Hva skjedde med cannabisaksjeboblen?

Av:
okt 27, 2022
Listen to this article
  • Marihuana-aksjer ble handlet som memer, og opplevde stor oppgang i 2021
  • Bidens valgseier ble sett på som et stort løft for reguleringshåp, men kan ha blitt overreagert
  • Fremover vil cannabis fortsette å være ekstremt flyktig i dette makroklimaet

Det er tilsynelatende aldri en kjedelig dag når det kommer til cannabisnyheter.

Etter koffein og alkohol kommer cannabis inn som det tredje mest populære stoffet i verden. Og likevel, ser vi på aksjemarkedet, føles sektoren infantil i sammenligning. Det er selvfølgelig på grunn av den noe uklare juridiske statusen til marihuana, som er svært forskjellig rundt om i verden.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Selv i USA betyr forskjellen i juridisk rammeverk på føderalt nivå og mellom stater at lovligheten av stoffet er ulikt i de ulike statene. Kanskje grafen nedenfor viser dette bedre enn noen annen.

Kart via disa.com

Mens grafen viser at mange stater tillater marihuana på minst en viss kapasitet, forblir stoffet klassifisert som et skjema 1-kontrollert stoff i henhold til loven om kontrollerte stoffer (CSA).

Mest bemerkelsesverdig er dette underlagt cannabisvirksomheter til den beryktede seksjon 280E. Dette er en lov som forhindrer smuglere av stoffer i liste I, som cannabis, fra å trekke «vanlige og nødvendige» forretningsutgifter fra skatteregningen. I hovedsak straffer det disse selskapene ved å pålegge en høyere skatteplikt basert på bruttoinntekt i stedet for nettoinntekt.

Biden blir imidlertid generelt sett på som mer pro-cannabis. Valgseieren hans var et løft for cannabisindustrien, gitt at sektoren er så sterkt avhengig av fortsatt regulering og juridisk status for å åpne for fremtidig fortjeneste.

Jeg plottet resultatene til cannabisaksjer mot S&P 500 for å vise hvor mye av en boom sektoren opprinnelig så når Biden vant valget.

Selvsagt viser diagrammet også hvor dårlig det har gått siden. Etter en innledende økning, med Marijuana ETF doblet i løpet av de tre månedene etter valget, har det vært en voldsom nedgang siden den gang. Fra disse toppene har den blitt redusert med svimlende 90%.

Vi kan selvfølgelig ikke overvurdere makrosituasjonen. Dette er grunnen til at jeg plottet det mot S&P 500, faktisk. Med en hel rekke variabler som kommer hardt inn mot markedet – levekostnadskrisen, renteøkninger, krigen i Ukraina for å nevne noen – er sentimentet så ille som det ikke har vært siden det store finanskrakket.

Men først, hvorfor var økningen så stor?

Oppgangen

Det er virkelig vanskelig å overvurdere virkningen av demokratenes seier i 2020 på cannabisaksjer. Selv om det ser hysterisk ut i ettertid, var det grunn til dette. Som jeg sa ovenfor, er lovlighet så viktig for bransjen, og her var en valgvinner, og et parti, som representerte en veldig sterk talsmann for den lovligheten.

Dette var også under den pandemiske boomen, da nesten alle eiendeler i verden ga opprørende gevinster. Biden tiltrådte kort tid før muligens toppen av det hele, da Gamestop og de andre meme-aksjene raket oppover på baksiden av tung støtte fra Robinhood-kundeinvestorer.

Marihuanaaksjer var en naturlig kandidat for denne FOMO-drevne galskapen, og det var akkurat det som skjedde.

I tillegg til Bidens seier og aksjehandelsvanviddet, strømmet konsolidering gjennom bransjen da store aktører begynte å slå seg sammen og kjøpe seg opp, som Aphria og Tilray, og dyrket synergier og økte marginene.

Men det skulle ikke vare lenge.

Høsten

Ettersom meme-manien døde, begynte cannabisaksjene å vakle. Og så verre – de falt. Og raskt.

Kanskje, når vi ser tilbake, var optimismen avlet av Bidens seier for mye. Selv om det utvilsomt er en velsignelse, gjenstår det fortsatt det faktum at dersom lovgivning noen gang skulle vedtas, ville det kreve å konvertere noen republikanere i Senatet. Nei for å nevne det faktum at Biden måtte signere den, og han har bare drevet kampanje for å avkriminalisere den, i stedet for direkte å legalisere den. Han satte også i lov i sitt tidligere liv noe lovgivning som øker straffeutmålingen for narkotikabrukere og -forhandlere.

Men la oss være klare her – dette var aldri et grunnleggende skuespill. Cannabisaksjer passer perfekt inn i meme-aksjepandemoniumet som viste seg å være så lukrativt i 2021. Det eneste problemet er at det ikke er 2021 lenger.

Dette er virkelig en makrofortelling. Faktum er fortsatt at cannabis aksjene lever langt utenfor risikospekteret. Og alt som bor i disse delene har blitt fullstendig knust.

Federal Reserve har trukket teppet av lave renter, massepengetrykk og QE-bonanza ut under føttene til investorer, og eiendeler overalt har falt, og investorer har tapt mye penger på aksjemarkedet. I kriser går korrelasjonene til 1, og de mest risikofylte eiendelene faller hardest. Cannabisaksjer har alltid vært volatile, og vil alltid til å lide i dette miljøet.

Det er også andre bekymringer. Flere aksjer har blitt kritisert for å ha utstedt for mange aksjer. Når man ser på selskaper som Aurora og Sundial Growers, virker dette vanskelig å forsvare. Auroras andel har økt med over 12 000 % mellom 2014 og bobletoppen tidlig i 2021.

Solur, gjorde det samme. Før Biden tiltrådte hadde selskapet en halv milliard aksjer utestående. Noen måneder senere hadde de satset på en tilfeldig milliard mer, og multiplisert antall utestående aksjer med 3X.

Går fremover

Nå som markedet har kjølt seg ned, hvordan ser ting ut fremover? Vel, den samme gamle historien, egentlig. Det betyr at vi vil stole på Federal Reserve for eventuelle bevegelser i aksjemarkedet, nå når kampen mot høy inflasjon fortsetter.

Marihuana-aksjer vil fortsette å gi gjenklang, gitt deres plass som en høyrisiko-eiendel. Dette er fremfor alt nøkkelpunktet, noe som betyr at enhver investering vil komme med stor volatilitet.

Det er vanskelig å velge ut ett selskap, siden de alle vil være sterkt korrelerte. Kanskje Tilray presenterer det mest spennende, gitt gjennomsnittlig prismål for analytikere på $4,05 og dens (i alle fall relativt) langvarige historie innen bransjen.

Men selv da er diagrammet nedenfor … stygt.

Mot ovennevnte langsiktige avskrivninger, hva er 15 % oppside herfra? Jada, det føles veldig oppnåelig, men ville en bevegelse i motsatt retning være overraskende?

Ovennevnte oppsummerer på en måte mye av det vi ser i sektoren. Og uansett, så lenge markedet fortsetter å sprette rundt basert på hva Fed gjør, vil det alltid være den drivende faktoren.

Som helhet føles det bare risikabelt å hoppe inn i denne sektoren akkurat nå. Det er for mange ukjente variabler her, og kombinert med den bredere økonomien som står overfor så mye usikkerhet, bør enhver investering komme med vissheten om at den potensielle volatiliteten her er ekstrem – og det inkluderer også nedsiden, som historien viser.

Invester i krypto, aksjer, ETFer og mer på kun få minutter med vår foretrukne megler, eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money