SFC i Hongkong planerar att reglera alla handelsplattformar för krypto

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… read more.
on nov 3, 2020
  • Denna åtgärd kommer efter att tillsynsmyndigheten införde ett regelverk 2019.
  • Den nya regimen ger alla kryptohandelsplattformar mandat att ansöka om en SFC-licens.
  • Inledningsvis kommer SFC bara att låta plattformar erbjuda tjänster till professionella investerare.

Hongkongs regering planerar att ändra reglerna för handelsföretag som driver eller erbjuder kryptorelaterade tjänster inom staden. Clara Chiu, licensdirektören vid Securities and Futures Commission (SFC) avslöjade denna information under ett tal hon höll under Hong Kong FinTech Week 2020. Chiu avslöjade enligt uppgifter detaljer om ett samrådsdokument, som föreslår en utvidgning av SFC:s regleringsområde så att byrån övervakar alla centraliserade virtuella tillgångshandelsplattformar i Hong Kong.

Enligt en rapport söker enheten total kontroll oavsett om handelsplattformarna ger tillgång till tokens som är kategoriserade som värdepapper eller om de enbart handlar i kryptovalutor som BTC och ETH. Denna åtgärd kommer efter att tillsynsmyndigheten tidigare infört ett regelverk under det senaste året, som försökte behandla kryptohandelsplattformar som hanterar minst en token enligt samma regler som värdepappersmäklare. Att registrera sig med tillsynsmyndigheten var dock frivilligt.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Ashley Alder, SFC:s VD, kommenterade på de föreslagna ändringarna,

”Det här är en betydande begränsning eftersom nuvarande lagstiftningsram gör det möjligt för plattformsoperatörer att arbeta helt utanför den reglerande radaren genom att helt enkelt säkerställa att dess handlade kryptotillgångar inte ligger inom den juridiska definitionen av ett värdepapper. Följaktligen kommer Hongkongs regering att föreslå en ny licensordning i dag under sin lagstiftning mot penningtvätt, som kräver att alla kryptovalutahandelsplattformar som verkar där, eller riktar sig till investerare i staden, ska ansöka om en SFC-licens. ”

Anpassning till FATF-standarder

Enligt Chiu överensstämmer dessa ändringar med riktlinjer från Financial Action Task Force (FATF). Alltså måste alla kryptohandelsplattformar ansöka om en SFC-licens enligt Hongkongs lagstiftning mot penningtvätt. Tillsynsmyndigheten noterade vidare att Hong Kong är medlem i FATF och att staden är skyldig att anpassa sig till AML-standarder för leverantörer av virtuella tillgångar.

Chiu fortsatte med att notera att plattformarna borde sträva efter att inte begå allvarliga överträdelser som marknadsmanipulation, eftersom detta kommer att leda till att byrån ingriper och begränsar deras verksamhet. Enligt den föreslagna regimen kommer FCS endast tillåta kryptoplattformar att erbjuda sina tjänster till professionella investerare i början. Utöver detta måste de upprätthålla höga nivåer av investerarskydd och säkerhet. Den nya föreslagna ramen kommer emellertid inte att förändra någonting för plattformar som för närvarande arbetar under säkerhetstokenregimen.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust