Utforsker den forvirrende logikken bak BoC

Av:
Jan 31, 2023
Listen
  • Innehavere av boliglån og gjeld betaler mer for å betjene sine økonomiske forpliktelser.
  • Dette virker som et merkelig konsept ettersom en blomstrende økonomi ikke kan gå ukontrollert.
  • Invezz-analytiker Dan Ashmore forstår de forvirrende sentralbankbeslutningene.

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google News for å få de siste oppdateringer >

Canadas sentralbank hevet rentene nok en gang som en del av målet om å holde inflasjonen nær målet på 2 %. For å nå dette målet gjennomfører sentralbanken endringer i pengepolitikken.

Dette scenariet har utspilt seg utallige ganger over hele verden. Mange mennesker, spesielt boliglåneiere og de som har gjeld, syntes alltid konseptet med renteøkninger er utfordrende.

En het økonomi kan ifølge sentralbankfolk være problematisk. Det er hva de sier med sine egne ord:

Men hvis økonomien vokser for raskt, kan det føre til økende inflasjon. Så vi kan heve styringsrenten, noe som betyr: Folk og bedrifter betaler høyere renter på lån og boliglån.

En blomstrende økonomi er … dårlig?

Hvis økonomien akselererer for raskt, anser sentralbankene dette som et negativt utfall, da det kan føre til økt inflasjon. For å bekjempe inflasjonen vil sentralbanken heve rentene som tvinger folk og bedrifter til å betale høyere renter på sine lån og boliglån.

Når økonomien er varm, bedrifter ekspanderer og flere tjener høyere lønn, må sentralbanken iverksette tiltak for å straffe denne typen aktivitet. Beklager at middelklassefamilier knapt klarer seg, nå må du betale mer på gjelden din – tilsynelatende til det beste.

En huseier som er heldig nok til å sikre et femårig boliglån med variabel rente på 0,9 % på en bolig på rundt 700 000 dollar, betaler nå 1 317 dollar mer i måneden. Betrakt dette som deres rolle i å bremse en blomstrende økonomi… som sannsynligvis hjalp dem å få råd til et hus i utgangspunktet.

WTF: folk sparer mer når prisene er høyere

Bank of Canada bemerker at når prisene er høyere, “har folk en tendens til å spare mer og bruke mindre.” Men dette er rart fra den samme enheten som nå tvinger familier til å bruke hundrevis av dollar mer på boliglånet, forutsatt at de er heldige nok til å ha funnet et rimelig hjem i utgangspunktet.

Som du kan se i min tidligere Invezz-analyseartikkel, betaler en gjennomsnittlig husholdning som tjener en gjennomsnittlig inntekt nå $800 mer i måneden på boliglånsbetalingene sine sammenlignet med før-COVID-tiden (husker du de gode gamle tider?). Ja, lykke til med hele spare mer-konseptet. Godt råd, Bank of Canada-guvernør Tiff Macklem.

Selv de i den høyere enden av det økonomiske spekteret sliter med å spare mer penger i dette miljøet. Ifølge Bloomberg, en tredjedel av amerikanere som tar med hjem en kjølig kvart million dollar i året, lever lønnsslipp til lønnsslipp.

“Ingen enkel løsning”

Invezz-analytiker Dan Ashmore forteller meg at det ikke er noen enkel løsning, og sentralbanker, inkludert Canada, må være forsiktige med å øke renten til det punktet hvor det utløser en resesjon. Han bemerker:

Ettersom vi har sett at inflasjonen har avtatt over hele verden de siste par månedene, begynner markedet nå å rette oppmerksomheten mot en potensiell truende resesjon som den største frykten. Boliglånseiere er bare en undergruppe av menneskene som vil føle klemmen – prisen som må betales for å få inflasjonen under kontroll

Ironisk nok bør jeg merke meg at høye boliglånsrenter nå er den største bidragsyteren til inflasjonen i Canada.

Likevel er det viktig å huske på at huseiere som står overfor høyere kostnader har sett verdien av eiendelen deres øke gjennom årene. Det er hvis de kjøpte eiendommen deres for flere år siden da boligprisene er nede fra 2022-nivåene. Dan legger til:

Leietakere ser prisøkningen og får ingenting tilbake. Og folk med lavere inntekt betaler en høyere del av lønnen sin på mat og nødvendigheter som også øker, i noen tilfeller med alarmerende priser. De hadde ingen eiendeler til å glede seg over inflasjonen som presset alle eiendeler opp gjennom de siste to årene.