Råoljepriset testar 42 dollar efter att IEA och OPEC justerat sina prognoser för efterfrågan

Författad av: Michael Harris
november 13, 2020
  • IEA och OPEC presenterade nya globala oljebehovprognoser för 2020 efter ökat antal nya covid-19-infektioner.
  • Råoljepriserna steg med cirka 1,4% igår och återgick till 42,00 dollar.
  • Risken finns fortfarande för ett fall när säljare siktar in sig på 40,40 dollar.

Internationella energibyrån (IEA) och OPEC är dämpade i sina prognoser för den globala efterfrågan för oljeprodukter efter det ökande antalet nya covid-19-infektioner.

Grundläggande analys: Återhämtningen stannar av

IEA justerade sin prognos för det globala oljebehovet 2020 eftersom de ser det som mycket osannolikt att ett nytt covid-19-vaccin kommer att få en meningsfull inverkan i år, eller ens i början av nästa år. Byrån beräknar nu att det globala oljebehovet ska minska med 8,8 miljoner fat per dag (bpd), vilket ändå är lägre än de 9,2 bpd som beräknades förra månaden.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

År 2021 förutspår IEA att efterfrågan på olja kommer att öka med tanke på de deprimerade prognoserna för i år.

”Det är alldeles för tidigt att veta hur och när vacciner gör att det normala livet kan återupptas. För närvarande räknar vi inte med någon betydande inverkan under första halvåret 2021, säger IEA i sin månadsrapport.

Även organisationen för oljeexportländerna (OPEC) justerade sina uppskattningar för den globala oljebehovet under både 2020 och 2021, med hänvisning till både antalet covid-19-infektioner och svaga ekonomiska utsikter.

OPEC förväntar sig nu en nedgång med cirka 9,8 miljoner bpd jämfört med förra året, vilket är lägre än den tidigare prognosen med 0,3 miljoner bpd. Utsikterna för 2021 bör förbättras, enligt organisationen.

”Dessa nedåtgående revisioner tar främst hänsyn till nedjusteringar av de ekonomiska utsikterna i OECD-ekonomier på grund av covid-19-åtgärder för att hindra spridningen, med tillhörande negativa effekter på transport och efterfrågan på industriellt bränsle fram till mitten av 2021,” sa OPEC i ett uttalande.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Teknisk analys: Tjurar misslyckades att behålla vinsterna

Råoljepriserna handlades cirka 1,4% högre igår, men har svårt att stänga över 42 dollar trots en resa upp över 43 dollar vid ett tillfälle.

Råolja daglig graf (TradingView)

Två justerade 2020- och 2021-prognoser från IEA och OPEC har försämrat råoljeprognoserna på kort sikt och lett till ökad försäljningspress från oljehandlare. Även om gårsdagens topp representerar den högsta nivån för råoljepriset på två månader, är risken fortfarande stor för en ny nedgång när säljarna siktar in sig på 40,40 dollar.

Sammanfattning

Både IEA och OPEC har justerat sina globala prognoser för efterfrågan på olja under 2020 på grund av den kraftiga ökningen av covid-19-fall i Europa och USA. Råoljepriserna handlas för närvarande för 42 när tjurarna kämpar för att stänga ovanför denna viktiga gräns.