Guldpriserna fortsätter tappa efter stimulansproblem och positiva vaccinnyheter

Författad av: Michael Harris
november 20, 2020
  • Guldet har stigit med 23% i år tack vare att det anses vara ett skydd mot inflation och covid-19-pandemin.
  • Analytiker tror att guldpriserna kan avsluta året nära 1 900 dollar.
  • Ett brott under den aktuella trendlinjen öppnar för en större tillbakadragning till minst 1 820 dollar.

Guldpriserna går mot en andra veckan i rad i rött efter positiva nyheter om utvecklingen av covid-19-vacciner och om att det amerikanska finansdepartementet beslutat att avsluta sitt program för nödlån.

Grundläggande analys: Minskade risker sänker guldpriset

USA:s finansminister Steven Mnuchin skickade ett brev till den amerikanska centralbankens ordförande Jerome Powell och sa att de 455 miljarder dollar som tilldelats statskassan som en del av CARESs Act bör göras tillgängliga för kongressen att omfördela.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Om Fed börjar krympa sitt biståndsprogram kan det innebära lite motvind för guldet igen … Det monetära försvagningsargumentet som har stött guld kan försvagas,” säger Lachlan Shaw, chef för råvaruforskning vid National Australia Bank.

Guldet har stigit med 23% hittills i år, tack vare att det anses fungera som en säkring mot inflation, covid-19-pandemin och valutadevaluering, och även som ett resultat av historiskt omfattande stimulansåtgärder från centralbanker för att lindra effekterna av covid-19-krisen.

”Det kommer att bli en enorm ojämn resa (för guldet) som väntar på att stimulans ska komma,” säger Stephen Innes, huvudstrateg på finansföretaget Axi.

”Det pekar nu mot 1 900 dollar i slutet av året,” tillade han.

Samtidigt visade data från AstraZenecas och Oxford Universitys vaccinutveckling att det fanns ett robust immunsvar bland människor i äldre åldrar, vilket minskar vissa problem som coronavisuset orsakat.

Teknisk analys: Testar stödet

Spotpriset på guld föll till 1 852,86 dollar per uns, innan det återhämtade sig för att handla omkring 1 872 dollar. Priserna steg med cirka 0,4% idag efter Mnuchins uttalanden. Prisutvecklingen ligger nu mellan två viktiga glidande medelvärden i det dagliga diagrammet när guldhandlare väntar på nyheter från stimulansförhandlingarna.

Guld daglig graf (TradingView)

Som vi ser på det dagliga diagrammet kommer ett brott under trendlinjen (den lila linjen) att öppna för en mer omfattande nedgång till minst 1 820 dollar, medan 200-DMA väntar vid 1 796 dollar för att ge ytterligare stöd.

Sammanfattning

Guldpriserna går mot en andra veckan i rad i rött efter positiva nyheter om utvecklingen av covid-19-vacciner och det amerikanska finansministeriets beslut att avsluta sitt nödlånsprogram i slutet av året.