Recension av eToro

Säkerhet, handelsavgifter, omsättbara tillgångar och mer
By: Harry Atkins
Harry Atkins
Harry anslöt till oss 2019, han ett decennium av skrivande på sitt CV, såväl som översikt och redigering av högprofilerade content… read more.
Updated: feb 17, 2021
3.5/5 Stjärnor i betyg
23 minuter att läsa
Skapa konto
67% av CFD-konton går med förlust

Detaljerna och statistiken i denna recension gäller inte amerikanska kunder, där det sannolikt finns skillnader i eToros tjänster på grund av reglering av jurisdiktion.

eToro är ett mäklarföretag som grundades 2006 och är baserat i Tel Aviv, Israel. Företaget har vuxit enormt på grund av implementeringen av olika handelsfunktioner som går tillbaka till 2010, liksom deras tidiga antagande av CFD-handel för kryptovaluta. De har nu dotterbolag på Cypern, där det regleras av CySec (Cypern Securities and Exchange Commission) och Storbritannien, där det är fullt behörigt av Financial Conduct Authority (FCA) att erbjuda CFD-handelstjänster.

I september 2017 ändrade eToro hur användarna handlar kryptovaluta till en modell med vilken mynt köps och hålls av depåer tills en handlare beslutar att sälja. Resultatet av detta är att de inte längre bara erbjuder CFD-handel, även om plattformen fortfarande fungerar på ett mycket liknande sätt. Från och med maj 2018 har eToro meddelat framtida planer för att bli en fullskalig krypto-börs med stöd av en online plånbokstjänst.

För- & nackdelar

Fördelar:

Integrerar social handel sömlöst
Mycket bra funktionalitet på den mobila plattformen
Minimum deposition av $200 vid första insättning
Informativ kundsupport, erbjuder live-chat support

Nackdelar:

Vad kan jag göra med eToro?

Förutom handel med CFD (Contract for Difference) med traditionella instrument (aktier, råvaror, fonder och ETF) tillåter eToro krypto CFD-handel. CFD Trading innebär att kunna handla mot värdet på en tillgång eller värdepapper utan att tekniskt äga den underliggande tillgången. CFD-handel har varit tillgänglig på plattformen sedan januari 2017.

Sedan september 2017 har eToro också inkluderat möjligheten att köpa kryptovalutor direkt, och erbjuder nu en stor mängd mynt för handel. I maj 2018 förklarade eToros verkställande direktör Yoni Assia att eToro snart skulle öppna en kryptovaluta-börsplattform (med en plånboksfunktion) och utöka sina handelstjänster till USA. Detta innebär att eToro snart kommer att erbjuda användare möjlighet att hålla kryptovalutor för sig själva. För närvarande tillåter eToro direkt köp av kryptokurser, men håller dem för användare som depå.

Som en social handelsplattform tillåter eToro användare att spåra och kopiera enskilda affärer från topphandlare på plattformen, samt läsa all ytterligare insikter eller analyser som tillhandahålls av andra användare. Det är detta som skiljer eToro från andra konkurrenter inom CFD-handelsutrymmet. Ett annat viktigt verktyg du får från eToro är den ekonomiska kalendern. Genom att identifiera datum och tid för din handel ger kalendern dig användbar information relaterad till den tillgång du tänker handla baserat på tidsskalan. eToro erbjuder dig också chansen att lära dig handeln med ett demokonto med $100 000 (cirka 867 000 kr) när registreringen är klar.

Vilka kryptovalutor kan jag handla?

eToro har en ganska diversifierad krypto-bas i jämförelse med andra industrikonkurrenter, vilket möjliggör handel med:

  • Bitcoin (BTC)
  • Bitcoin Cash (BCH)
  • Ethereum (ETH)
  • Ethereum Classic (ETC)
  • Ripple/XRP (XRP)
  • Litecoin (LTC)
  • Cardano (ADA)
  • EOS (EOS)
  • NEO (NEO)

Betalningsmetoder

Innan du kan använda de deponerade medlen för handel på ditt konto måste du visa bevis på bostad och identifiering på eToro genom deras digitala tjänst. Detta kommer att behandlas i ett senare avsnitt. eToro använder olika betalningsmetoder för finansiering. Detta inkluderar:

Banköverföring

Du kan finansiera ditt konto genom en banköverföring. Det kan ta upp till fem dagar för pengarna att dyka upp på ditt konto. Uttag sker vanligtvis inom 5 dagar, men kan ta upp till 9 dagar.

Betalkort / kreditkort

Insättningar som görs med den här metoden är vanligtvis omedelbara, och uttag beror på din banks behandlingstid och kan ta mellan 1-4 dagar. Kredit- eller betalkortet du använder måste också vara registrerat i ditt namn.

Elektroniska plånböcker

Du kan finansiera och ta ut från ditt eToro-konto med PayPal, Skrill, Neteller och Webmoney. Insättningar och uttag gjorda med denna metod fungerar vanligtvis på samma sätt som ett kredit- eller betalkort skulle göra.

Observera att eToro har en fast avgift på $5 (cirka 200 kr) för uttag utöver uttagsminimum på $50 (cirka 400 kr). Uttag kan vanligtvis göras med den betalningsmetod du använde för att sätta in pengar, men eToro kan ibland begära en alternativ betalningsmetod om det inte fungerar. Plattformen tillåter också endast handel i USD.

67% av investeringskonton för privatpersoner går med förlust när de handlar med CFD:er med denna leverantör.

Vilka enheter kan jag använda eToro på?

eToro har både en webbaserad och en mobil plattform för dig att utföra dina affärer på. Som sådan kan du använda den på alla enheter som körs på Windows, iOS, MacOS eller Android. Baserat på detta kan du använda eToro med:

  • Stationära datorer
  • Bärbara datorer
  • iPads
  • Surfplattor
  • Mobiltelefoner

Hur lätt är det att använda eToro?

eToro är generellt sett lätt att använda på grund av dess intuitiva och förenklade design. Som sådant kan traders som är nya inom handeln enkelt hitta den information de behöver för att starta sin handel, medan erfarna handlare kan använda något mer avancerade verktyg, till exempel den ekonomiska kalendern eller andra handelsinstrument som kan nås från målsidan.

eToro möjliggör användning av både en webbaserad och mobil plattform som har samma nivå av funktionalitet. Detta gör det mycket mer praktiskt för människor som vill fortsätta eller följa sina yrken under resan. Webbplatsen tillhandahåller också en del grundläggande interaktivt pedagogiskt innehåll för relativt oerfarna CFD-handlare.

Länder som stöds

eToro regleras för närvarande av CySec (Cyprus Securities and Exchange Commission). För tillfället är deras tjänster tillgängliga i över 50 länder, inklusive:

  • Australien
  • Österrike
  • Bahrain
  • Danmark
  • Finland
  • Frankrike
  • Tyskland
  • Irland
  • Italien
  • Kuwait
  • Liechtenstein
  • Luxemburg
  • Nya Zeeland
  • Mexiko
  • Norge
  • Oman
  • Qatar
  • Saudiarabien
  • Spanien
  • Sverige
  • Schweiz
  • Förenade Arabemiraten
  • Storbritannien

Reglering

eToro regleras av två olika enheter:
eToro Europe Ltd. detta är ett Cypernbaserat investeringsföretag och regleras av Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC) under licensnummer 109/10. Om företaget går i konkurs kompenserar CySEC upp till 20 000 euro (cirka 206 000 kr).

Vid öppnande av långa positioner på kryptovalutor gäller dessa regler inte på eToro. Det beror på att du inte öppnar upp en CFD, utan istället köper krypto som hanteras åt dig av en depå tills du bestämmer dig för att sälja.

Kontoverifikation

eToro kräver att du verifierar ditt konto innan du börjar handla. När du registrerar dig för ett konto behöver du bara ange ditt namn, e-postadress och mobilnummer, men för att handla måste du lämna extra information. Detta hjälper till att hålla plattformen så säker som möjligt.

För verifieringsändamål måste du ladda upp dokument för att bevisa identifikation och bostad. Du kan göra detta direkt via deras digitala plattformsskanner. Följande är de dokument som behövs för verifiering:

Bevis på identitet

För bevis på identitet (POI – Proof of Identity) kräver eToro alla personliga dokument som innehåller ditt fullständiga namn, tydliga fotografier, födelsedatum, utfärdande och utgångsdatum. Som sådan föredrar eToro att detta dokument är ditt pass eftersom det är mycket lättare att verifiera. Alternativt kan du ladda upp ditt körkort eller något annat utfärdat ID. Om det relevanta dokumentet är dubbelsidigt och har lika viktiga personuppgifter på båda sidor kommer du att behöva ladda upp båda sidor.

Bevis på adress

eToro kräver att ditt dokument för adressbevis innehåller ditt fullständiga namn, utfärdsatum och din adress. Det här kan vara ett kontoutdrag eller en räkning. Utgivningsdatumet för dokumentet måste vara inom de senaste sex månaderna. Logotypen eller namnet på dokumentets utgivare bör också vara tydligt synlig.

Kundsupport

eToro har en lyhörd kundsupport som är tillgänglig 24/5 – måndag till fredag via live-chat och e-post. E-postkommunikation tar vanligtvis lite mer tid med en maximal responstid på 48 timmar.

Dessutom har eToro också en ’kundtjänstvägg’ där användare kan interagera med kundtjänstpersonalen i ett forumformat. Innan du kommer i kontakt med kundservice finns det dock olika onlineguider och vanliga frågor på webbplatsen som kan besvara dina vanliga frågor. För närvarande kan du hitta kundsupport på engelska, spanska, tyska, italienska och franska.

67% av investeringskonton för privatpersoner går med förlust när de handlar med CFD:er med denna leverantör.

CFD-plattform

Första intrycken

eToro har gjort ett bra jobb med att integrera handelsfunktionalitet med en förenklad och snygg design på både sina webbaserade och mobila plattformar. Webbplatsen är intuitiv och enkel att använda, vilket gör det möjligt för användare att komma dit de vill direkt från målsidan. EToro ger emellertid endast ett steg i tillvägagångssätt när du loggar in (kräver bara ett användarnamn och lösenord), utan säkerheten som kommer med tvåfaktor-autentisering.

eToros mest unika och utmärkande funktion är deras sociala plattform. Detta gör det enkelt för handlare att känna att de är en del av en handelsgemenskap, eftersom användare kan interagera med varandra, diskutera potentiella handelsalternativ och senaste handelsanalyser. De kan också spåra handeln hos de topppresterande handlarna på plattformen. Som ett resultat känner mer oerfarna handlare sig benägna att följa nyckelinsikten från topphandlare på plattformen.

Vilka valutapar kan handlas?

I stället för att handlas, som med vanliga CFD-plattformar, fungerar eToro som en mäklare där du köper mynt som innehas av en depå. Detta innebär att du kan handla mot deras värde som du gör med vanliga CFD:er, eftersom du kan sälja/köpa mycket snabbare eftersom du inte behöver hantera mynten själv. Du kan för närvarande köpa/handla:

  • BTC/USD
  • BCH/USD
  • ETH/USD
  • ETC/USD
  • XRP/USD
  • LTC/USD
  • DAO/USD
  • XLM/USD
  • EOS/USD
  • NEO/USD

Finns det avgifter för handel?

eToro har olika avgifter för att använda plattformen för att köpa och sälja kryptos. Dessa inkluderar:

  • Spridningar/Spreads. Spridningar är skillnaden mellan priset (sälj) och bud (köp). Till exempel, en viss kryptovaluta kostar $100 och eToro kanske debiterar $101 för det, och du kanske bara kan sälja den för $99. I detta fall behålls skillnaden på $1 av eToro. I förhållande till andra konkurrenter kan eToro ha högre spridningar än vanligt, men det beror på att de inte tar ut några direkta handelsrelaterade avgifter.
  • Uttagsavgifter. eToro tar ut en schablonavgift på $25 (cirka 200 kr) för alla uttag
  • Inaktivitetsavgifter. När ett konto har förblivit inaktivt under en viss period (4 månader för konton som inte gjort någon insättning och 12 månader för konton som har gjort insättning) dras en avgift på $10 (cirka 86 kr) från det tillgängliga saldot.
  • Konverteringsavgifter. Detta är en indirekt avgift som användarna kommer att debiteras av deras respektive betalningsmetods-leverantör eftersom eToro endast tillåter handel med USD.

Vad är minsta spridning?

Spridningen är skillnaden mellan marknadspriset och det pris som mäklaren (eToro) erbjuder tillgången på. Detta är faktiskt den enda handelsavgiften som eToro kommer att debitera sina användare. Nedan finns en lista över minimi-spridningar du kan förvänta dig av varje kryptovaluta. Observera dock att webbplatsen visar att dessa spridningar kan förändras baserat på marknadsförhållanden och likviditet.

  • 1,5% för BTC
  • 3,0% för DASH
  • 5,0% för BCH
  • 5,0% för ETC
  • 2,0% för Ethereum
  • 3,0% för LTC
  • 5,0% för XLM
  • 5,0% för NEO
  • 3,0% för XRP

Kan jag handla kryptovalutor med hävstång?

Nej. Sedan september 2017 tillåter eToro inte längre hävstångshandel med kryptovalutor.

Vilka marginaler krävs?

Marginalen är den lägsta summa pengar du behöver lägga ner för att öppna en hävstångshandel, så att du bara tar upp en bråkdel av din exponering om du handlar med hävstång. Som sagt så tillåter eToro dock inte längre hävstångshandel för kryptovalutor så denna sektion är inte speciellt relevant.

