Statligt ägda Belarusbank lanserar kryptobörs-tjänster

Författad av: Ali Raza
november 14, 2020
  • Belarusbank planerar att erbjuda kryptobörs-tjänster till både vitryska och ryska medborgare.
  • Partnerskap med kryptoföretaget White Bird gör det möjligt att handla krypto via kortbetalningar.
  • Ökat offentligt antagande av kryptovaluta stärker tron att kryptoindustrin har nått mogen ålder.

Belarusbank, den största banken i Vitryssland, kom nyligen ut med sina planer på att lansera en kryptobörs-tjänst. Tjänsten, när den väl lanserats, kommer att göra det möjligt för kunder i landet och i det angränsande Ryssland att köpa och sälja kryptovalutor via Visa-betalkort.

Denna nyhet kommer när landet befinner sig i politisk oro. Den självutnämnda presidenten Alexander Lukashenko har anklagats för förtryck och valbedrägeri och han erkänns inte som president av västvärlden.

Banken ingår i partnerskap med ett kryptobaserat företag

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt rapporten samarbetar BelarusBank med kryptovalutaföretaget White Bird för att göra det nya projektet möjligt. När de väl har lanserats kan medborgare i båda länder växla kryptovalutor mot både ryska och vitryska rubler samt euro och USD.

Baserat på rapporten har banken planer på att stödja fler fiat- och kryptovalutor och utöka kryptobörs-tjänsten till andra länder.

När Bitcoin och andra kryptovalutor kör sitt lopp över marknaden finns det en stark tro på att regeringens stimulanspaket i Amerika och Europa kommer att ge upphov till en sund marknad i kryptoindustrin. Olika länder planerar nu på allvar att lansera kryptobaserade projekt och tjänster för att delta i denna förestående ”boom”.

Nu introducerar Belarusbank nya kryptobörs-tjänster för OSS-länder, vilket kan bana väg för att ta sig in i Europeiska unionen.

Det ökade juridiska och statliga engagemanget i kryptoindustrin stärker hoppet om att kryptovalutaindustrin äntligen har nått en mogen ålder.

Meddelandet från Belarusbank kom en månad efter att den ryska statsägda banken Gazprombank tillkännagav att dess schweiziska dotterbolag kommer att lansera kryptohandel och förvaringstjänster till vissa kunder i Schweiz.

Doppa tårna i kryptovattnet eller försök till att samla in pengar

Meddelandet från Belarusbank har väckt blandade reaktioner i kryptosamhället. Vissa tror att flytten helt enkelt ligger i nivå med det gradvisa lagliga och statliga krypto-antagandet som sveper industrin just nu. Andra tror dock att Kreml försöker samla in pengar genom kryptovaluta, efter att ha förlorat stöd från vissa sektioner av den ryska regeringen och det internationella samfundet.

Och med coronaviruspandemin som påverkar landets ekonomiska struktur kan de sistnämda skeptiska observatörerna ha rätt.

Samtidigt tror en Moskva-baserad kryptoinvesteringsrådgivare, Dmitriv Zaikov, något annat. Enligt hans uppfattning kanske regeringen testar krypto-vattnet för att se hur det kan passa in. ”Kanske vill de doppa en tå, se vad som fungerar och vad som inte fungerar”, avslutade han.