Republiken Abchazien upphäver förbudet mot kryptomining

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on sep 20, 2020
  • Landets president avslöjade att ett regeringsdekret förbereds för att upphäva förbudet.
  • Kryptomining förbjöds i landet i december 2019 på grund av en elkris.
  • Trots förbudet är det ändå lagligt att importera miningriggar, vilket har lett till utbredd olaglig mining.

Abchhaziens president, Aslan Bzhania, har meddelat att nationen kommer att upphäva sitt de facto-förbud mot kryptomining. En rysk publikation rapporterar att Aslans regering har planer på att reglera och optimera kryptominingen.

Det oberoende landet i nordvästra Georgien vidtog nödåtgärder i december 2019 för att minska elförbrukningen. Aslan säger nu:

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Nu arbetar vi med redovisning och identifierar de platser där dessa mining-operationer pågår, det går inte att dölja någonting. (…) Ett regeringsdekret håller på att utarbetas, vilket beskriver de mest optimala mekanismerna för att reglera denna process. Vi kommer inte att förbjuda det [mining], staten kommer att reglera det ordentligt. Detta är också det första steget för att lösa energiproblemet. ”

Elkrisen i Abchazien

Den unga staten, som blev oberoende 1999, har haft en nationell elkris på grund av den kraftig ökningen av kryptomining i Republiken. Presidenten erkänner att när förbudet upphävs kommer landet fortfarande att behöva upp till sex månader för att elnivåerna ska återgå till en normal nivå. Ruslan Kvarchia, direktören för det ryska energibolaget Chernomorenergo, kommenterade:

”Den totala kapaciteten för miningutrustning som är verksam i Republiken är minst 40–45 megawatt. Denna kapacitet, om vi räknar med dygnet runt-förbrukning under hela året, kan förbruka cirka 400 miljoner kilowattimmar, vilket är majoriteten av den beräknade bristen på el i Abchazien. Det beräknade underskottet för de återstående månaderna 2020 kan uppgå till 704 miljoner kilowattimmar. ”

Massiv kryptomining i Abchazia

Trots förbudet mot kryptomining i landet har det fortfarande varit lagligt att importera miningutrustning, vilket har hjälpt handeln att blomstra. Staten rapporterade att den hade tjänat cirka 48 100 dollar i skatt från kryptominingaktiviteter sedan början av 2020. Enligt landets tullchef tillåter Abkhazia importen av kryptoriggar som en fälla för att fånga olagliga miners.

Kryptomining som en ekonomisk drivkraft

Genom att ta steget att legalisera kryptomining kommer Abkhazia att ett av det växande antalet länder som satsar på sektorn för att växa sina ekonomier. Kazakstan har avslöjat planer på att över 700 miljoner dollar kommer att injiceras av investerare för att förvandla landet till ett nav för mining. De flesta länder brottas dock fortfarande med den höga elförbrukningen som miningen resulterar i.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust