Virgil Griffiths advokat vill se anklagelserna mot honom avvisas

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on okt 26, 2020
  • Enligt begäran innehåller åtalet mot Griffiths inga uppenbara lagbrott.
  • Enligt Klein har USA:s president inte befogenhet att förbjuda överföring av information.
  • Klein hävdar att det inte finns någon definition av förbjudna tjänster under verkställande ordrar.

Brian Klein, Virgil Griffiths advokat, har lämnat in en begäran om att anklagelserna mot Ethereum-utvecklaren ska avslås. Begäran kommer efter att den amerikanska regeringen anklagat Griffith för brott mot sanktionslagarna. Enligt Klein specificerar regeringens åtal mot Griffith inga uppenbara överträdelser och åtalet bygger inte heller på några faktiska bevis.

I begäran om avslag står det bl.a. att:

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Det finns flera lagstadgade gränser för presidentens auktoritet enligt avsnitt 1702. Relevant i detta fall är att presidenten inte har befogenhet att reglera eller förbjuda, direkt eller indirekt, import från något land eller export till något land, vare sig kommersiellt eller annars, oavsett format eller överföringsmedium, av någon sorts information eller informationsmaterial, inklusive men inte begränsat till, publikationer, filmer, affischer, fonografer, fotografier, mikrofilmer, mikrofiche, band, CD-skivor, CD-ROM, konstverk och nyhetstelegram.”

Det finns ingen definition av förbjudna tjänster vid verkställande ordrar

Enligt Klein är regeringens teori att Griffith erbjöd tjänster genom att delta och tala på en blockchain-konferens i Pyongyang. Det beror på att utvecklaren gav DPRK värdefull information om blockchain och kryptoteknik . Utöver detta deltog utvecklaren i diskussioner om användningen av kryptovalutor för att undvika sanktioner och tvätta pengar.

Klein hävdar emellertid att Griffith bara tillhandahöll information som redan var offentligt. Han tillade att Office of Foreign Assets Control (OFAC), avdelningen på finansdepartementet som övervakar att sanktioner efterlevs, varken har utfärdat regler eller publicerat vägledningsdokument som klargör definitionen av tjänster som är förbjudna enligt verkställande ordrar.

Det första sanktionsfallet med krypto

Nyheten kommer efter att amerikanska myndigheter arresterade Griffith i november 2019 efter anklagelser för att ha brutit mot den internationella nödlagen (IEEPA). Den amerikanska regeringen anklagade honom också för att bryta mot verkställande ordrar genom att åka till Nordkorea och lära regeringstjänstemän hur man använder blockchain och kryptovalutor för att kringgå ekonomiska sanktioner.

Enligt uppgift är detta det första sanktionsfallet i USA som involverar kryptovalutor. Därför förväntas det dra till sig mycket uppmärksamhet eftersom resultatet kan bli ett prejudikat för andra åtal som den amerikanska regeringen kan väcka i samband med sanktioner av individer och enheter.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust