Ryssland föreslår ändringar i sin skattelag för tydligare kryptoreglering

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… read more.
on nov 13, 2020
  • Enligt de nya riktlinjerna väntar fängelse i tre år för de som inte deklarerar sina kryptoskatter.
  • Enligt ministeriet är målet med förändringarna att efterleva FATF:s rekommendationer för kryptoreglering.
  • Enligt ministeriet kommer medborgare som rapporterar kryptotransaktioner att omfattas av rättsligt skydd.

Det ryska finansministeriet har som mål att göra ändringar i sin skattelag för att förtydliga reglerna kring kryptobeskattning. I en artikel som publicerades i onsdags konstaterar ministeriet att de föreslagna ändringarna är nödvändiga för att de regler för digitala tillgångar och valutor som antogs under sommaren ska kunna implementeras. Ändringarna kommer även att anpassa regelverket för digitala tillgångar till FATF:s rekommendationer, vilket enligt finansdepartementet skulle bidra till att bekämpa penningtvätt i Ryssland.

I publikationen förklarar finansdepartementet att ändringarna innebär att alla organisationer och individer som handlar med kryptovalutor måste skicka sina transaktionsuppgifter till Rosfinmonitoring.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Ministeriet konstaterade att:

”Dessutom tillhandahålls rättsligt skydd för innehavare av digitala valutor om ägaren informerar om såväl innehavet av en valuta som om transaktioner som utförs med den. Motsvarande skyddsprocedur föreskrivs i skattelagen. Samtidigt, vad gäller transaktioner med digitala valutor som överstiger ett visst belopp, blir deklarationen obligatorisk.”

Ryssland tar små steg mot att acceptera krypto

Enligt de föreslagna ändringarna kan ryska medborgare straffas med upp till tre år i fängelse om de inte rapporterar kryptotransaktioner som överstiger 45 miljoner rubel (cirka 5 miljoner kronor) minst två gånger vart tredje år. Dessutom måste medborgarna rapportera transaktioner och plånbokssaldon som överstiger 600 000 rubel (cirka 67 000 kronor) under ett kalenderår. Den som inte gör det i tid kan få böter på upp till 50 000 rubel (cirka 5 600 kronor).

Innan ministeriet publicerade de nya riktlinjerna för kryptobeskattning föreslogs ännu hårda straff för individer som inte deklarerar kryptoskatter. En rapport från den 24 september avslöjade att ministeriet rekommenderade fängelsestraff på tre år för alla som inte rapporterar kryptotransaktioner på sammanlagt 1 miljon rubel (cirka 110 000 kronor) eller mer.

Felaktiga riktlinjer

Även om de nyligen publicerade riktlinjerna inte är lika strikta som de tidigare så innehåller de fortfarande brister. Det handlar bl.a. om att de enbart tar upp påföljder för att inte deklarera skatter. De nämner dock ingenting om påföljder för brottslingar som använder krypto för att genomföra olagliga transaktioner.

Maria Stankevich, chef för affärsutveckling på EXMO Exchange, kommenterade detta:

”Vi ser inga påföljder för kriminella på den svarta kryptomarknaden eller kontantväxlarna i Moskva som fortfarande hanterar stora mängder smutsig krypto. I grund och botten fokuserar regeringen på att förfölja medborgarna istället för att skapa solida regler för kriminella marknadsaktörer (som till exempel i Storbritannien).”

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust