Amerikansk kongresskvinna inför nytt lagförslag om förbud mot olagliga stablecoins

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on dec 4, 2020
  • Enligt kongresskvinna Tlaib syftar STABLE Act till att skydda amerikaner mot kryptorelaterade risker.
  • STABLE Act föreskriver att emittenter av stablecoins söker godkännande av flera amerikanska myndigheter.
  • Enligt Jeremy Allaire skulle verkställning av lagförslaget vara ett bakåtsteg för kryptoinnovation i USA.

Rachida Tlaib, Michigan’s House Representative, tillsammans med kongressledamöterna Jesus Garcia och Stephen Lynch, har infört ett nytt lagförslag i kongressen om att förbjuda användningen av olagliga stablecoins. Ett pressmeddelande avslöjade denna nyhet den 2 december och noterade att detta lagförslag syftar till att förbättra skyddet för amerikanska medborgare mot riskerna i samband med den snabbt växande kryptomarknaden i USA. Enligt uppgifter har lagförslaget titeln Stablecoin Tethering and Bank Licensing Enforcement (STABLE). Om kongressen godkänner lagförslaget måste företag som tillhandahåller tjänster som är relaterade till stablecoins få godkännande från flera myndigheter. Annars skulle deras verksamhet anses vara olaglig.

I en förklaring om varför hon bestämde sig för att införa STABLE Act, sade kongresskvinnan Tlaib,

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Arbetarklassamhällen som mina i Chicago står redan inför enorma hinder för tillgång till finansiella tjänster och kredit. Trump-administrationens avreglering av vårt finansiella system har öppnat dörren för teknikföretag att konsolidera sin makt genom att sikta in sig på färgade människor med produkter som lovar inkludering men bara undergräver vårt banksystem.”

Enligt henne skulle STABLE Act bidra till ökad innovation och skydda amerikaner mot ny finansiell teknik och verktyg som jagar dem.

Ett nytt och innovativt sätt att spendera pengar

Enligt kongressledamoten Lynch erbjuder stablecoins konsumenter ett nytt och innovativt sätt att spendera sina pengar på. Han tillade att tekniken kan bidra till att effektivisera finansiella transaktioner och öka ekonomisk integration. Representanten anser emellertid att risker medför nya tekniker. Lynch fortsatte att lovorda Tlaib för att erkänna och ta itu med behovet av effektivt konsumentskydd.

Lynch citerade vidare att representanten Tlaib genom STABLE Act kommer att hjälpa till att säkerställa att amerikanska tillsynsmyndigheter har adekvata verktyg för att skydda konsumenterna mot dåliga aktörer. Han tillade att det inte skulle vara klokt att lägga ut emissionen av amerikansk valuta till privata enheter och betonade att STABLE Act skulle garantera amerikanska tillsynsmyndigheter att effektivt övervaka implementeringen av stablecoin-teknik.

Starkt motstånd från kryptosamhället

Medan företrädarna tror att genomförandet av STABLE Act skulle vara en betydande milstolpe mot konsumentskydd, motsätter sig det amerikanska kryptosamhället denna idé. Enligt CoinShare strategichef, Meltem Demirors, sänker kryptovalutor kostnaden för att tjäna folk som länge har uteslutits från banksektorn. Hon tillade att införandet av lagförslaget skulle öka kostnader och efterlevnadskrav, vilket skulle tvinga företag att utesluta de grupper som kongresskvinnan försöker skydda.

Circles medgrundare och VD, Jeremy Allaire, tog också till Twitter för att dela sina känslor i frågan. Han sa att lagen skulle representera ett retrogressivt steg för digital valutainnovation i USA eftersom det skulle begränsa den accelererande utvecklingen för både blockkedje- och FinTech-industrin.

Bortsett från kryptosamhället kritiserade Wyomings representant, Tyler Lindholm, också lagförslaget och sa:

”Centralisering av makt för en decentraliserad värld. Nej tack. Den här branschen har varit ljusår mer framgångsrik när det gäller att ge ekonomisk frihet till obankrade och det hände utan vänskap som föreslås i denna proposition. ”

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust