G7 tillåter inte Libra att gå live innan korrekt reglering införts

By: Ali Raza
Ali Raza
Ali spelar en nyckelroll i kryptovalutans nyhetsteam. Han älskar att resa på fritiden och tycker om att spela cricket,… read more.
on okt 13, 2020
  • G7-länderna meddelade nyligen att de inte kommer att tillåta Facebook att lansera Libra.
  • Enligt dem kan globala stablecoins inte tillåtas utan att de först regleras ordentligt.
  • FB har stött på problem tidigare på grund av oron att globala stablecoins ska hota de finansiella systemen.

Nya rapporter visar G7-länderna planerar att förhindra lanseringen av Facebooks Libra. Oron för den första globala stablecoinen gör att världens största ekonomier vill stoppa projektet tills ett mer omfattande regelverk skapats.

G7 anser att globala stablecoins hotar de finansiella systemen

I ett utkast till ett uttalande avslöjade världens största ekonomier, de så kallade G7-länderna som består av USA, Kanada, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien och Japan, att de i nuläget kommer att motsätta sig Libra-lanseringen. Enligt dem kan globala stablecoins som Libra inte tillåtas utan att ordentliga regler finns på plats.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Uttalandet kommer från företrädare för dessa sju länder, som samlades i juni 2019. Målet var då att undersöka centralbankernas ansträngningar att reglera digitala mynt. Sedan dess har gruppen uttryckt oro över att digitala tillgångar inte efterlever AML:s lagar och förfaranden, liksom andra frågor vad gäller reglering.

I oktober förra året konstaterade gruppen att globala stablecoins, som Libra, skulle kunna hota det finansiella systemet.

I deras nya uttalande säger de att: ”G7 fortsätter att hävda att inget globalt stablecoin-projekt bör lanseras förrän det på ett adekvat sätt möter relevanta juridiska, reglerande och tillsynskrav genom lämplig design och genom att följa gällande standarder.

Med andra ord har gruppens inställning till globala stablecoins inte förändrats mycket det senaste året, och de fortsätter fortfarande att se på dem som ett hot.

Facebook har mött motstånd tidigare

Detta kommer sannolikt att sätta stopp för Facebooks planer på att få de godkännande som behövs från olika myndigheter. Det här är inte första gången som Facebook stötte på farthinder under företagets försök att lansera Libra. Så sent som förra året samarbetade ett antal europeiska länder, inklusive Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien och Nederländerna, för att förhindra lanseringen.

I april publicerade G20 en omfattande stablecoin-studie med tio rekommendationer för hur de kan regleras korrekt. En stor oro inkluderade ransomware-attacker, vilket skulle kunna äventyra viktiga funktioner inom kollektiv säkerhet och välstånd.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust