PBoC:s ordförande uppger att banken bearbetat 4 miljoner digitala yuan-transaktioner

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on nov 2, 2020
  • Enligt Yi Yang kräver Kinas DCEP fortfarande ett mer omfattande rättsligt ramverk.
  • Han tillade att FinTech-företag har en fördel gentemot kommersiella banker.
  • PBoC meddelande tidigare att det är dags att se över Kinas nuvarande banklag.

Ordföranden för People’s Bank of China (PBoC), Yi Yang, har meddelat att lanseringen av landets nya digital valuta i fyra kinesiska städer har varit smidig. Konstaterandet kom under en virtuell panel med Agustin Carstens, chefen för Bank for International Settlements, och Klaas Knot, presidenten för den nederländska centralbanken, under Hong Kong FinTech Week-konferensen tidigare idag. På konferensen avslöjade Yang också att banken hittills har behandlat över 4 miljoner transaktioner av digital yuan, till ett sammanlagt värde av 2 miljarder yuan (2,6 miljarder kronor).

Trots det befinner sig den kinesiska centralbankens digitala valuta, även känd som DCEP eller digital yuan, enligt Yang fortfarande i sin första utvecklingsfas. Han tillade att myntet kräver ett mer omfattande rättsligt ramverk. Bankens ordförande fortsatte med att konstatera att PBoC kommer att inleda ytterligare diskussioner med utländska centralbanker och tillsynsmyndigheter med fokus på de juridiska ramarna för CBDC:er.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Yang tillade att FinTech-företag har många fördelar gentemot kommersiella banker vad gäller att utveckla en kundbas och hantera risker. Detta beror på att ny teknik, som mikrolån och mobilbetalningar, har bidragit till att öka tillgången till finansiella tjänster i avlägsna områden.

Utöver detta har ökningen av kontaktlös bankverksamhet, särskilt under covid-19-pandemin, inneburit utmaningar för centralbankerna eftersom de måste balansera mellan att hantera sina kunders bekvämlighet samtidigt som de säkerställer deras säkerhet. Utöver detta anser Yang att centralbankerna står inför ytterligare en svår uppgift vad gäller att skydda sina kunders privata information.

Kinas fortsatta försök att legalisera sin digitala yuan

PBoC publicerade nyligen en förfrågan om allmän feedback för att revidera den nuvarande centralbanklagen för att legalisera den digitala yuanen och förbjuda cirkulationen av andra yuan-bundna digitala valutor. I publikationen föreslog banken att ändra artikel 19, avsnitt 3 i lagen, så att den innehåller formuleringen att renminbi har både en fysisk och en digital form. Dessutom föreslog banken en ändring av artikel 22, avsnitt 3, och noterade att enskilda individer eller enheter inte får skapa eller utfärda några tokeniserade sedlar eller digitala tokens som ersätter renminbis cirkulation på marknaden.

Banken fortsatte med att konstatera att:

”För alla som bryter mot denna reglering kommer PBoC att stoppa aktiviteterna och de förlorar alla förtjänster från tillverkning och försäljning av yuan-knutna digitala tokens och utfärda en böter som är upp till fem gånger av det inblandade intäkterna.”

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust