Saudiarabien och Förenade Arabemiratens centralbanker lanserar CBDC Aber

Författad av: Ali Raza
november 30, 2020
  • Centralbankerna i UAE och Saudiarabien publicerade nyligen en rapport om deras framsteg med CBDC.
  • De två har arbetat tillsammans sedan 2019 och undersökt CBDC, dess effekter och potentiella problem.
  • Bankerna har noterat att det finns många förbättringar som en CBDC kan ge, och också nya möjligheter.

Förenade Arabemiratens centralbank som samarbetar med Saudiarabiska centralbanken (SAMA) publicerade nyligen en rapport som förklarar alla fördelarna med att använda ett distribuerat betalningssystem och kombinera det med en centraliserad betalningsstruktur. De två slog sig samman för att arbeta med sin egen centralbanks digitala valuta (CBDC).

Förenade Arabemiraten och Saudiarabiens centralbanker publicerar en gemensam rapport

Bankerna har framgångsrikt avslutat sin CBDC-pilot, som de samarbetade med i ett år. Den nya rapporten innehåller detaljer om det så kallade ’Project Aber’, och det visar ganska lovande resultat av deras forskning och utveckling.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Rapporten betonar särskilt stora förbättringar när det gäller den arkitektoniska motståndskraften hos centraliserade betalningssystem.

Nästa steg för bankerna är att mildra ekonomiska risker som ofta påpekas när det gäller CBDC. Centralbankerna planerar att anta DLT och undersöka om tillgångar som obligationer kan regleras på den.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Vad upptäckte bankerna och vad är nästa steg?

Inledningsvis började bankerna samarbeta i denna fråga i början av 2019. Deras mål var att lansera kryptovalutan som heter Aber, som översätts till ”Korsande Gränser” på arabiska. Nu visar bankernas slutsatser att en dubbelemitterad gränsöverskridande kryptovaluta är tekniskt genomförbar.

Inte bara det, men det är också möjligt att skapa ett helt distribuerat betalningssystem, vilket kommer att medföra betydande förbättringar jämfört med det nuvarande systemet som länderna använder.

Alla viktiga krav som identifierades under forskningen uppfylldes, inklusive saker som decentralisering, integritet och minskning av ekonomiska risker. Nästa steg i bankernas forskning är utforskningen av nya optioner, såsom utbyggnad av leverans vs betalningsstruktur, en ram för RTGS (Real-Time Gross Settlement) och mer. De noterade att det till och med finns möjlighet att expandera projektet geografiskt, vilket skulle göra det möjligt för dem att inkludera andra centralbanker och länka samman hela heterogena nätverk.