Har krypto fått et uopprettelig dårlig rykte?

Av:
nov 16, 2022
Listen to this article
  • FTX-insolvens er det siste slaget mot kryptos rykte i år
  • Administrerende direktør Sam Bankman-Fried var en av de fremste kryptoambassadørene
  • Sam Bankman-Fried følger Do Kwon fra Terra i å ødelegge rikdom på ekstremt høyprofilert måte

Nå har alle hørt om kryptovaluta-nyhetene. Og det er en del av problemet.

En av de største børsene i verden, FTX, har begjært seg konkurs. Selv om detaljer ennå ikke kommer frem, tyder rapporter på at børsen sendte 10 milliarder dollar av kundemidler til søsterhandelsfirmaet Alameda for å støtte opp lån som ble kalt inn av investorer da markedet krasjet tidligere i år.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Om det er akkurat det som skjedde eller ikke, to ting er fortsatt klart. FTX kollapset som et resultat av det sammenfiltrede forholdet mellom det og Alameda, og klientmidler ble misbrukt (for å bruke et veldig høflig uttrykk). Hvis du vil ha hele historien, skrev jeg en dyartikkel her forrige uke.

Skaden er 8 milliarder dollar, og regningen dekkes av børsens kunder.

Men hvor mye blir hele kryptoindustrien skadelidende av hele denne elendige sagaen?

Skade på omdømmet

Et av problemene utover, vel, det enorme tapet av rikdom, er slaget mot bildet av kryptovaluta.

Denne skandalen forverres av det faktum at den har kommet i hælene på den knusende Terra-krasjen, som skjedde i mai før den resulterende smitten spredte seg over de påfølgende månedene.

Spørsmålet som umiddelbart dukker opp, er derfor hvor mye dette har skadet kryptovaluta i mainstream. Hvilke fondsforvaltere vil være villige til å allokere til det nå? Hvem kommer til å være fornøyd med pensjonen sin i Bitcoin? Vil dette forhindre at administrerende direktør kjøper det for balansen deres?

En rask oppdatering av Twitter-tidslinjen din er alt som trengs for å se hvor dårlig stemningen er i krypto akkurat nå. Bransjen har kjempet for legitimitet og en plass ved det store bordet i årevis nå. Under pandemien føltes det endelig som om den gjorde inntog. Så skjedde Terra. Og nå, FTX.

Sam Bankman-Fried var gullgutten. Satt i dressen og chattet med kongressen nylig. Pryder forsiden av magasinet Forbes. En talsmann for ikke bare selskapet hans, men hele kryptovalutaindustrien.

En veldedig sjel, effektiv altruist, visjonær ekstraordinær. Nå tusler han på Twitter og tar skudd mot konkurrenten (CZ fra Binance ) – som definitivt ikke var årsaken til dette rotet.

Hvordan kommer industrien tilbake fra denne forlegenheten?

Det positive

Det er imidlertid grunner til å være optimistisk. Kryptovaluta har endret seg fullstendig de siste årene. Studier indikerer at nærmere 90 % av amerikanske voksne nå har hørt om krypto. Det opptar spalteplass i vanlige aviser. Det er til og med lovlig betalingsmiddel i visse jurisdiksjoner – El Salvador (som jeg besøkte i sommer), Den sentralafrikanske republikk (om enn med bekymringer), Maderia og Lugano.

Ikke bare det, men en utvasking av dårlige spillere som FTX er nødvendig hvis krypto noen gang skal «lykkes». Så igjen, det ville vært mye bedre om de aldri eksisterte i utgangspunktet. Men mens reguleringen blir satt opp for å håndtere denne gryende industrien, er den uheldige realiteten at miljøet er sårbart for dårlige aktører som dette.

Vi snakket med analytikere hos Bitfinex, som ba om at en langsiktig visjon må tas.

Mens kryptomarkedet absolutt har tatt et slag på tilliten etter den tilsynelatende implosjonen av FTX, er verdien av Bitcoin for samfunn der tilgang til finansielle tjenester er vanskelig eller uoverkommelig fortsatt like relevant som alltid.

Bitfinex markedsanalytikere

Mens Bitcoin forblir enormt kraftig og unikt designet for å oppnå disse målene, for å komme til et sted hvor den til og med kan begynne å innfri dette løftet, må den få solid aksept og etablere ubestridt legitimitet. Disse episodene preger akkurat det.

Hendelsene de siste månedene, utløst av figurer som Bankman-Fried og Terra-grunnlegger Do Kwon, tynger hele bransjen. Det er til og med de som tror det er en dødsdom.

«FTX er en ekte game changer og ikke bra for bransjen,» sa Ian Katz, administrerende direktør i Capital Alpha Partners til Marketwatch. «(Sam Bankman-Fried) var å anse som det mange hadde trodd noen som Jeff Bezos eller Bill Gates eller Steve Jobs var for deres industri.»

Frykten er at den siste tanken vil dominere den første. Så igjen, følelsene er høye i umiddelbar etterdønning av FTX-skandalen. Det vil sannsynligvis også komme en reaksjon fra lovgivere ettersom tallene her er for store til å ignorere. Kanskje nedover linjen vil dette bli sett på som kryptos nadir; fjellbunnen som den vokste fra.

Tiden vil vise. Og en ting krypto har i ermet er dens gjentatte merittliste med å hoppe tilbake fra slag etter slag.

Akkurat nå spotter folk imidlertid hele bransjen. Ærlig talt er det vanskelig å klandre dem. 8 milliarder dollar av klientaktiva har forsvunnet, en hendelse som har ødelagt noen brukere. Disse krasjene er uhyre sårende for folk, noe som ironisk nok er det stikk motsatte av hva krypto var ment å gjøre.