PODCAST: Kryptovaluta og grønn energi

Av:
Oct 20, 2022
Listen
  • Filecoin er en av verdens største kryptovalutaer. Filecoin Green-gründer Alan Ransil blir med i podcasten
  • Med Ethereums bytte til Proof-of-Stake, er problemet med kryptos store energiappetitt i sentrum
  • Energikrisen og sommeren med ekstremvær har kastet krypto lenger inn i den grønne energistormen

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google News for å få de siste oppdateringer >

I sommer sto Europa i full fyr. På et tidspunkt i august sto et område på en femtedel av Belgia i brann. Temperaturene i London, Storbritannia, steg over 40 °C (104 °F) i juli – den høyeste som er registrert.

I juli døde over 2000 mennesker av varmerelaterte årsaker i Spania og Portugal. Den franske avisen Le Monde estimerte at antallet dødsfall på grunn av varmen i Frankrike var 11.000 i sommer. Forrige måned ble det rapportert at over hele EU var det i juli 53 000 flere dødsfall bare i juli.

Nå går vi mot vinteren, rett i trådkorset til en energikrise, mens den russiske krigen i Ukraina raser videre. Jeg har nettopp ankommet London, hvor National Grid-sjefen har advart om at strømbrudd kan finne sted denne vinteren mellom 16.00 og 19.00 på “virkelig, veldig kalde” dager – frykten er ikke begrenset til London alene.

Akkurat nå er det vanskelig å forestille seg at prisen på fossilt brensel noen gang faller tilbake til “billige” nivåer. Men den fornybare æraen føles lenger enn noen gang – absolutt for langt til å hjelpe Europa, og resten av verden – denne vinteren. Disse strømbruddene er fortsatt store.

Denne utviklingen har kastet klimaendringer i rampelyset mer enn noen gang – noe kryptovaluta ikke er fremmed for. Bitcoin er gjenstand for konstant debatt om sin enorme energibruk.

I mellomtiden fullførte Ethereum sin etterlengtede pivot til Proof-of-Stake, og reduserte energiforbruket til nettverket med 99,95 % – og angivelig verdens strømforbruk med 0,2 %.

Jeg var vert for noen denne uken på Invezz-podcasten som kanskje er best plassert av alle for å diskutere miljøhensyn rundt krypto. Det er Alan Ransil, grunnlegger av Filecoin Green.

Filecoin Green har som mål å måle miljøpåvirkningene av Filecoin – en av verdens største kryptovalutaer. Filecoin ble lansert i 2017, og er et desentralisert lagringssystem som tilbyr et peer-to-peer-lagringsnettverk.

Filecoin Green måler i mellomtiden miljøpåvirkningene av Filecoin og streber etter å drive dem nedover.

Alan og jeg prater om en rekke temaer knyttet til energi og krypto – for Filecoin, Bitcoin, Ethereum og industrien for øvrig. Et emne jeg fant spesielt interessant var rundt åpenhet og påstander som var materielle.

Personlig blir jeg ganske frustrert over den konstante frem og tilbake rundt energi. Hvem sine påstander er verifiserbare? Hva er falske nyheter? Hvem sine tall er sanne? Hvorfor er disse tallene forskjellige fra disse tallene?

Dette er den typen debatter Filecoin Green har som mål å dempe. Alan og jeg dykker også inn i den klassiske Proof of Work vs Proof of Stake-debatten, og miljøhensyn – så vel som veien for både Bitcoin og Filecoin fremover.

Alt i alt føltes det som en veldig aktuell samtale i det som er en skjør tid for verden. Kryptovaluta og miljøhensyn, på godt og vondt, er en samtale som må tas.