ShapeShift tar bort DASH; teamet hävdar att DASH inte är ett sekretessmynt

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… read more.
on nov 13, 2020
  • ShapeShift hävdar att de avnoterade DASH, XMR och ZEC på grund av deras regleringsproblem.
  • Enligt Dash Core Group CEO, Glenn Austin, kan DoJ ha påverkat ShapeShift att ta bort DASH.
  • Austin hävdar att DASH inte är mer ett sekretessmynt än BTC.

Den kända kryptobörsen ShapeShift avnoterade nyligen tre sekretessfokuserade mynt – DASH, ZEC och XMR. Börsen avslöjade den här nyheten den 6e november och noterade att den beslutade att avnotera mynten på grund av deras regleringsproblem. Enligt börsen syftade denna åtgärd till att mildra organisationens risk ur lagstadgad synvinkel.

Enligt uppgifter kom den här nyheten som en chock för många kryptoföljare med tanke på börsens historiska hängivenhet för integritet. I de inledande faserna behövde användare inte att verifiera sin identitet, men under 2018 initierades en förändring av verksamhetsmodellen genom att gradvis införa KYC-policyer (Know Your Customer) och ett medlemskapsprogram. Enligt börsen infördes dessa förändringar för att minimera friktionen med tillsynsmyndigheter och för att bättre skydda sina kunder.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Medan ShapeShift citerade regleringsfrågor som anledningen till avnotering av de tre mynten, noterar andra ledande börser som Coinbase, Kraken och Binance.US för närvarande de digitala tillgångarna på sina plattformar. Detta faktum fördömde ytterligare frågor som fick vd för Dash Core Group, Glenn Austin, att säga att avnoteringen var frustrerande med tanke på att ett enkelt samtal på 10-15 minuter kunde ha förhindrat det.

Enligt Austin handlar ShapeShifts beslut om att ta bort DASH om en utbildningsfråga. Han fortsatte med att säga att även om börsen inte gav något officiellt skäl för att avnotera DASH påverkade justitieministeriets omnämnande av myntet i det nyligen publicerade Cryptocurrency Enforcement Framework börsens beslut. Publikationen nämnde DASH två gånger vid sidan av ZEC och XMR som ett exempel på sekretessförstärkta mynt.

Dash Core Group säger att DASH inte är ett sekretessmynt

Dash Core Group försökte bevisa att ShapeShift avnoterade DASH baserat på falsk information och hävdar att myntet inte är ett sekretessmynt. Teamet citerade Perkins Coies utvärdering av myntet i september 2019, som fann att den allmänna uppfattningen att Dash är ett ”sekretessmynt” sannolikt är ett arv från dess tidigare öknamn, Darkcoin, vilket ger en illusion att myntet underlättar darknet-transaktioner.

Den erkända advokatbyrån anser dock att DASH inte är mer ett ”sekretessmynt” än vad Bitcoin är. Austin kommenterade vidare och sa,

”Det finns olika sekretessförbättrande tekniker som kan implementeras ovanpå alla offentliga blockkedjor inklusive funktioner som off chain-transaktioner, skyddade adresser eller belopp, Mimblewimble, tumbling/mixers och Coinjoin. CoinJoin är den enda sekretessfunktionen som för närvarande finns i Dash-plånböcker. Bitcoin har också många plånböcker som stöder CoinJoin. ”

Blockkedje-analysföretaget Chainalysis instämde med Perkins Coie och noterade att ur teknisk synvinkel är det felaktigt att kategorisera DASH som ett sekretessmynt. Enligt företaget erbjuder oberoende mjukvaror för plånböcker mer förbättrade former av CoinJoin som är kompatibla med ledande mynt som BTC, BCH och LTC.

Austin försvarade DASH vidare och sade att Bitcoins Lightning Network och myntets utbredda användning i darknet gör det till en högre risk ur lagstadgad synvinkel. Han tillade att mer sofistikerade dataskyddande programvaror såsom Chaumian CoinJoin är kompatibel med BTC-plånböcker, men inte DASH.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust