Hvorfor styrker kryptomarkedene seg?

Av:
Jan 10, 2023
Listen to this article
  • Krypto-markedene har styrket seg som følge av inflasjonsforventninger
  • Investorer håper at Fed kan tone ned sin aggressive rentepolitikk raskere enn forventet
  • Volatil uke kan være i vente med siste inflasjonsavlesning som vil bli utgitt på torsdag

Kryptovalutamarkedet har fått en varm start i år, med mynter over hele linja som kaster det tilbake til 2020 ved å hoppe kraftig oppover.

Bevegelsene har kommet på bakgrunn av optimismen om at inflasjonen avtar. Vi så europeisk inflasjon komme under forventningene forrige uke, og landet på 9,2 % mot forventningene på 9,5 %, og ned fra 10,1 % forrige måned.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Det fornyede håpet kommer på bakgrunn av en renteøkning på 50 bps forrige måned i Storbritannia, Europa og USA, etter tidligere økninger på 75 bps. Den langsommere økningen reflekterer at mens inflasjonen forblir høy, tyder tallene på at den kanskje har nådd toppen – og med to måneder med positive målinger ser ting i det minste lysere ut enn de gjorde i fjor.

Det har vært alt krypto trengte å høre, ettersom prisene har hoppet opp. Mens det nye året er bare ni dager siden, soler kryptoinvestorer seg i et lite pusterom etter Armageddon som var 2022.

Hva vil skje med krypto denne uken?

Men den store er torsdag, med amerikanske CPI-data som vil bli annonsert. Som har blitt det månedlige ritualet det siste året eller så, vil øynene være limt til skjermene for å få det viktige tallet. En lesning mykere enn forventet vil sannsynligvis få markedet til å hoppe igjen.

På baksiden kan en skuffende lesning bety enda verre prishandlinger enn den vanligvis gjør, slik er momentumet som er oppnådd etter to måneder på rad med rolige inflasjonsdata. Markedene steg også i forrige uke på baksiden av lønnsrapporten for ikke-farm, med investorer som leste dataene som potensielt føre til en Fed-pivot tidligere enn forventet.

Ikke desto mindre er inflasjonen fortsatt svært høy, og arbeidsmarkedet viser fortsatt motstandskraft. Vi må sannsynligvis se litt mer svakhet i sistnevnte og et konkret fall i etterspørselen før Fed vil lette på løftet om at den vil gjøre alt i sin makt for å gå inn i glemselen og atominflasjon.

Forvent volatilitet i uken fremover

Uansett kan det være volatilitet i markedet i uken som kommer. Helt siden FTX-kollapsen i begynnelsen av november, har kryptomarkedene faktisk vært relativt rolige. Jeg kartla volatiliteten tilbake til før Bankman-Fried avslørte for verden sine sanne farger, og det viser tydelig opphentingen i volatilitet og påfølgende frafall i midten av desember.

Crypto har derfor gått tilbake til det de har gjort det meste av det siste året, med noen få isolerte episoder til side – og det følger aksjemarkedet.

Etter torsdagens KPI-avlesning er neste nøkkeldato 1 februar. Det er da neste FOMC-møte finner sted, eller med andre ord når Fed offentliggjør sine siste planer om renteøkninger.

Ørene vil henge med hvert ord til den viktigste personen i markedene akkurat nå, Federal Reserve-leder Jerome Powell, mens han gir sine tanker og veiledning om hva som er i ferd med å skje videre.

I fjor økte Fed syv ganger, da det ble helt klart at inflasjonen var et problem som ikke lenger kunne ignoreres.

Siste tanker

Avslutningsvis er det klart at dette er en stor uke, med økonomien ved et veiskille. Kan optimismen fortsette å florere om at inflasjonen har nådd toppen? Eller vil markedet bli trukket tilbake med en magestyrke av høyere tall enn forventet?

Kjerneinflasjonstallet kan uten tvil være enda viktigere enn overskriftstallet. Kjerneinflasjon fjerner de mer volatile mat- og energiprisene, med tanke på at disse er mindre påvirket av pengepolitikken. Vanligvis er det figuren politikerne ofte fokuserer på.

Med gassprisene som har gått langt ned siden i fjor, vil KPI-tallet bli forsterket av det faktum at disse høyere tallene faller ut av indeksen med en ekstra måneds data. Derfor kan kjernefiguren få en enda større betydning.

Uansett antall, vil imidlertid kryptomarkeder stirre rett på det for å avgjøre om de skal fortsette dette 2023-rallyet eller ikke.