IMF spår lavkonjunktur i Storbritannia

Av:
Feb 2, 2023
Listen
  • Storbritannia spådde å krympe 0,6 % i 2023
  • Global økonomi er spådd å vokse med 2,9 %, ettersom IMF for første gang på et år hever forventningene
  • Bank of England offentliggjør siste rentepolitikk torsdag

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google Nyheter for å få de siste oppdateringer >

I en nylig episode av Invezz-podcasten tenkte jeg sammen med en markedsstrateg på gåten vi er i for øyeblikket. Nemlig, kommer en resesjon?

Leter du etter signaler og varsler fra pro-traders? Registrer deg GRATIS på Invezz Signals™. Tar 2 min.

IMF vasset inn i debatten tirsdag. Den spådde at Storbritannia ville være den eneste “avanserte økonomien” som gikk inn i en resesjon i 2022. Den spådde en sammentrekning på 0,6 %, som er 0,9 % under det tidligere anslaget på 0,3 % vekst.

Det er…ikke bra. Selv Russland kommer bedre inn, med en forventet nedgang på 0,3 %.

Jeg har dekket den britiske økonomien mye det siste året, med alle vendingene og historiene som passer til en Netflix-dramaserie og muligens til og med en oppfølging av boken. Kanskje ingen større enn den korte, men aldri så skadelige regjeringstiden til statsminister Liz Truss.

Det virker nå stadig mer usannsynlig at Storbritannia etter Brexit vil unnslippe dette rotet uten noen form for resesjon, noe IMF er enig i. I det minste på den positive siden har IMF slått prognosen for den britiske økonomiens 2024-vekst fra en ekspansjon på 0,6 % til 0,9 %.

Det var ytterligere positivitet på global skala, med IMF som for første gang på et år støtet sine globale utsikter, opp til 2,9 %, en økning på 20 bps fra forrige rapport i oktober i fjor.

Renter og inflasjon

Copy link to section

Høyere renter som svar på lammende inflasjon har vært årsaken til at den globale økonomien har avtatt. Borte er dagene med det nådeløse oksemarkedet, og nå er piperen her for å bli betalt.

IMF anslår at global inflasjon vil falle til 6,6 % i 2023, og 4,3 % i 2024. Dette vil likevel plassere den godt over pandemiske nivåer. De avtagende inflasjonstallene de siste par månedene har vært den primære driveren bak en økning i markedene, med S&P 500 på randen av sin beste januar siden 2019, opp 6 % fra året før.

For Storbritannia spesifikt, skaper nasjonens økte eksponering for naturgass problemer i tillegg til cocktailen av innstramming av pengepolitikken og høy inflasjon sett globalt. Sysselsettingen i Storbritannia er fortsatt under pre-pandeminivåene også, en bekymring gitt arbeidsmarkedet er ekstremt stramt, noe som til slutt fører til lavere produksjon og mindre vekst.

Hva nå?

Copy link to section

Dette er selvfølgelig bare prognoser. Se ikke lenger enn veksten i eurosonens overraskelse i fjerde kvartal 2022, og slo analytikernes forventninger om en nedgang da de ble kunngjort tidligere i dag.

Ikke desto mindre er tidene dystre i euroblokken, og bare mer i Storbritannia.

Øynene vil nå vende seg mot sentralbankene i det som er en sentral uke for markedene. Storbritannia kunngjør sin siste politikk torsdag, samme dag som eurosonen og en dag etter USA, med Federal Reserve som kunngjorde sine planer i ettermiddag. Med tilsynelatende alt som går galt – inflasjon, sysselsetting, energiavhengighet, et svakt pund, mykere boligmarked og alt annet du kan tenke deg – er veien videre vanskelig.

Det neste trinnet, foreløpig, er å se hva Bank of England kunngjør torsdag. Markedene forventer en økning på 0,5 prosentpoeng i sentralbankens basisrente til 4 %. Dette vil være den tiende strake renteøkningen fra bankens pengepolitiske komité (MPC) siden desember 2021.

Med renteøkningen som stort sett er forventet, vil det være språket som kommer ut av komiteen som vil trekke flest øyne. Uansett hva som blir sagt, ser veien videre tøff ut for Storbritannia i 2023.

Storbritannia Europa Makroøkonomi Verden