Årets største aksjekjøp – men stadig pessimist

Av:
sep 5, 2022
Oppdatert: sep 26, 2022
  • Mine bekymringer for energikrisen, inflasjonen og det generelle makromiljøet er fortsatt sterke
  • Likevel er nedgangen i S&P 500 så langt interessant sammenlignet med historien
  • Til syvende og sist er dette et spørsmål om langsiktig investeringshorisont og ingen kortsiktig gjeld

Alle som har fulgt arbeidet mitt vet sannsynligvis at jeg har vært pessimistisk på økonomien en stund.

Jeg tror ukontrollert inflasjon er et av de verste fenomenene som kan gripe både en økonomi og et samfunn. Det er regressivt – noe som betyr at det skader dem på bunnen mer. Ettersom pengetrykking har pumpet eiendeler til knapt troverdige nivåer det siste tiåret, har de uten eiendeler ikke vært i stand til å beskytte seg selv. Men de samme menneskene betaler mer for varer og tjenester ettersom prisene stiger.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Da KPI-avlesningen for mars ble utgitt, skrev jeg en dypdykk- advarsel om at Fed-stigninger ville komme voldsomt og raskt, noe økonomien ikke ville være i stand til å håndtere. Den amerikanske administrasjonen hevdet at dette rett og slett var «en prisøkning for Putin», og hevdet at alt var bra.

Fed er tom for alternativer. Inflasjonen er nå offisielt et farlig problem. Og mens den amerikanske regjeringen fortsetter å late som om alt bare er småproblemer , tilsier enkel matematikk og logikk at det ikke er noen enkel vei ut av dette

Matematikken løy derimot ikke. Min posisjon har alltid vært den samme – det er ikke komplisert. Hvis du skriver ut mer penger enn på noe tidspunkt i historien, vil verdien av eksisterende penger falle. Det er inflasjon, og det er enkel matematikk.

Det faktum at makthavere erklærte at inflasjonen var «forbigående» så lenge, før de deretter anklaget Putin for å forårsake det, i sammenheng med diagrammet nedenfor, er etter mitt syn utilgivelig.

Spol frem til i dag, september, og Fed har virkelig fått fart på rentene. Økonomien har trukket seg tilbake – etter den tekniske definisjonen har den allerede nådd nedgangskonjunktur. Snakker om en «myk landing» av Fed har svingt til en «vekstresesjon».

Rentehevingene var sårt tiltrengt, og jeg er takknemlig for at de har kommet. Men jeg er ikke klar til å spre champagnen når inflasjonen har nådd toppen ennå. Og selv om det har vært det, er topp og fall forskjellige ting. For ikke å nevne, det faktum at jeg skriver dette med en kopp kaffe som kostet $4,80 fyller meg ikke akkurat med glede.

Og for å sitere Jon Snow, «vinteren kommer». Hvilket betyr radiatorer, elektriske tepper og sentralvarmeanlegg. Dette er et problem ettersom energi er så helt avgjørende for økonomien, og vel, vi er i en energikrise.

Jeg tror derfor denne vinteren blir veldig tøff. Folk kommer til å slite. Bedrifter vil få problemer. Faren min, som driver en pub i Wells, Storbritannia (hvor den utmerkede Hot Fuzz-filmen ble spilt inn!), sendte meg en tekstmelding forrige uke.

Jeg betalte 3p per KWh for gass. Min nye billigste kontrakt er på 17p. Gal. En liten pub som City Arms må betale 6x for gass

Jeg betalte 3p per KWh for gass. Min nye billigste kontrakt er på 17p. Gal. En liten pub som City Arms må betale 6x for gass

Ettersom t-skjortene og solkremen bytter ut med jakker og varmeflasker, er det bekymringsfullt å tenke på.

Mer smerte kommer

Vi fikk nyheter på fredag om at lønningslistene steg med 315 000 i august. Dette har avtatt fra det forrige rødglødende tempoet, men det er fortsatt ganske positivt totalt sett.

Jeg ser ikke hvordan vi ikke får en tilbaketrekking her, med høyere renter og energikostnader bakt inn. Se min fars sitat ovenfor og forklar meg hvordan vi ikke vil oppleve at fortjeneste og sysselsetting avtar. Jeg vet at det er Storbritannia, og bare en anekdote, men det dette vil bli verre før det blir bedre, mao. mer smerte.

