Guldpriset försvagades efter nyheterna om covid-19-vaccin

Författad av: Stanko Iliev
november 16, 2020
  • Så länge guldpriset är över 1 800 dollar så ligger denna ädelmetall i "köpzonen".
  • Antalet covid-19-fall fortsätter att öka såväl i Europa som i USA.
  • Fler covid-19-fall och förseningar av USA:s nästa stimulanspaket kan hålla guldpriserna uppe.

Priset på guld försvagades förra veckan efter nyheterna om ett snart färdigt covid-19-vaccin och ädelmetallen stängde veckan under 1 900 dollar. Pfizer och BioNTech meddelade att deras gemensamt utvecklade COVID-19-vaccin är effektivt för fler än 90% av patienterna.

Grundläggande analys: Guldpriset stöds fortfarande av oron för den globala ekonomins utveckling

Guldet betraktas som en ”trygg investering” och guldpriset sjönk efter att Pfizer och BioNTech meddelade att de kommer att ha ett covid-19-vaccin klart i USA i slutet av året. Den amerikanska aktiemarknaden går fortfarande starkt tack vare optimismen för en splittrad kongress och mindre risk för större politiska förändringar, vilket skulle vara negativt för guldpriset.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Joe Biden vann presidentvalet och blev USA: s 46:e president. Trots det bibehåller guldpriset en uppåtgående trend och investerare som handlar med guld förväntas vara mer aktiva de närmaste veckorna.

Investerarnas uppmärksamhet är för närvarande fokuserad på de amerikanska förhandlingarna om ett nytt stimulanspaket och på covid-19-situationen. Antalet covid-19-fall fortsätter att öka såväl i Europa som i USA.

USA rapporterar långt över 100 000 nya fall dagligen och pandemin har fyllt de amerikanska sjukhusen till bristningsgränsen. Det är sannerligen inte goda nyheter för ekonomin men kan samtidigt få guldpriset att stiga ytterligare.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Teknisk analys: Tjurar fokuserar på att bryta motståndsnivån vid 1 900 dollar.

Datakälla: tradingview.com

De nuvarande motståndsnivåerna är 1 900, 1 950 och 2 000 dollar, samtidigt som 1 850 och 1 800 dollar representerar de nuvarande stödnivåerna. Om priset bryter över 1 900 skulle det vara en signal att köpa guld och då ligger vägen fri upp till 1 950 dollar.

Ett brott över 2 000 dollar skulle stöda fortsättningen av den hausseartade trenden och nästa prismål kan då ligga runt 2 200 dollar. Om priset å andra sidan sjunker under 1 850 skulle det vara en säljsignal och då kommer det sannolikt att fortsätta falla ned till 1 800 dollar.

Sammanfattning

Guld betraktas som en trygg investering och guldpriset har försvagats sedan Pfizer och BioNTech meddelade att de kommer att ha ett covid-19-vaccin klart i USA i slutet av året. Trots det bibehåller guldpriset en uppåtgående trend och investerare som handlar med guld förväntas vara mer aktiva de närmaste veckorna.