Kan jag öppna långa och korta positioner?

Du kan öppna långa och korta positioner på eToro. Om du tror att priserna kommer att sjunka kan du gå kort (sälja), och i de fall du tror att priserna kommer gå upp kan du ta en lång position (köp). Observera dock att när du tar en lång position med vissa krypto-par på eToro köper du effektivt den underliggande tillgången, medan om du öppnar en kort position bedriver du fortfarande en vanlig CFD-handel.

När du tar en lång position för närvarande hos eToro, kommer de att fungera som ditt förvaringsinstitut och hålla den underliggande krypto-tillgången åt dig.

Finns det gränser för uttag och insättning?

Insättningsgränser för eToro beror på ditt lands specifika begränsningar, men i allmänhet är insättningsgränsen upp till $10.000 (cirka 86 000 kr). Overifierade konton är dock begränsade till en maximal insättning på $2 250 (cirka 19 500 kr). För att verifiera och uppgradera ditt konto måste du kontakta eToros kundtjänst och ladda upp de relevanta dokumenten för att visa bevis på bostad (en kopia av senaste kontoutdrag eller räkningar inom de senaste 6 månaderna) och identifiering (en kopia av ditt pass, körkort eller annat statligt utfärdat ID).

För företagskonton är beloppet för en första insättning $10.000. För uttag är det lägsta som krävs för en enda transaktion $50. Det finns dock ingen gräns för det högsta belopp du kan ta ut, så länge du är villig att betala uttagsavgiften på $25.

Sammanfattning av eToro CFD-handel

Efter att ha gett sig in i kryptovärlden redan i januari 2017, har eToro blivit en häftig plattform för handel med kryptovaluta och erbjuder en något större mängd krypto-par än andra CFD-plattformar. Men sedan september 2017 har saker och ting förändrats lite.

I september 2017 ändrade eToro hur deras affärer fungerar så att användare effektivt köper den relevanta tillgången (kryptovaluta) och därefter möjliggör för eToros partners att hålla mynten åt dig som förvaringsinstitut. Det finns två undantag från detta: 1) när en lång position öppnas för en transaktion mellan två olika kryptovalutor, till exempel ETH/BTC, eller 2) när hävstångshandel används.

Det senare alternativet borde inte vara möjligt eftersom eToro för närvarande inte längre erbjuder hävstångshandel med kryptokurser. Att öppna en kort position under eToro är dock fortfarande en CFD-handel under eToro. Detta är mycket viktigt för handlare eftersom om du som användare öppnar långa positioner som inte omfattas av undantagen ovan, kommer detta inte att omfattas av skyddet av Financial Services Compensation Scheme (FSCS) från Financial Conduct Authority (FCA).

eToros plattform är fortfarande okomplicerad att använda och pålitlig, men oförmågan att handla med hävstångseffekt och det faktum att konton måste finansieras i dollar kan kännas olustigt för användare i Sverige. Men de sociala handelsalternativen för eToro gör det till en stor resurs för de som vill lära av framgångsrika handlare att förbättra sin egen portfölj.

Allmänt

Extra funktioner

Sökfunktioner och diagram

eToro erbjuder dig en inbyggd sökfunktion som är både förutsägande och enkel att använda. Du kan välja att antingen söka efter produkt/företagsnamn eller med tickersymboler.
Den har också ett praktiskt tabell/diagram-verktyg där du hittar över 20 indikatorer som hjälper dig att tolka handelsanalyser. Dina inställningar sparas automatiskt.

Kopieringshandel (copytrade)

Detta är en social handelsfunktion som låter dig välja specifika traders att följa. Med detta kan du spåra deras handelsprestationer på en vecka, månad eller årlig basis. Du får också användbar information och statistik som genomsnittlig hålltid, handel per vecka, kommentarer från nyhetsflöden och en profilbeskrivning. Den övergripande funktionen skapar slutligen en känsla av gemenskap inom handelsplattformen, eftersom handlare uppmuntras att interagera med varandra ofta.

CopyPortfolio

CopyPortfolio är CFD-baserade medel. Till skillnad från i kopieringshandel, där du kanske har följt en specifik handlare, låter CopyPortfolio dig investera antingen i en eToro-handlare eller i ett tema. Att investera i teman är exakt hur det låter som. Genom att investera i ’Big Banks CopyPortfolio’ kan du till exempel investera direkt i en blandning av tillgångar inklusive Bank of America, Citibank, HSBC och andra stora banker.

Slutsats

eToro är en av de mest erkända CFD-handlarna i krypto-branchen på grund av deras tidiga antagande av krypto. Som sådan ger de för närvarande möjlighet att handla för fler kryptokurser än de flesta andra CFD-handlare. Sedan september 2017 skiljer sig emellertid deras politik när det gäller att öppna långa positioner på de flesta kryptovalutor från vanlig CFD-handel. Du kan läsa mer om långa positioner i avsnitten ovan, men de flesta köptransaktioner med kryptovaluta som genomförs på eToro resulterar i slutändan i att användaren slutligen köper den underliggande tillgången. Detta beror till stor del på att eToro positionerar sig för att vara en ledande krypto-börs i framtiden, vilket föreslogs av deras VD i ett press-meddelande i maj 2018.

Men om detta inte är så mycket av en fråga för dig som handlare, står eToro utan tvekan stark i jämförelse med andra konkurrenter i handelsbranschen, till stor del på grund av det unika med deras sociala handelsfunktioner, som framgångsrikt har etablerat handelssamhällen på plattformen. Intuitiviteten för både den webbaserade och mobila plattformen (som har samma funktionalitet) tilltalar nybörjare på grund av dess förenklade design. Företaget upplevs också som ganska transparent för sina användare och ger ofta marknads-insikter på sin egen blogg.

67% av investeringskonton för privatpersoner går med förlust när de handlar med CFD:er med denna leverantör.

Ansvarsfriskrivning tillhandahållen av eToro

eToro är en plattform med flera tillgångar som erbjuder både investering i aktier och kryptotillgångar, samt CFD-handel.

Observera att CFD:er är komplexa instrument och medför en hög risk att snabbt förlora pengar på grund av hävstångseffekten. 67% av investeringskonton för privatpersoner går med förlust när de handlar med CFD:er med denna leverantör. Du bör överväga om du förstår hur CFD:er fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Tidigare prestanda är inte en indikation på framtida resultat.

Kryptotillgångar är flyktiga instrument som kan fluktuera mycket inom en kort tidsram och är därför inte lämpliga för alla investerare. Annat än via CFD:er är handel med kryptotillgångar oreglerat och övervakas därför inte av något EU-regelverk.

eToro USA LLC erbjuder inte CFD:er och tar inget ansvar för noggrannheten eller fullständigheten av innehållet i denna publikation, som har utarbetats av vår partner genom att använda offentligt tillgänglig icke-enhetsspecifik information om eToro.

Hur man öppnar ett konto

Beslutade du dig för att registrera ett eToro-konto? Bra, så här gör du:

  1. Gå till eToros officiella webbplats och klicka på ”registrera dig” längst upp till höger på skärmen
  2. Du kommer att ledas till en registrerings sida där du kommer att behöva fylla i ditt fullständiga namn, användarnamn, e-postadress och lösenord. (Du kan också registrera dig via Facebook eller Google+).
  3. Klicka på ”skapa konto” efter att ha kontrollerat villkoren. Du kommer att ledas direkt till ditt nya demokonto.
  4. Du kommer också att få ett e-postmeddelande som kommer beskriver vad som kommer härnäst.
  5. Om du vill uppgradera till ett live-konto måste du sedan verifiera din identitet (med ett pass, ett utfärdat ID eller körkort) och bostad (ett kontoutdrag eller en räkning från de senaste 6 månaderna). Allt kan göras med deras egen digitala skanner.
  6. Du kan nu göra en första insättning på minst $200 och börja handla!

67% av investeringskonton för privatpersoner går med förlust när de handlar med CFD:er med denna leverantör.


Faktaverifierad

Våra redaktörer faktakontrollerar allt innehåll för att säkerställa överensstämmelse med vår strikta redaktionspolicy. Informationen i den här artikeln stöds av följande tillförlitliga källor.

Riskvarning

Invezz är en plats där människor kan hitta tillförlitlig, opartisk information om finansiering, handel och investering – men vi erbjuder inte ekonomisk rådgivning och användare bör alltid göra sin egen forskning. Tillgångarna som omfattas av denna webbplats, inklusive aktier, kryptovalutor och råvaror, kan vara mycket volatila och nya investerare förlorar ofta pengar. Framgång på de finansiella marknaderna garanteras ej, och användarna bör aldrig investera mer än de har råd att förlora. Du bör se över dina egna personliga omständigheter och ta dig tid att utforska alla dina alternativ innan du gör några investeringar. Läs vår riskfriskrivning >

Harry Atkins
Financial Writer
Harry anslöt till oss 2019, han ett decennium av skrivande på sitt CV, såväl som översikt och redigering av högprofilerade content för blue chip-företag. Harrys breda… read more.

Fler Recensioner Av Börsmäklare