Jeg tror også at den fulle støyten av høyere renter ikke har blitt bakt inn i bedriftens inntjening ennå – den kommende inntjeningssesongen vil absolutt være interessant å følge, med magefølelsen min om at det vil bli blodigere enn prognosene til nå har vist.

På tide å kjøpe

Så ja, jeg kjøper aksjer her. Hah.

Eller for å være nøyaktig, det har jeg gjort til gangs. Til tross for mine pessimistiske tanker om økonomien, fikk jeg en limitordre fylt på S&P 500 i morges til $3,950. Mye av oppgaven min har å gjøre med det jeg skrev om her. Som enhver investering burde være, er det etter å ha tatt hensyn til min tidshorisont, risikotoleranse og langsiktige mål – og det er absolutt ikke et klokt grep å kjøpe her for alle.

Dette er ikke en investering for neste måned eller år. Dette er et langsiktig tillegg til porteføljen min. Jeg har hoppet rundt i Latin-Amerika hele året, og skrevet ned rabalder om økonomien på den bærbare datamaskinen fra kafeer. Det største kjøpet jeg forventer å gjøre på kort sikt er ekstra guacamole på burritoen min. I den sammenheng er jeg glad for å bære kortsiktig volatilitet.

Matematikk er aldri feil, uansett. Det var oppgaven bak pengemengdediagrammet ovenfor som uunngåelig forårsaket inflasjon. Her har vi sett – mens jeg skriver dette – om en tilbaketrekking på 20 % i aksjemarkedet. La oss ta en rask pause for å se på diagrammet nedenfor.

Så ja, det kan være mer smerte i vente. Som jeg sa ovenfor, tror jeg det kommer. Men la oss være klare – hvem er jeg? Hvis jeg hadde ekte prediktiv kraft, ville jeg ikke sittet her og tullet om pengetrykk og overpriset kaffe. Jeg ville vært på en yacht i Karibien. Eller på et privatfly for å se Newcastle-kampen på lørdag. Eller kanskje en strand på Cuba. Du skjønner poenget mitt.

Det jeg prøver å si er at jeg bare er en tipper som snakker om økonomi. Vi har allerede sett et stort tilbakeslag. Selv om jeg forventer at klimaet vil bli verre og sannsynligvis er det enda mer nedside, er jeg også overbevist om at markedet vil heve seg utover det nåværende nivået over en lang tidshorisont (igjen, matematikk – se aksjediagrammet ovenfor markedet historisk sett).

Pengetrykken kan komme tilbake

Når jeg vurderer min investeringshorisont og økonomiske mål, er det sterkere for meg enn mine kortsiktige bearish tanker, når jeg vurderer det faktum at jeg kan ta feil. Mens jeg fortsetter å gjenta frykten min for økonomien, er en del av den frykten anelsen om at Powell vil vende tilbake til pengetrykken hvis markedene blir for dårlige – spesielt med den nylige fortellingen om at inflasjonen har nådd toppen og tilsynelatende minsker ulempen ved å gjøre det (en tankeprosess jeg ikke kunne være mer uenig i).

Det er til syvende og sist poenget som tipper skalaen her og lar meg komme til min endelige konklusjon om at jeg ikke har begrunnelse for å overstyre mine kjøp av gjennomsnittlig dollar-kostnad for min langsiktige portefølje, som er alt dette egentlig er.

Et siste poeng. Jeg snakker om aksjer her – en kurv med S&P 500 for å legge til porteføljen min. Super vanilje. Ikke noe spesielt. Jeg elsker Bitcoin av hele min sjel, men jeg er ikke klar til å våge meg så langt ut på risikospekteret ennå, og risikoprofilen til min nåværende portefølje passer ikke for et kjøp for øyeblikket. Men den tiden kommer – til slutt.

Uansett, jeg skal lage en mer kvantitativ rapport om kjøpet mitt, og gå inn i min oppdaterte porteføljeallokering, med et kommende dypdykk. Men foreløpig er det en rask anekdote av kjøpsordren min.

Jeg har nettopp kommet fra en rask ferie i Norge, etter å ha ikke vært i Europa hele året. Hvis noen har tips, ta kontakt. La oss håpe at S&P 500 ikke er i null når jeg er tilbake på den bærbare datamaskinen neste uke – eller kryptomarkedene, når alle systemer går for Ethereum-sammenslåingen.

Invester i krypto, aksjer, ETFer og mer på få minutter med vår foretrukne megler eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money