Facebook genomför ytterligare ett förvärv trots antitrust-utmaningarna

Författad av: Jayson Derrick
december 1, 2020
  • Facebook har kommit överens om att förvärva CRM-företaget Kustomer.
  • Det senaste förvärvet kommer att stärka Facebooks chattfunktioner.
  • Företaget kan stämmas för antitrust-överträdelser de närmaste dagarna, enligt medierapporter.

Facebook, Inc. (NASDAQ: FB) förvärvar ytterligare ett företag för att stärka sin verksamhet. De köper nu startupen Kustomer för strax över 1 miljard dollar.

Vad är Kustomer?

Kustomer är en CRM-plattform (omnichannel client relationship management) som hjälper företag att automatisera repetitiva uppgifter, säger Facebook i sitt pressmeddelande. Företagets plattform hjälper medarbetare att maximera sin produktivitet tack vare att de kan fokusera sitt arbete på mindre repetitiva uppgifter.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Förvärvet av Kustomer passar in med Facebooks skiftande fokus till meddelanden, snarare än dess centrala sociala medieplattform. Facebook fortsätter att investera i att hjälpa företag att använda deras tjänster WhatsApp och Messenger för att kommunicera med kunder.

Facebook uppger att bara via WhatsApp använder fler än 175 miljoner människor deras meddelandeplattform för att interagera med företag.

Den sociala mediejätten har genomfört fler än 100 förvärv sedan det grundades, konstaterade WSJ. Den mest anmärkningsvärda affären i företagets historia var förvärvet av den rivaliserande sociala medieplattformen Instagram för ungefär 1 miljard dollar år 2012.

Är du intresserad av att köpa Facebook-aktier men vet inte riktigt hur? Här hittar du en guide som hjälper dig på traven.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Affärens timing

Samtidigt som Facebooks genomför sitt senaste förvärv kan federala och statliga konkurrensmyndigheter lämna in nya stämningsansökningar mot företaget, uppger källor separat till WSJ . Myndigheterna är särskilt intresserade att undersöka om Facebook missbrukar sin makt för att dominera det sociala medielandskapet.

Antitrust-myndigheterna har också siktat in sig på Google. Dotterbolaget till Alphabet Inc (NASDAQ: GOOG) stämdes redan förra månaden och myndigheterna kan förbereda ytterligare fyra ärenden riktade mot antingen Google eller Facebook, säger källorna.

Facebook verkar ha få vänner i Washington. Demokrater hävdar att det sociala medieföretaget inte är tillräckligt aktivt för att bekämpa vilseledande tal på sin plattform. Republikanerna å sin sida menar att plattformen tystar konservativa röster.

Före detta ordföranden för Federal Trade Commission, William Kovacic, kommenterade att antitrust-myndigheterna är övertygade om att det finns en väg att gå vidare med rättsliga förfaranden oavsett vem som kontrollerar Vita huset.

Och nu då?

WSJ:s källor hävdar att FTC kommer att godkänna en antitrustprocess mot Facebook inom bara ett par dagar. Stämningen kommer att utforska om Facebook störde konkurrensmiljön genom att förvärva Instagram och WhatsApp.

FTC kan komma att lämna in sin stämningsansökan till en lokal domstol, vilket låter riksåklagare att gå vidare med en egen stämning.