Oljepriset sjunker i takt med att antalet covid-19-fall ökar i Europa och USA

Författad av: Stanko Iliev
november 16, 2020
  • Antalet aktiva oljeriggar i USA ökade med 10 till 236
  • Libyen har ökat sin oljeproduktion till 1,2 miljoner fat per dag.
  • Det ökande antalet covid-19-fall kan få oljepriset att falla ytterligare.

Priset på råolja steg över 43 dollar förra handelsveckan och det aktuella priset ligger nu runt 40 dollar. Den ökande rädslan för nya restriktioner i samband med covid-19-pandemin kan minsta efterfrågan på olja ytterligare framöver.

Grundläggande analys: Fler covid-19-fall kan få oljepriset att sjunka ytterligare

Oljepriset stängde veckan över 40 dollar, men fortsätter att kastas mellan hopp och förtvivlan med förhoppningar om ett covid-19-vaccin och de ökande antalet infektioner. T.ex. steg oljan över 43 dollar förra handelsveckan efter tillkännagivandet om att Pfizers och BioNTechs covid-19-vaccin nu är effektivt för 90% av patienter.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Prisuppgången stannade däremot av efter att de ökande antalet rapporterade fall av covid-19 i Europa och USA lett till ny rädsla för lockdown-åtgärder och deras inverkan på den globala efterfrågan. Baker Hughes rapporterade att antalet amerikanska oljeplattformar i drift ökade för åttonde veckan i rad och nu är uppe i 236.

Investerarnas uppmärksamhet är för närvarande fokuserad på de amerikanska förhandlingarna om ett nytt stimulanspaket och på situationen kring covid-19-pandemin.

USA rapporterar långt över 100 000 nya fall dagligen och pandemin har fyllt de amerikanska sjukhusen till bristningsgränsen. Det är sannerligen inte bra för ekonomin och kan få oljepriset att falla ytterligare.

Covid-19-krien har redan minskat den globala efterfrågan på olja och OPEC har fattat beslut om att begränsa produktionen fram till december. Samtidigt har Libyen meddelat att de ökat sin oljeproduktion till 1,2 miljoner fat per dag.

Det finns fortfarande ingen tydlig trend för oljepriserna, men analytikerna förblir positiva till oljan och de flesta av dem förväntar sig en höjning av oljepriserna de närmaste månaderna (långsamt men stadig stigande priser).

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Teknisk analys: Björnar fokuserar på att bryta stödnivån vid 40 dollar

Datakälla: tradingview.com

På det här diagrammet har jag nu markerat viktiga motstånds- och stödnivåer. De viktiga stödnivåerna är 40 och 35 dollar, samtidigt som 45 och 50 dollar representerar motståndsnivåerna.

Om priset stiger över 45 skulle det vara en signal att köpa olja och då ligger vägen fri upp till 50 dollar. Ett brott över 50 skulle stöda fortsättningen av den hausseartade trenden och nästa prismål kan då ligga runt 55 dollar.

Om priset å andra sidan sjunker under 35 skulle det vara en ”säljsignal” och då riskerar det att fortsätta falla hela vägen ned till 30 dollar.

Sammanfattning

Baker Hughes rapporterade att antalet aktiva amerikanska oljeplattformar ökade får åttonde veckan i rad och priset pressas också en ökande rädsla för att nya covid-19-restriktioner drastiskt kan minska efterfrågan på olja. USA rapporterar långt över 100 000 nya fall dagligen och pandemin har fyllt de amerikanska sjukhusen till bristningsgränsen. Det är sannerligen inte bra för ekonomin och kan få oljepriset att falla ytterligare. Ändå förblir många analytiker positiva till oljan och de flesta av dem förväntar sig en höjning av oljepriserna de närmaste månaderna.