Ryska Sberbank planerar att lansera en kryptoköpstjänst

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on dec 2, 2020
  • Ryssland förbereder implementeringsändringar i lagen om digitala tillgångar.
  • De föreslagna ändringarna stöder rubelknutna stablecoins men förbjuder användning av andra kryptos.
  • Den statsägda banken överväger också lanseringen av en stablecoin som kallas Sbercoin.

Sberbank, Rysslands största statsägda bank, planerar att lansera en plattform som gör det möjligt för sina cirka 96 miljoner kunder att köpa kryptovalutor. Herman Gref, bankens VD, avslöjade dessa planer under Investor Day. En ändringarna av den ryska lagen om digitala finansiella tillgångar (DFA) kommer att träda i kraft i januari 2021, så att banken kan ge sig in i den framväxande sektorn.

I en intervju konstaterade Gref att:

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Från och med den 1 januari träder lagen i kraft och vi vill föra ut vår nya blockchain-plattform på marknaden, som kommer att tillhandahålla tjänster för köp av digitala finansiella tillgångar. Och där kommer vi att förverkliga möjligheten att förvärva gröna instrument redan från början.”

Gref avslöjade också att Sberbank överväger möjligheten att utfärda en digital valuta med namnet Sbercoin. Enligt honom kan banken börja experimentera med detta projekt under det kommande året.

En rubelknuten stablecoin

Den här nyheten kommer efter att Sergei Popov, direktör för Sberbanks enhet Transaction Business, antydde att banken kan utfärda en digital token i augusti. Enligt Popov kommer bankens digitala token att vara en stablecoin som knyts till värdet av den ryska rubeln. Han tillade att myntet skulle fungera som ett betalmedel i transaktioner som involverar andra digitala valutor.

Enligt Popov finns det flera anledningar till att Sberbank överväger att lansera en rubel-pegged stablecoin:

”Det är också intressant ur bankens synvinkel. Baserat på den nya lag som antogs kan vi förmodligen utfärda en token som är knuten till rubeln, en stablecoin som kan bli basen och ett betalmedel för andra digitala finansiella tillgångar.”

Det finns fortfarande inga uppgifter om när denna stablecoin skulle kunna tänkas lanseras. Popov tillade att bankens beslut om att utfärda en token hänger på kundernas önskemål och att ändringen i lagen om digitala finansiella tjänster genomförs som planerat.

Samtidigt som lagändringen kommer att stöda stablecoins som är knutna till rubeln, så förbjuder de fortfarande användningen av BTC och andra kryptovalutor som betalmedel i Ryssland.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust