Aksjene stiger på samme gamle historie, ingenting har endret seg

Av:
Oct 6, 2022
Oppdatert: Oct 8, 2022
Listen to this article
  • Aksjene har steget til sin beste to-dagers avkastning siden 2020
  • Fornyet håp om at Fed vil svinge etter jobbrapporten og lavere enn forventet renteøkning i Australia
  • Dette har vi sett gang på gang i år, skriver Dan Ashmore

Ha ha. Hva er nytt?

En annen dag, en annen stor børs gir håp om bedre tider basert på en tanke om at Federal Reserve vil nedskalere sine rentehevinger.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

For omtrent den tusende gang i år, har aksjer kommet kraftig tilbake fra fornyet håp om at Federal Reserve bløffer noe med sin harde holdning mot renteøkninger.

Dow-indeksen la til 800 poeng tirsdag, med Nasdaq-stigningen – samlet sett har aksjene hatt den beste to-dagers økningen siden 2020. Jada, ikke akkurat noe å kaste alle sparepengene sine etter, men det føles godt å skrive om noen positive nyheter til en forandring.

Hvorfor går markedene opp?

Det fornyede håpet fra investorer om at Federal Reserve ville myke opp, stammet faktisk fra nyheter Down Under.

Reserve Bank of Australia økte bare 25 bps, noe som overrasket markedet som hadde antatt et 50 bps hopp var på vei. Det er den første sentralbanken som reserverer kurs for store renteøkninger, siden 25 bps-økningen representerer den minste økningen. Og investorer i USA har ikke kastet bort tid på å samle aksjer tilsvarende.

Sammen med noe langsommere jobbvekst enn forventet – du vet, dårlige nyheter er gode nyheter fordi det betyr at Fed vil øke mindre – betyr at markedet får litt velfortjent lettelse. Antall ledige stillinger i august falt med 1,1 millioner, noe som høres forferdelig ut, men det er også et avtagende arbeidsmarked som er nødvendig for å lette på inflasjonsproblemer.

Og med avtagende inflasjon ville renteøkningene opphøre – og bingo, aksjer går til månen.

Hva vil Federal Reserve gjøre?

Det er bare den siste påminnelsen om at makroklimaet driver showet. Aksjer hopper og faller fra forventningene om hva Federal Reserve vil gjøre med rentene.

For meg endrer ikke denne lille nyheten noe. Forventningene til renteoppgang trekker seg litt tilbake, og aksjene har følgelig beveget seg oppover. Intet mindre, ingenting mer.

Ray Dalio, milliardærinvestor og hyppig bosatt i LinkedIns «influencer-seksjon», veide inn med interessante kommentarer som hevdet at han hadde gått bort fra sine tidligere synspunkter om at «cash is trash» og nå mener det er en nøytral investering, gitt renteøkningene og krymping av Feds balanse.

“Den kortsiktige renten er nå omtrent riktig,” sa han.

Hvorvidt store Jerome Powell er enig med Dalio er en annen sak. Og det er ganske nøyaktig problemstillingen som vil flytte markeder. Hvis det kommer ut flere data i dag som tyder på at Fed ikke vil snu kursen, vil gevinstene umiddelbart bli gitt tilbake. Akkurat nå er det virkelig ingenting viktigere enn inflasjon og Federal Reserve-intensjoner.

Det er Jerome Powells verden, og vi lever alle i den.