Europeisk økonomi vokser, men det kan være en dårlig ting…

Av:
Jan 25, 2023
Listen to this article
  • Aktiviteten i eurosonen har vokst for første gang siden juni 2022
  • Dette har ført til frykt for at en nedgang ikke kommer, og ytterligere renteøkninger kan komme
  • Markedet fortsetter å gjette sentralbanker med hensyn til økonomiske data og fremtidig rentebane

Det er en merkelig tid da gode nyheter ikke kan feires fordi, gode nyheter er dårlige nyheter.

Det er imidlertid det uvanlige scenarioet markedet har møtt de siste månedene. Ettersom inflasjonen har økt, holder sentralbankene øynene rettet på de økonomiske nyhetene for å diagnostisere tegn på en nedgang. For å komme på toppen av de voldsomme økningene i levekostnadene, må det i det minste være en viss nedgang i etterspørselen, så sier teorien.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Dette er grunnen til at aksjer har handlet med et morsomt forhold kontra økonomiske data de siste månedene. Gode sysselsettingstall kan være for gode, noe som betyr at høyere priser ikke har ønsket innvirkning på markedet. Dette kan igjen øke sannsynligheten for flere renteøkninger i fremtiden, som vi alle vet nå, er dødsdommen for aksjer.

Og så har vi alle spilt dette morsomme spillet med å vente på viktige datautgivelser – KPI-tall, jobbtall, industritall og alt annet som kommer over skrivebordet. Og så kommer den viktige øvelsen med å gjette hvordan sentralbankfolk vil reagere.

Markedene har steget i 2023

Så langt i år har markedet vært mer optimistisk.

Interessant nok, i dette store pokerspillet som vi kaller aksjemarkedet i 2023, har dette vært et tilfelle av investorer som har kalt sentralbankers bløff.

Politikere har vært fast på at rentene vil fortsette å stige, men investorer har valgt å tro at de mer positive inflasjonsdataene og større trusselen om en truende resesjon vil tvinge dem til å ombestemme seg.

Tross alt oppmuntrer inflasjonsforventninger til mer inflasjon gjennom en slags selvoppfyllende profeti, noe av grunnen til at markedet tror Jerome Powell og co. bløffer. Powell har hånet de positive markedsbevegelsene, og legger ikke skjul på misnøye.

Den historiske oversikten advarer sterkt mot å løsne politikken for tidlig. Vi holder kursen, til jobben er gjort

Jerome Powell i desember

Aktiviteten i eurosonen øker

Men tilbake til gode nyheter er dårlige nyheter. I dag viste en undersøkelse at eurosonen har returnert til positiv vekst for første gang siden juni i fjor. De sterkere tallene enn ventet kom i innkjøpssjefindeksen, som måler aktivitet innen industri og tjenester. Dette var helt uventet, og nå frykter investorer at dette kan oppmuntre ECB til å øke rentene raskere, som har steget raskest siden eurosoneblokken ble etablert.

ECB-president Christine Lagarde tok en veldig haukisk linje før jul:

Vi svinger ikke, vi vakler ikke, vi viser besluttsomhet.

Christine Lagarde

ECB har vært betydelig tregere enn USA med hensyn til å heve renten. Dette er delvis på grunn av undergangene ved å ha en enkelt monetær union, men flere ulike finanspolitiske tilnærminger mellom land.

Gjeldsbelastede land som Italia blir hardere rammet av stigende renter, ettersom rentebetalingene på deres gjeld blir mer tyngende, noe som ikke er et godt problem når kontinentet allerede er på randen av resesjon. Men på baksiden, mer finanspolitisk disiplinerte nasjoner som Tyskland ønsker høyere priser for å dempe inflasjonen.

Min kollega Shivam Kaushik har skrevet en artikkel som er en fin og grundig titt på dynamikken. Divergensen mellom obligasjonsrentene til Tyskland og Italia er en god måte å måle dette på, og faktisk helsen til hele eurosonen. Mens diagrammet nedenfor viser at spredningen har gått ned siden de største bekymringstidene i fjor sommer, holder den seg på 1,8 %, etter å ha vært nær null i 2021.

Hva skjer etterpå?

Foreløpig tråkker markedet sammen med forsiktig optimisme om at med avtagende inflasjon kan det bli lys i enden av tunnelen. Det andre spørsmålet er da om dette lyset bare er oppnåelig etter å ha trasket gjennom en resesjon, og i så fall hvor ille vil det være?

Snakken om en myk landing er fortsatt i live, selv om det fortsatt er bekymring for at det kan være arbeidsledighetstopper, store fall i etterspørselen og at den monetære innstrammingssyklusen har gått for langt, med en smertefull resesjon nå uunngåelig.

Neste nøkkeldato er 1. februar når Fed vil kunngjøre sin siste rentepolitikk. Og om igjen vil markedene spille sitt spill med katt og mus. Er det ikke gøy?