Thanos hårda gaffel ledde till snabbare hashrate för Ethereum Classic (ETC)

By: Ali Raza
Ali Raza
Ali spelar en nyckelroll i kryptovalutans nyhetsteam. Han älskar att resa på fritiden och tycker om att spela cricket,… read more.
on dec 1, 2020
  • Ethereum Classic implementerade nyligen sin hårda gaffel "Thanos" med utmärkta resultat.
  • Den hårda gaffeln genomfördes den 29 november och på bara några timmar lyckades den öka hashfrekvensen.
  • Den hårda gaffeln behövdes för att förhindra ASIC-miners men välkomna GPU-miners.

Ethereum Classic (ETC) genomförde nyligen en framgångsrik implementering av den hårda gaffeln ”Thanos”. Gaffeln gjordes för bara några dagar sedan, den 29 november. Intressant nog följdes den hårda gaffeln av en betydande ökning av ETC-blockkedjans hashrate.

Thanos hårda gaffel var ett viktigt steg för Ethereum Classic eftersom det ökade projektets nätverkssäkerhet. Efter hackingattacken mot ETC tidigare i år var den nya hårda gaffeln avsedd att öka projektets hashrate, vilket gör nätverket mindre sårbart för 51%-attacker. Av allt att döma så uppnådde gaffeln sitt mål.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Projektets hashrate steg från 3,3 terashash per sekund (TH/s) till 5,75 TH/s bara några timmar efter gaffeln.

Varför behövdes Thanos hårda gaffel?

Som vissa kanske vet använder Ethereum Classics blockchain DAG (Direct Acyclic Graph), som introducerades för att förhindra centralisering av hashkraft. I och med att vissa professionella miners använde ASICs istället för CPU- och GPU-miners var bekymren stora vad gäller hashkraftscentralisering, där dessa miners kunde dominera blockkedjan och inte lämna något utrymme för de som inte har råd med utrustning för tiotusentals kronor.

Utvecklarna menar att strategin var en stor framgång, men den hade också några nackdelar. Till exempel var DAG-parametrarna alltför aggressiva, vilket så småningom också gjorde GPU-miners föråldrade.

Därför var Thanos gaffel nödvändigt eftersom utvecklare planerade att minska DAG-filstorleken från 3,95 GB till 2,47 GB. På så sätt skulle ASIC-miners fortfarande inte kunna ställa till problem, medan GPU-miners kunde återvända till nätverket.

Gaffeln hade ytterligare ett funktion – att göra mining-perioden för ETC dubbelt så lång, vilket köpte GPU-miners minst tre år till.

Gaffeln implementerades äntligen tidigt den 29 november, efter blockchainen brutit 11 700 000 block. Fler än 90% av projektets miners har migrerat och hashfrekvensen ökade avsevärt under de timmar som följde.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust