Kinesiskt kemiföretag väljer blockchain för att sänka kostnaderna

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… read more.
on okt 17, 2020
  • Enligt Sinochem har covid-19-pandemin drastiskt ökat kostnaderna för drift och handel.
  • Genom att utnyttja blockchain och IoT hävdar företaget att de har sänkt kostnaderna med 40%.
  • Sinochems VP hävdar att blockchain kommer att öka kreditvärdigheten för Kinas petrokemiska sektor.

Sinochem Energy High-Tech, en statlig petrokemisk jätte i Kina, har lanserat en blockchain-plattform för varumottagning i företagets lager. Syftet med plattformen är att ta itu med de stigande kostnaderna för operationer och handelsfinansiering. Kraven på striktare miljö- och säkerhetsåtgärder i samband med covid-19-pandemin har drivit upp driftskostnaderna för Kinas petrokemiska handel.

Enligt en rapport har de plötsliga nya kraven på på miljö- och säkerhetsåtgärder gjort att mindre företag kämpar för att uppfylla kreditvillkoren från långivare. Det är ett resultat av att långivarna skärpt kraven för utlåning eftersom företagen upplevdes ha ineffektiv riskkontroll och inte spårade transaktionsprocesser för bulkvaror på ett säkert sätt.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

För att ta itu med dessa utmaningar gick Sinochem Energy High-Tech, China Construction Bank Inner Mongolia Branch och Nanchu Group samman för att implementera blockchain-teknik i logistikcykeln för landets petrokemiska sektor.

Kombinerar IoT och Blockchain-teknik

Enligt uppgift genomförde företagen den första digitala transaktionen den 27 september genom ett system som kombinerar blockchain med Internet of Things (IoT). För finansieringen stod Beijing Longrunkaida PEC Products, en av norra Kinas viktigaste handlare inom smörjmedel- och basoljesektorn.

Enligt Sinochem tog den första IoT- och blockchain-drivna transaktionen mindre än en dag på sig att behandla ansökan om utfärdande av lagerkvitton och för att banken skulle bevilja lånet. Dessutom noterade företaget att hela processen minskade kostnaderna med 40% jämfört med en affär som gjordes av vanliga handelsfinansieringstjänster på marknaden.

Företaget konstaterar också att systemet hjälper till att hantera olika risker. Det inkluderar förfalskade lagerkvitton och leveransdokument, oklart ägande av varor, upprepade pantsättningar och nedskrivning eller förlust av säkerhet. Enligt Sinochem leder eventuella avvikelser i den här sortens dokument ofta till tvister mellan inblandade parter.

Introducerar spårbarhet i Kinas petrokemiska sektor

Sun Liming, vice president för Sinochem, förklarar hur de använder blockchain och IoT för att ta itu med ekonomiska smärtpunkter i den petrokemiska försörjningskedjan:

”[Blockchain]-plattformen är den första som iakttar strikt överensstämmelse mellan digitala lagerkvitton och lagrade varor. Den använder IoT-teknik för att övervaka varorna och digitala lagerkvitton noggrant, för att säkerställa att varje lagerkvitto motsvarar existerande varor. Dessutom iakttar plattformen snabb varuleverans, kvittopantsättning samt integration av ”fyra flöden” (mottagningsflöde, kapitalflöde, kontraktflöde och varuflöde).

Liming fortsatte med att konstatera att blockchains oföränderlighet och spårbarhet avsevärt kommer att förbättra sektorns kreditbetyg.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust