Fredrik FTX börschef Sam Bankman-Fried donerade 3,96 miljoner pund till Bidens kampanj

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on nov 6, 2020
  • Även om FTX börs-VD Bankman-Fried är ganska ny vad gäller politiska donationer, har FTX-börsen varit med förr.
  • Av donationerna från 100 VD:ar var Bankman-Frieds bidrag det näst största.
  • Trots Bankman-Freds bidrag är Bidens inställning till kryptovalutor okänd.

Sam Bankman-Fried, VD för den Hongkong-baserade kryptobörsen FTX, donerade 3,96 miljoner pund till Joe Bidens presidentkampanj. Det avslöjades i en rapport den 28 oktober som också noterade att Bidens kampanj samlade in totalt 60,51 miljoner pund från de 100 toppdonatorerna som beskrev sig själva som verkställande direktörer. Bankman-Fried ska ha stått för det näst största bidraget efter Michael Bloomberg, grundare av Bloomberg LP, som donerade 42,62 miljoner pund.

Enligt rapporten donerade Bankman-Fried via Alameda, det marknadsförings- och handelsbolag där han är VD. Även om hans bidrag var betydande var det däremot bara en droppe i havet med tanke på att Bidens och Trumps kampanjer tillsammans samlade in cirka 1,67 miljarder pund.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Även om Bankman-Fried är relativt ny vad gäller politiska donationer har FTX redan figurerat i sammanhanget. I februari i år utvecklade börsen ett särskilt terminskontrakt – Trump-2020 (TRUMP) – som lät handlare satsa på Trump som vinnare i presidentvalet. Kontraktet kan lösas ut till 0,76 pund om Trump vinner årets presidentval och 0 pund om han förlorar. Därefter lanserade börsen ett liknande terminskontrakt för Biden med namnet Biden 2020 (BIDEN).

Bidens oklara inställning till krypto

Nyheten kommer efter att Biden nyligen gjort sitt första och enda offentliga uttalande om bitcoin (BTC) hittills. Enligt uppgift lyckades en hackare ta över Bidens Twitter-konto och lovade att fördubbla alla BTC som skickades till ett angivet konto inom 30 dagar. Tweeten fick Biden att förklara att han inte har några BTC och att han aldrig skulle be om några.

”Jag har inte Bitcoin och jag kommer aldrig be dig att skicka några till mig. Men om du vill chippa in för att hjälpa till att göra Donald Trump till president för bara en mandatperiod kan du göra det här.”

Länken som tillhandahölls accepterade dock inte BTC, bara amerikanska dollar.

Till skillnad från Biden har den sittande presidenten öppet förklarat att han inte är ett fan av krypto. I en tweet från 2019 visade Trump tydligt sin avsmak för kryptosektorn och noterade att:

”Jag är inte ett fan av Bitcoin och andra kryptovalutor, som inte är pengar, och vars värde är mycket flyktigt och baserat på tunn luft. Oreglerade kryptotillgångar kan underlätta olagligt beteende, inklusive narkotikahandel och annan olaglig aktivitet.”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1149472282584072192
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust