Bahamas planerar lansera sin digitala valuta ”Sand Dollar” i oktober

Författad av: Ali Raza
september 16, 2020
  • Bahamas centralbank kommer att lansera den egna kryptovalutan "Sand dollar" redan nästa månad.
  • Bristen på banktjänster i avlägsna områden krävde nytänk och resultatet var Bahamas egen CBDC.
  • Sanddollarn är en unik kryptovaluta i och med att alla som äger en smarttelefon kan göra överföringar.

Centralbanken i Bahamas har planer på att lansera sin digitala valuta över hela landet i oktober, vilket skulle göra landet till det första i världen med en statlig e-valuta.

E-valutan kommer att uppmuntra till monetärt deltagande

Chaozhen Chen, biträdande handledare för eSolutions på Bahamas centralbank, avslöjade att den statsstödda kryptovalutan kommer att kallas ”Sand Dollars”. Syftet med kryptovalutan är enligt Chen att förbättra det monetära deltagandet, särskilt i de avlägsna områdena på ön. Han sa:

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Många invånare på de mer avlägsna öarna har inte tillgång till någon digital betalningsinfrastruktur eller bankinfrastruktur. Vi måste anpassa initiativet och lösningen till vad vi behöver som nation.

En av sanddollarns unika egenskaper är det faktum att vem som helst kan göra överföringarna så länge de har en smarttelefon. Det betyder att fler kommer att uppmuntras till att delta i ekonomin eftersom fler än 90% av Bahamas befolkning äger eller har tillgång till en smarttelefon, påpekade Chen.

Chen poängterade också att såväl Bahamas traditionella dollar som centralbankens digitala valuta (CBDC) kommer att följa samma riktlinjer. Försvaret mot penningtvätt kommer också att tillämpas på de konton som använder den virtuella valutan.

I takt med att Bahamas befolknings behov av digital valuta ökar planerar banken att utveckla nya digitala valutor för att möta dessa behov.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Brist på banktjänster skapade ett behov

Planen att lansera en CBDC från Bahamas centralbank offentliggjordes ursprungligen i juni 2018. Det hade blivit nödvändigt eftersom flera banker på de mindre öarna trimmade ner sina verksamheter, vilket drabbade de flesta samhällen.

Många av bankerna lämnade de mindre städerna och byarna som blev helt utan ordentliga banktjänster. Det medförde ett behov av en alternativ metod för invånare i sådana samhällen att få tillgång till finansiella tjänster, vilket föranledde utvecklingen av Bahamas CBDC.

”Sanddollar”-projektet inleddes 2015, och varje sanddollar hade samma värde som en bahamansk dollar. Även om bara 48 000 sanddollar släpptes under pilotprojektet ansågs det vara framgångsrikt.