Ad

100 italienska banker arbetar officiellt med blockchain

Av:
Oct 14, 2020
Uppdaterad: Jun 1, 2022
Listen
  • 42 nya italienska banker har anslutit sig till landets blockchain-nätverk för banker, Spunta.
  • Nu uppgår det totala antalet banker i landet som arbetar med blockchain till 97.
  • Att migrera till blockchain låter dem genomföra transaktioner och överföra data betydligt snabbare.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Italienska banker migrerar snabbt till landets officiella blockchain-nätverk för banker, Spunta. Det senaste tillskottet inkluderar 42 nya banker, vilket har ökat det totala antalet banker som arbetar med blockchain till cirka 100 institutioner.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Nästan 100 banker i Italien använder nu blockchain

Copy link to section

Den nya informationen kommer från Italian Banking Association (ABI).

Bankerna kunde börja att gå med i Spunta, som utvecklats på R3:s Corda, mellan mars och maj i år. Då anslöt 55 banker med förhoppning om att öka hastigheten för transaktioner och dataöverföring mellan banker.

Enligt ABI var det precis det som inträffade. Sedan mars 2020 har över 204 miljoner transaktioner genomförts via Spuntas infrastruktur. Enligt de senaste beräkningarna kommer antalet sannolikt att passera 350 miljoner före slutet av 2020.

Hur hjälper blockchain-teknik banker?

Copy link to section

Processen att behandla transaktioner och data mellan olika banker är ökänt lång och komplex. Banker litar i princip inte på varandra, vilket innebär att betalningar och data som flyter från en bank till en annan måste godkännas av alla deltagande institutioner. De måste göra komplexa beräkningar för att t.ex. avgöra hur mycket pengar en bank är skyldig den andra.

Blockchain-tekniken påskyndar processen avsevärt, vilket är anledningen till att institutionerna rusar för att ansluta. Innan man bytte till blockchain tog vissa avstämningar flera veckor att slutföra. Med blockchain kan allt göras inom en dag.

Hittills har bankerna fått ansluta till i Spunta i omgångar. Den inledande omgången inkluderade 32 banker. 23 gick med i mars och nu har ytterligare 42 nya banker migrerat till blockchain i oktober, vilket innebär sammanlagda 97 banker hittills.

ABI i sig består dock av fler än 700 banker, så det förväntas att aktiviteten kommer att förbli stor i framtiden. ABI meddelade också tidigare i år att de italienska bankerna kan vara redo att skapa en digital euro.

Blockchain Kryptovaluta