FCA förbjuder försäljning av kryptoderivat till privata investerare

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on okt 6, 2020
  • Enligt FCA är kryptoderivat och ETN inte lämpliga för privatkunder.
  • Tillsynsmyndigheten beräknar att förbudet kommer hjälpa konsumenter att spara upp till 53 miljoner pund.
  • Enligt FCA kommer förbudet mot kryptoderivat och ETN att träda i kraft den 6 januari 2021.

Brittiska Financial Conduct Authority (FCA) har förbjudit försäljning av kryptoderivat och börshandlade värdepapper (ETN) knutna till vissa kryptovalutor till privata investerare. FCA konstaterade i ett pressmeddelande att man inte anser att produkterna är lämpliga för privata konsumenter på grund av riskerna de utgör.

Som förklaring till varför man anser att kryptoderivat och ETN inte är lämpliga för privatkunder sa FCA att de saknar tillförlitliga värderingsmetoder på grund av deras underliggande tillgångars karaktär. Byrån tillade att det pågår omfattande marknadsmissbruk och ekonomisk brottslighet på sekundärmarknaderna. Dessutom anser regulatorn att kryptovalutornas höga volatilitet är en betydande risk och att privata kunder saknar tillräcklig förståelse för sådana produkter.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

På basis av detta drog myndigheten slutsatsen att det inte finns ett legitimt behov för privatpersoner att köpa derivat och ETN.

En lösning som kan hjälpa konsumenter att spara upp till 53 miljoner pund

Enligt FCA är det bästa sättet att skydda privata investerare mot sådana risker ett förbud mot produkterna. Förbudet kommer att hindra företag som verkar i eller från Storbritannien att sälja, marknadsföra och distribuera CFD:er, optioner, terminer och ETN:er till privata investerare. Tillsynsmyndigheten uppskattar att förbudet har potential att förhindra att privatkunder förlorar cirka 53 miljoner pund.

Per Sheldon Mills, tillfällig verkställande direktör för strategi och konkurrens vid FCA, kommenterade:

” Detta förbud återspeglar hur allvarligt vi ser på den potentiella skadan för privata konsumenter från dessa produkter. Här är konsumentskyddet avgörande.”

Han tillade att:

”Betydande prisvolatilitet i kombination med de inneboende svårigheterna att värdera kryptotillgångar på ett tillförlitligt sätt, innebär att privata konsumenter löper hög risk att lida skada av handel med kryptoderivat. Vi har bevis för att detta händer i betydande skala. Förbudet ger en lämplig skyddsnivå.

FCA meddelade att förbudet kommer att träda i kraft från och med den 6 januari 2021. Under tiden rekommenderade tillsynsmyndigheten att brittiska konsumenter bör se upp för kryptoderivatbedrägerier och tillade att alla företag som erbjuder sådana produkter till privatinvesterare efter detta förbud sannolikt ägnar sig åt bedrägerier.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust