Silverpriset faller och testar kortsiktiga stödet vid 23 dollar

Författad av: Michael Harris
november 25, 2020
  • CIBC förutspår att silver kan nå 32 dollar nästa år.
  • Priset testar nu det viktigaste kortsiktiga stödet runt 23 dollar.
  • Ett brott under detta stöd skulle öppna för ett större tryck nedåt mot 19,60 dollar.

Silverpriset handlas över 3% lägre den här veckan och testar det viktigaste kortsiktiga stödet nära 23 dollar.

Grundläggande analys: Silverpriset kan stiga 2021

Silvret har betett sig på olika sätt under olika lågkonjunkturer och björnmarknader genom historien. Till exempel, under stagflationskrisen mellan 1976–78 minskade S&P 500 med 19,4% medan silver steg med mer än 15% under samma period.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Sedan, under finanskrisen mellan 2007 och 2009 tumlade S&P 500 med 56% medan silver susade upp med 1,1%. Samtidigt hr det också funnits perioder med ekonomisk oro när silver inte alls presterade lika bra.

2020 har varit bra för silvret eftersom metallhanteringen registrerade en enastående ökning med 50,1% under de första nio månaderna. Ändå är det svårt att förutsäga hur silvret kommer att klara sig under de kommande 12 månaderna.

Trots att metallen har stått för en otrolig prestation under 2020 tror vissa analytiker att priset kan falla snabbt om den amerikanska aktiemarknaden står inför en ny kollaps – som den vi upplevt under våren efter covid-19-utbrottet.

Å andra sidan är analytiker positiva vad gäller silvret på kort till medellång sikt. Om den globala ekonomin återhämtar sig i snabb takt kan silvrets positiva trend utan tvekan fortsätta de närmaste månaderna.

Ett antal investerare och analytiker tror att metallen kommer att bryta över 30 dollar per uns under 2021. CIBC förutspår just nu en pristopp på 32 dollar nästa år, följt av ett progressivt fall de närmaste två åren.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Teknisk analys: Testar ett kortvarigt stöd

Även om vi inte är säkra på vart silverpriserna kommer att ta vägen under 2021 så ser de kortsiktiga utsikterna inte särskilt lovande ut. Priset testar nu det viktigaste kortsiktiga stödet runt 23 dollar, som är värd för den stigande trendlinjen som förbinder de högsta topparna.

Silver veckograf (TradingView)

Ett brott under 23,00 dollar skulle sannolikt driva silverpriserna ned mot 21,60 dollar där lägstanivån för de senaste 4 månaderna ligger. Ett fall under denna nivå skulle öppna för ett större tryck nedåt mot tjur-/björnlinjen till 19,60 dollar där silverköpare sannolikt kommer att vänta.

Sammanfattning

Trots silver blandade resultat under perioder med ekonomisk oro tror vissa analytiker att metallen kan nå nya toppar nästa år om den globala ekonomin lyckas återhämta sig från den nuvarande krisen. De kortsiktiga förutsättningarna för silvret blir däremot negativa om priset bryter under 23 dollar.