeg ble oppmuntret av to kunngjøringer i 2021 som fikk det til å virke som en enkel beslutning om å kjøpe aksjer. Først utnevnte Dallas Mavericks Voyager til lagets ‘første offisielle kryptovaluta-meglerhus og internasjonale partner’. Jeg hadde antatt at Mavs-eier Mark Cuban bare plukker vinnere, og hvis Voyager er god nok for ham, burde det være godt nok for investeringsmiljøet».

La meg bare gripe inn og si at Mark Cuban er menneskelig, noe kryptoverdenen innså da han investerte i en algo-stabil, Iron Finance, som gikk til null over natten (tenk Terra-krisen, bare med en mindre stablecoin). Cuban skrev et essay som talte for stablecoin og likviditetsparmekanismen som ga ham «en årlig avkastning på rundt 206%» på hans «initielle investering på $75K».

Etter at den gikk til null, endret han plutselig melodi og tok til orde for regulering av stablecoin, noe som fikk memeet nedenfor til å gå viralt.

Det var andre grunner til at Voyagers markedsverdi økte utover et markedsverdi på 5 milliarder dollar. Alameda foretok en strategisk investering på 75 millioner dollar, noe av grunnen til at de sannsynligvis nå prøver å redde firmaet.

Men det ble rett og slett verre og verre, og mangelen på framsyn tidligere i år fra Voyagers ledelse var skurrende da de amerikanske regulatorene kom etter dem for deres rentebærende produkter i USA. Dette var den samme skjebnen som andre selskaper som tilbyr lignende «verdier», som BlockFi, har lidd, og mange konkurrenter svarte med å fjerne disse tilbudene for amerikanske kunder. Voyager holdt imidlertid kursen, noe som var uforklarlig og til slutt en massiv feil.

Siste tanker

Derrick fortsetter med sin berg-og-dal-banehistorie som investor:

«Å se aksjesalget fra toppene i 2021 fristet meg til å kjøpe tilbake en posisjon tidlig i 2022 da aksjen så veldig billig ut. Imidlertid har Voyagers aksjer tilsynelatende gått nedover siden dagen jeg kjøpte den. Salget var for mye for meg å tåle den 30. mars da det mottok en stans- og avstå-ordre for sin rentegenererende kryptovirksomhet.

Å selge med stort tap slettet alle gevinstene mine fra første gang jeg kjøpte aksjer. Hvorfor jeg kjøpte aksjen på nytt en tredje gang i mai 2022 er et mysterium. Det var ikke en stor stilling, men stor nok til å gjøre meg sint. Var Voyager bare en wanna-be-spiller i kryptorommet hele tiden og lurte meg? Det ser ut til at det er investorsentimentet i disse dager.»

Jeg er enig i den avsluttende bemerkningen fra Derrick. Jeg tror ikke nødvendigvis det var noe ondsinnet her, men Voyager overbenyttet seg selv og klarte ikke å vurdere den regulatoriske risikoen for miljøet de opererte i.

Akkurat som Celsius, Three Arrows Capital og så mange flere, var Voyager altfor aggressiv og praktiserte dårlig risikostyring. Dette er en klisjéaktig og enkel konklusjon, men det er sant. Vi ser dette gang på gang på tvers av alle aktivaklasser; det er vel og bra mens oksen raser, men etter hvert kommer kyllingene hjem for å raste.

Voyager overstrakte seg og nå prøver de å holde seg løselige. For de fleste investorer har det kommet for sent.

Invester i krypto, aksjer, ETFer og mer på få minutter med vår foretrukne megler, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money