ITV lämnar FTSE 100-indexet efter att Covid-19 sänkt aktien

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on sep 1, 2020
  • ITV lämnar FTSE 100-indexet efter att Covid-19 skjutit bolagets aktier i sank.
  • B&M tar ITV:s plats på Storbritanniens blue-chip-index.
  • Medieföretagets vinst minskade med hela 93 % under första halvåret.

ITV plc (LON: ITV) har fått se sina aktier sjunka i värde med cirka 60 % hittills i år. På grund av den kraftiga nedgången får medieföretaget nu sikta in sig på att lämna Storbritanniens blue-chip FTSE 100-index.

ITV har stått under hård press på aktiemarknaden i år på grund av den pågående Covid-19-pandemin som skjutit efterfrågan på reklamplatser i sank.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Företagets aktier stängde med en nedgång på 1,5 % i fredags. ITV handlas för närvarande till 61 pence per aktie jämfört med 151 pence per aktie i början av 2020. Företaget har inte återhämtat sig nämnvärt från årets lägstanotering på 54 pence per aktie under den första veckan i april. Här är vad du behöver veta om volatiliteten på aktiemarknaden.

B&M tar ITV:s plats på FTSE 100-indexet

Sedan den 26 augusti står det brittiska företaget med på FTSE 100-indexets lista över potentiella avlistningar. Ett officiellt tillkännagivande förväntas på onsdag.

Londonbaserade ITV har för närvarande ett marknadsvärde på 2,4 miljarder pund, vilket inte bara är det lägsta marknadsvärdet av samtliga företag på FTSE 100-indexet, utan också är svagare än vissa företag på FTSE 250.

Efter ITV:s sorti förväntas den europeiska lågprisförsäljaren B&M ta plats på FTSE 100. B&M är för närvarande värderat till 4,7 miljarder pund. Tidigare i veckan avslöjade B&M sina planer på att lansera en gigantisk ny lågprisbutik i Hulls centrum.

Analytiker Russ Moulds kommentarer på måndag

Analytiker Russ Mold från AJ Bell kommenterade:

”Covid-19-pandemin har begränsat företagets förmåga att skapa och visa nytt innehåll och på så sätt generera reklamintäkter, även om den långsiktiga konkurrensen från streaming-tjänster och konkurrerande sändningsteknik också är en betydande faktor.”

ITV publicerade sina kvartalsresultat tidigare i augusti. De visade en massiv minskning med 43 % av reklamintäkterna under det andra kvartalet. Under första halvåret av innevarande räkenskapsår minskade vinsten med hela 93 %.

Det största brittiska reklam-TV-bolaget upplevde en liten förbättring i juli när annonsintäkterna endast minskade med 23 % jämfört med föregående år. Men enligt ITV förblir framtiden osäker på grund av pandemin och bolaget har valt att inte presentera sin prognos för resten av året.

I skrivande stund har det Londonbaserade medieföretaget ett pris/vinst-förhållande på 8,11.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust