China Construction Bank säljer obligationer för 2,3 miljarder pund via blockchain

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… read more.
on nov 12, 2020
  • Detta är första gången en kinesisk bank utfärdat en digital säkerhet på blockchain.
  • Det gör det möjligt för privatpersoner att köpa bankens insättningsintyg med BTC.
  • Banken utfärdar insättningsintyg till ett minsta värde av 75,82 pund.

Statligt ägda China Construction Bank har samarbetat med Fusang Exchange, ett Hong Kong-baserat FinTech-företag, för att sälja skuldebrev till ett värde av 2,28 miljarder pund på blockchain. Det framgick av en rapport som publicerades igår, som konstaterar att det här är första gången en kinesisk bank har utfärdat en digital säkerhet på blockchain. Banken kommer sälja obligationen i form av insättningsintyg.

Enligt rapporten säljer banken vanligtvis varje insättningsintyg för tiotusentals yuan, och de lockar främst professionella investerare eller andra banker. Obligationerna används för interbankfinansiering, särskilt för små till medelstora banker i landet. Genom att tokenisera insättningsintygen på blockchain kommer banken nu låta investerare köpa digitala certifikat för relativt små mängder.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

China Construction Bank kommer att utfärda insättningsintygen via Fusang Exchange med tre månaders löptid. Enligt uppgift kommer varje certifikat att säljas för ett minimibelopp på 75,82 pund och ge en avkastning på cirka 0,75% vid förfallodagen. Denna procentsats är betydligt högre än bankernas räntor på 0,25% per år.

Handel med obligationer i BTC

Enligt rapporten kommer den här affären att låta investerare handla China Construction Banks digitala certifikat i bitcoin via Fusang Exchange, som är licensierad av den finansiella tillsynsmyndigheten i Labuan, Malaysia. Utöver att köpa certifikaten för BTC kan investerare också använda US-dollar. Handeln påbörjas på fredagen den 13 november.

Skulle denna transaktion locka många investerare, vill Fusang samarbeta med China Construction Bank för att utfärda certifikat i andra valutor, inklusive yuan.

Publikationen noterade också att programmet kommer att fungera som en offshore-utfärdare av amerikanska dollar för banken. Därför täcker Kinas insättningsförsäkring inte de digitala certifikaten.

I en kommentar sa Felix Feng Qi, chef för China Construction Banks filial i Labuan, att denna emission försöker minska klyftan mellan FinTech-sektorn och de större finansmarknaderna.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust