Hoskinson föreslår att nästa val genomförs på Cardano blockchain

By: Ben Gabriel
Ben Gabriel
Ben är en journalist inriktad på kryptovalutor, enkelt. Han är också en teknik och krypto nörd som tar fullt… read more.
on okt 31, 2020
  • Charles Hoskinson säger att Cardano blockchain är en utmärkt plattform för att genomföra rättvisa val.
  • De kommande valen har redan skapat en enorm hype.
  • Många utmaningar kvarstår innan decentraliserade omröstningar kan förverkligas.

Grundaren av Cardano och medgrundare av Ethereum har som mål att omröstningar ska ske via blockchain inom Cardano-nätverket. Han anser att hans nätverk kan erbjuda en lösning som även skulle kunna användas för nationella omröstningsprocesser. Enligt Charles Hoskinson har de byggt en infrastruktur som redan gör det möjligt.

Även om Hoskinson är övertygad om att sådana val kan bli möjliga medger han att det inte är enkelt att åstadkomma. Matematikern säger att utvecklarna kommer att behöva genomföra omfattande experiment för att säkerställa effektiviteten innan valen kan genomföras.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt Hoskinson kan nätverket först öppna för tredje parter att genomföra sina primärväl innan statliga, kommunala och så småningom nationella val kan bli aktuella.

Cardano blockchain värd för kommande val

I sina uttalanden säger grundaren av Cardano att de inom tre till fem år, efter att ha testat lösningen på olika nivåer av valprocesser, kan börja sälja den till regeringar.

Han hävdar att denna blockchain-omröstningslösning skulle vara mycket lämplig för länder som dras med nedärvda problem i de system de använder idag. T.ex. kan hans företag sälja lösningen till Georgiens och Etiopiens regeringar som alltid letar efter innovativa röstningssystem för sina val.

Charles Hoskinson påpekar vidare att IOHK skapade ett team i Lancaster i England som publicerar olika e-röstningsundersökningar. Grundaren av Cardano medger dock att utvecklingen av ett sådant system kommer att vara mycket komplicerat.

Han menar att det är lättare att implementera i val som inte prioriterar väljarens integritet. Om fokus i första hand ligger på att räkna röster är det lätt att åstadkomma, även om det handlar om en miljard människor som ska räknas.

Men i ett val som prioriterar väljarnas integritet blir det mer komplicerat. Då kan det handla om en verifiering plus en omröstning på papper för att kontrollera rösterna. Det kräver att ett starkt system redan finns på plats och det är en av anledningarna till att Hoskinson menar att blockchain-baserade omröstningar är en möjlig, men tuff nöt att knäcka.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust